GRIPA A UCIS 7 OAMENI ÎN ACEST SEZON!

Institutul Naţional de Sănătate Publică a actualizat azi numărul deceselor. Între victime este şi un bebeluş de numai 11 luni. Toţi erau nevaccinaţi.
Un bărbat în vârstă de 69 de ani din judeţul Prahova şi un copil de 10 luni din Ilfov au murit, duminică, din cauza gripei, numărul total al persoanelor decedate în urma îmbolnăvirii cu virusul gripal ajungând la şapte, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).
Bărbatul avea condiţii medicale preexistente şi nu era vaccinat antigripal.
Un bebeluş de 11 luni a murit de gripă la Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti. Era internat acolo de pe 8 ianuarie, când a venit în stare gravă. Bebeluşul nu era vaccinat antigripal.
Copiii, vârstnicii și gravidele sunt considerate de Organizația Mondială a Sănătății persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire, alături de personalul medical, bolnavi cronic și persoane instituționalizate. În ceea ce îi privește pe copii, cei mai expuși riscului de a face infecții gripale cu evoluții severe sunt cei cu boli cardiovasculare, bronhopulmoare, diabet, cei cu deficit imunitar, infecții cu HIV, astm bronșic, afecţiuni renale sau cei cu boli de sânge grave. De asemenea, sunt vulnerabili copiii care fac tratamente cu cortizon sau aspirină pe termen lung.
Femeile însărcinate care fac gripă au riscuri mai mari ca fătul să fie afectat și ca travaliul să se declanşeze prematur, iar copilul să se nască prea repede. Boala poate fi periculoasă în sarcină pentru că, în această perioadă sistemul imunitar e mai slăbit, iar riscul de pneumonie este astfel mai mare.
Simptomele gripei sunt:Febră mare, care debutează brusc (peste 38,5-40 de grade C), Tuse, Nas care curge, Dureri musculare, Greață, Vomă, Diaree.