Frumos și meritat: NICOLAE ŢIRIPAN A IEȘIT LA PENSIE!

O VIAȚĂ ÎNCHINATĂ CĂLĂRAŞIULUI!…

Cu ocazia manifestărilor prilejuite de ceea ce s-au numit “ Zilele județului Călărași”,între momentele festive a fost și unul surprinzător! Acela în care directorul Arhivelor Statului Călărași, prof. Nicolae Tiripan a fost premiat și s-a anunțat ieșirea domniei sale la o binemeritată pensie !
Nicolae Tiripan este o emblemă a seriozității , profesionalismului, implicării în toate lucrurile interesante ale acestor meleaguri! Iar asta nu de azi de ieri, ci de o viață de om ! Dincolo de cv-ul impresionant, dincolo de toate activitățile sale importante , dincolo de proiectele în care s-a implicat, de inițiativele ingenioase ,rămâne… Omul! Un om serios, un om deosebit…
Un om pe care am avut prilejul să-l cunosc la începuturile activității sale pe meleagurile călărășene .
Și după 1989 l-am urmărit, având șansa ca, de foarte multe ori, să lucrăm împreună, să realizăm lucruri frumoase împreună! A fost directorul Centrului de conservarea și promovarea a valorilor tradiționale a județului Călărași, în cea mai frumoasă perioadă a aceste instituții! S-a implicat în cultură, s-a implicat în istoria acestor meleaguri, a realiza lucruri interesante care rămân.
Rămâne doar să-i spunem domnului Tiripan să aibă parte de sănătate pentru că este cea mai importantă și, mai ales,să le mănânce banii ăstora, cat mai mulți ani! Până la urmă, ce mai e suta în ziua de astăzi?!…
prof.dr.Sorin DANCIU

NICOLAE ŢIRIPAN – UN CV IMPRESIONANT

ŢIRIPAN NICOLAE – Director al Direcţiei judeţene Călăraşi a Arhivelor Naţionale
S-a născut la 8 decembrie 1952, în satul Dunăreni, comuna Aliman, judeţul Constanţa.
A absolvit Facultatea de Istorie-Filosofie a Universităţii din Bucureşti, cu diploma de licenţă în sesiunea iulie 1982;
De asemenea a absolvit Cursul postuniversitar de drept constituţional şi administraţie publică din cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru loan Cuza”.
– Are cursuri de specialzare în profesia de arhivist şi în paleografia chirilică la Şcoala Natională de Perfecţionare Arhivistică.
Activitatea:
Vine în judeţul Călăraşi în 1982 ca profesor de istorie la Şcoala din comuna Ştefan eel Mare;
În iunie 1987 devine arhivist la Filiala judeţeana Călăraşi a Arhivelor Statului;
– de la 1 noiembrie 1989 este director al Direcţiei judeţene Călăraşi a Arhivelor Naţionale.
– între 1993-2003 a fost director cu jumătate de normă la Centrul judeţean pentru Conservarea şi Valorificarea Tradiţiei şi Creaţiei Populare „Mihail Vulpescu” al judeţului Călăraşi
– În calitate de şef al Arhivelor călăraşene a facut parte din numeroase comisii ale Arhivelor Naţionale şi ale Ministerului de Interne.
A publicat 18 cărţi singur sau în colaborare.
A publicat peste 30 de studii în publicaţii de specialitate din întreaga ţară.
A publicat peste 1000 de articole (cele mai multe referitoare la istoria municipiului şi a judeţului Călăraşi) în presa locală, dar şi în alte publicaţii din judeţele Giurgiu şi Constanţa.
A participat cu referate şi comunicări la sesiuni ştiinţifice şi simpozioane organizate în plan local, dar şi la Slobozia, Bucureşti, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Buzău, Constanţa, Giurgiu, Târgu Mureş, Ploieşti, Târgovişte, Timişoara.
Timp de 10 ani (1993-2003) a susţinut la postul de radio local VOCES CAMPI rubrica „Din colbul vremii”, la început săptămânal, apoi bisăptămânal.
A contribuit cu documente şi fotografii, dar şi cu interviuri la organizarea ciclului de emisiuni Deporaţii la TVR 2.
A avut nenumărate emisiuni la posturile TV locale unde a susţinut în anul 1995 un ciclu de emisiuni „File de istorie călărăşeană” dedicate aniversării a 40 de ani de atestare documentară a municipiului Călăraşi.
A iniţiat şi a contribuit la organizarea manifestărilor dedicate aniversării a 160 si 170 de ani de viaţa urbană la Călăraşi, 170 de ani de existenţă a Protoieriei Călăraşi, 175 de ani de activitate prefectorală, 400 si 410 ani de atestare documentară a municipiului Călăraşi.