Graficul SRI- O DATĂ PE AN SE PRIND…SPIONII!…

Este o realitate pe care nu o poate contesta nimeni, de atât de mulți ani: în România contemporană serviciile secrete fac ce vor „Mușchii lor”, nu dau socoteală în fața nimănui, cat despre rapoarte oficiale… vorbe și iar vorbe!
Mai grav decât atât, într-o bătaie de joc fără limite, din când în când (parcă în grafic) serviciile secrete mai inventează câte un caz, ca să “vază”lumea “ce buni este ei”! Asa s-a întâmplat și în ultimele săptămâni ale anului 2017 când, să vezi nevoie mare, se întâmplă evenimentul!

RÂSUL CURCILOR: SRI A MAI ”PRINS” UN SPION

Mare agitație mare: ca niciodată, SRI anunță după prânz că, la orele 17,00, vine un comunicat de maximă importanță pentru țară. Aproape s-au oprit păsările din zbor, pentru că asemenea demers cam e o premieră. Ne invadează rușii? S-a aflat de vreo bombă de calibru plasată vreundeva de teroriști? Ei aș: SRI a prins un spion. Ori, mai degrabă a ”prins”.
La orele 17,00, prin intermediul unei transmisii făcute, probabil, prin intermediul unui telefon mobil – dar unul de acum câteva generații bune – purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, ne anunță marele eveniment.
Imediat după asta, presa se grăbește să scrie că SRI a capturat un spion foarte periculos, de origine sârbă.
(De fapt, cu cât organul de presă e mai căzut în admirația serviciului, cu atât relatările sunt mai exaltate)
În fapt, Marincea ne anunță doar că judecătorii de la Curtea de Apel au interzis unui cetățean sârb dubios să mai calce prin România vreo 15 ani.
Asta, la cererea SRI, care l-a monitorizat atent și a descoperit că sârbul în cauză se cam interesează de lucruri neprincipiale.
Desigur, ne explică SRI, omul nu a pus mâna pe nimic până acum, așa că nu e vorba de un spion adevărat, (”Cetățeanul sârb nu a reușit să intre în posesia niciunui document sau informație clasificate”), ci de un spion ”in spe”, cum s-ar zice un posibil viitor spion.
Practic, despre Bratislav Zivkovic, cum se numește, nu ni se spune că a fost nici arestat, nici reținut, de fapt e foarte probabil ca decizia Curții să fi fost luată în absența lui.
Și totuși, cine e individul?
Zivkovic este genul de personaj care, într-adevăr, e de preferat să nu se preumble prin țara ta.
Profilul de spion, însă, îi e cam foarte îndepărtat, am spune că din contră.
Un spion e, prin definiție, un personaj cât mai low-profile, care face tot posibilul să se strecoare cât mai neobservat, cât mai șters, în locurile unde are interes și să dispară la fel de neobservat.
Zivkovic este opusul acestui profil: unul dintre cei mai celebri mercenari europeni – căci asta e meseria lui – sârbul este o veritabilă vedetă media: dă interviuri, apare în zeci de articole din ziare și reviste și vorbește deschis despre misiunile sale.Fizionomia îi e parcă special ”aranjată” ca să poată fi urmărit din elicopter fără binoclu.
Zivkovic nu se ascunde, nu se eschivează: e mîndru de ceea ce face. De faptul că e gata să lupte pentru cauza rușilor, în Crimeea, ori a spaniolilor, în problema catalană și asta doar pentru că și catalanii, la rîndul lor, au ținut partea croaților pe vremuri etc.
E greu nu să-l filezi pe Zivkovic, ci să-l ratezi.
Dacă individul se preumblă cam mult prin România sigur nu e vorba de acțiuni caritabile; de aici, însă, pînă la a vorbi de capturarea unui spion e o cale pe care numai un serviciu disperat după imagine ca SRI o putea parcurge.
Dacă erau grozavi și siguri pe subiect, de ce nu l-au prins în flagrant, ca să-l arunce după aia în pușcărie? S-au temut că supără rușii?
Și, dacă tot a ieșit în fața românilor purtătorul de cuvînt al SRI, de ce nu a profitat ca să ne explice și cum au defilat teroristul islamic Tarik Jadaoun și acoliții săi prin România, ca pe bulevard, în 2014, conform propriilor sale dezvăluiri apărute în presa străină?
Lăsînd gluma deoparte, e îngrijorător nu doar faptul că SRI umflă exagerat cu pompa un caz, ci modul grav-ceremonios în care ne-a comunicat asta.
Ceea ce confirmă, din păcate, că bravii agenți SRI sunt atît de paraleli cu pescuitul încît se chinuie în draci să ne livreze raci pe post de pește, conform unei zicale din bătrîni.
Așa că ne vom lua îngăduința să ignorăm performanța de azi a SRI și să așteptăm, pe mai departe, răbdători, primul spion adevărat prins de serviciile noastre.

Ce răspunde spionul sârb-
„NU AU NICIO DOVADĂ! NU AM FOST PRINS CU NIMIC ILEGAL!”

Spionul sârb care a fost declarat indezirabil în România de SRI a răspuns la acuzaţiile care i se aduc. El spune, într-o postare pe Facebook, că nu sunt dovezi clare de spionaj la adresa lui, dar că SRI l-a scos din ţară pentru activităţile sale din Crimeea şi Donbas.
„Aș dori să vă lămuresc pe scurt despre ceea ce mass-media filo NATO dîn Serbia a scris și despre descrierea lor ca „spion sârbo-rus capturat” care subminează securitatea națională, de data aceasta a României.
1 – Este adevărat că am primit interdicție de intrare (și nu am fost expulzat) în România în următorii 15 ani de serviciul secret român pentru teama ca pun în pericol securitatea națională!
2 – Nu există nicio dovadă că am avut de-a facut spionaj pe teritoriul României, pentru că, dacă da, nu m-ar expulza, m-ar fi judecat pentru o astfel de treaba. Dar România nu este Muntenegru și nu face alegere atât de proastă. Ei, așa cum înțeleg, vor „să prevină, mai degrabă decât să trateze”.
3 – Documentele primite de la Serviciul Român de Imigrare indică în mod clar că principalele motive pentru interdicția mea de a intra în România în următorii 15 ani sunt activitățile mele în Crimeea și Donbas, precum și frica de posibilul spionaj în România. Nu uitați că acum câteva luni în România a fost instalat un alt „sistem antirachetă””, se arată în postarea semnată „Miscarea Chetniks, Comandantul H. B. Zivkovic”.
Justiția a decis marți ca un cetățean sârb, care spiona pe teritoriul României, să fie declarat indezirabil, adică să nu mai aibă voie să intre pe teritoriul național timp de 15 ani. Sârbul este liderul unei mișcari paramilitare, Cetnicii Pokret, și a participat activ la atrocitățile războiului de destrămare a fostei Iugoslavii. Apoi, a luptat împotriva ucrainenilor în Crimeea și în Donbas, în estul Ucrainei. Bratislav Zivkovic nu este străin de lovitura de stat pusă la cale de Moscova în Muntenegru, anul trecut.

PÂNA LA URMĂ, CINE RÂDE DE NOI?

Aceasta este întrebarea la care, cu siguranță, nici dumneavoastră nu aveți răspuns, nici noi! Pentru că, este evident, asemenea cazuri (precum”unguranii” care abia așteptau să arunce nu știu ce în aer! Ori alte minunății inventate, măcar o dată pe an) fac parte din graficul proştii populației! Asta în condițiile în care, totuși, le mai pasă de noi !