FESTIVALUL A TRECUT, COMENTARIILE… CONTINUĂ- ATENŢIE, PRESA LOCALĂ! LA „FLORI DE MAI” AU FOST BANI PENTRU PUBLICITATE! DAR NU… PENTRU VOI!…

Situaţii aberante, unele de-a dreptul contradictorii! Sute de milioane daţi pentru… ce?!… Deocamdată, nu intrăm în amănunte!…

REVENIM LA „FLORI DE MAI 2017”!
Aşa cum am promis, la finalul anchetei noastre realizată îmediat după finalizarea Festivalului „Flori de Mai 2017” cu formula, deja celebră- „Vom reveni! Că avem cu ce!…” Vă prezentăm, acum, date în legătură cu ANUMITE cheltuieli generate la ediţia 2017 a Festivalului. Festival care, vă reamintim, în această ediţie nu a mai avut NIMIC din strălucirea de altă dată, fiind anulate marile spectacole în aer liber (la care participau zeci de mii de oameni, de-a lungul celor 4 zile de festival!) nici focuri de artificii, nici jocuri de lumini, nici lasere, nici… NIMIC! Cu toate acestea, din declaraţiile organizatorilor am realizat că s-ar fi cheltuit trei miliarde de lei vechi! După care, în acte ni s-au dat două miliarde şi ceva! Să nu fi ştiut, de prima oară, conducerea CJ Călăraşi că nu era vorba de trei miliarde? De unde a ieşit această sumă? Există vreo diferenţă care nu a fost dată publicităţii?! Deocamdată, doar întrebăm, vom reveni- că avem cu ce!

PLĂŢI ÎN… ADEVĂRATĂ BĂTAIE DE JOC! FAŢĂ DE BANUL PUBLIC, BINEÎNŢELES!
După cum se ştie, la ediţia 2017 a participat şi o orchestră, Bandul Viorel Gavrilă. Lucru frumos, interesant, chiar dorit de unii compozitori (mai puţin de… mulţi spectatori!) în fine, o prestaţie mai mult sau mai puţin profesionistă, după părerea fiecăruia şi valoarea fiecărei formaţii. Nu discutăm, acum, Viorel Gavrilă este un compozitor de excepţie, orchesta sa are calităţi. Numai că… să nu uităm câteva amănunte:
1. Instrumentiştilor din cultura română li s-au mărit salariile, abia acum, cu 50% (de aici şi confuţia pe care o face „ministra Lov”- Lia Olguţa Vasilescu care zice că a mărit cu 50% salariile în cultură). Nu, doar pentru artişti şi instrumentişti! Astfel că salariile s-au mai mărit, ceva-ceva, ajungându-se la 17-18 milioane de lei vechi, minimum, iar cu vechimea, la peste 20 de milioane. Nu este mult, dar e ceva mai mult decât a fost până acum. Cum constatăm că au fost plătiţi instrumentiştii, la Festivalul de la Călăraşi, pentru două zile de Festival (repetiţii, dimineaţa şi două ore de spectacol, seara!) păi câte 22 de milioane, 500 de mii de lei vechi (2250 ron!). Un salariu pentru doar două zile?! Vorba cuiva- „Ca la nuntă!” Până la urmă, ne bucură că oamenii au luat aceşti bani, este dreptul lor, marea problemă este, însă, alta că, de exemplu, câştigătoarea trofeului de anul trecut, Florentina Mihai, cât credeţi că a primit pentru recitalul ei? N-aţi ghicit- doar 450 lei! Dar Cosmin Andrian, prezentator şi în recital, pe scenă, la Călăraşi! Iarăşi n-aţi ghicit- 200 lei! Bătaie de joc, să fim sinceri, în raport cu sumele care s-au aruncat, efectiv, în braţele instrumentiştilor, de exemplu!…

INCOMPATIBILITATE CÂT CASA POPORULUI- ŞI ÎN JURIU! ŞI… DIRIJOR, PE SCENĂ!
Iarăşi, să fim bine înţeleşi- nu avem nimic cu Viorel Gavrilă, din contră, îi respectăm valoarea, este un om de un caracter deosebit (cel puţin aşa cum l-am cunoscut noi), şi un bun profesionist. Numai că domnul Gavrilă a fost pus într-o situaţie de o incompatibilitate gravă, iar aici toată responsabilitatea revine organizatorilor: Cum să faci parte, în acelaşi timp, din juriu! Şi să fii şi dirijor, pe scenă?! Păi, oricând, poţi faulta un interpret prin nişte acorduri bine dirijate ca să-l scoţi din competiţie, dacă ai interese! Nu spunem că au fost interese, spunem doar că este inadmisibil ca acelaşi om să fie şi în juriul unui Festival, dar şi pe scenă, implicat, direct, în eveniment!

ŞTIŢI CÂT AU COSTAT LUMINILE ALEA IMPOSIBILE? ŞI FUMUL, ABERANT, DE PE SCENĂ? PESTE 200 DE MILIOANE DE LEI VECHI!
Vă vine sau nu să credeţi, dar la mintea organizatorilor, firma S.C. Ara Sound S.R.L. din Constanţa a primit pentru servicii de scenotehnică, sonorizare şi lumini nici mai mult nici mai puţin de peste 200 de milioane de lei vechi! Desigur, nu e fraier cine cere, ci acela care dă! Dar când dă din bani publici, iar luminile de pe scenă sunt lumini pentru exterior, făcând, aproape imposibilă, filmarea! Şi fumul de pe scenă este fum de exerior, folosit în interior, astfel încât o interpretă aproape s-a sufocat, pe scenă, iar publicul s-a sufocat, în sală- pentru asta să plăteşti 200 de milioane de lei vechi?!… Şi asta nu e nimic!

TROFEELE? PESTE 250 DE MILIOANE!…
Pare de-a dreptul incredibil, dar pentru trofee, decoruri pe scenă (nu prea l-am observat) un mesh exterior, diplome, afişe şi medalii s-au cheltuit nici mai mult nici mai puţin de un sfert de miliard de lei vechi! 250 de milioane a încasat firma UBQ, din Călăraşi, pentru aceste servicii care, oricum, adunate, n-au cum să ajungă la această sumă! Aşa, băbeşte, câte trofee au fost? 10 x 150 de lei (le-am luat pe-alea foarte scumpe) ajungi la 15 milioane. Decorurile de pe scenă? Nişte luminiţe şi… atât! Hai, să fim băieţi salon şi să dăm 10 milioane! Mesh-ul? Nu mai mult de 1500 ron! Diplome, afişe? Nu mai mult de 10 milioane de lei vechi! Cât despre medalii, duceţi-vă la orice magazin şi vedeţi cât costă una, cu tot cu personalizare, nu depăşiţi 1500 de lei! Per total, aşa, cu bătaia peştelui- să zicem 80 de milioane! Adică o treime din sumă! Asta, da, afacere!… Desigur, cu larga deschidere a buzunarului de către Centrul Cultural reprezentat de doamna Isabella Grosu!

S-AU PLĂTIT BANI ŞI PENTRU… CRUCEA ROŞIE?!
Exact, 10 milioane de lei! Pentru echipajul de prim ajutor! Din câte ştim noi, aceste servicii se realizează, altfel, în toată România! Dar de când i s-au băgat pe gât lui MixMusic toate aceste obligaţii, de atunci a apărut şi o asemenea posibilitate!

ATENŢIE, PRESA LOCALĂ- BANI AU FOST! DAR NU PENTRU… VOI!
Vă vine sau nu să credeţi, dar presa locală (deranjată că nici nu a fost băgată în seamă, cu ocazia acestui Festival) informată că nu au fost decât bani puţini, pentru că s-a cheltuit mult mai puţin decât la alte ediţii ale Festivalului, trebuie să ştie ceva: bani pentru publicitate au fost! Antena1 Călăraşi a primit 57 de milioane de lei, în timp ce un singur domn (reprezentant al firmei Roger Graphic Design), pentru pachetul Festival din care a făcut nişte poze, arhivarea filmată a evenimentului cu etapele de desfăşurare (păi asta o făcea Antena1!) producţie Making of (să mori tu?!) nici mai mult nici mai puţin de 32 de milioane de lei vechi! Deci peste 80 de milioane de lei au fost pentru publicitate! Dar pentru nimeni din presa locală!

N.R.: Atenţie, nu este o pledoarie „pro domo”- să avem noi atâta sănătate câte proiecte culturale am prezentat, de-a lungul timpului, fără nicio prezenţie materială! Dar, în Călăraşi, să nu uităm- există trei posturi de radio, încă un cotidian şi numeroase săptămânale care reflectă realităţile locului. Desigur, am mai văzut, de-a lungul timpului, neica-nimenişti, de-ăştia, ajunşi în fruntea bucatelor, a căror primă reacţie este de genul: „ia mai dă-i încolo, p-ăştia, cu presa lor locală! Cine-i citeşte?!” După care, văzând amploarea pe care au luat-o comentariile generate chiar de presa locală, cineva s-a speriat şi au năvălit invitaţiile la… semnat contracte de publicitate! Chiar aşa?!

Vom reveni! Că avem cu ce!…

Departamentul Anchete