IAR AM AVUT DREPTATE! AM DAT ȘI GAZELE! FĂRĂ SĂ CÂȘTIGĂM NIMIC! CU CÂTEVA ZILE ÎNAINTE DE PLECAREA LUI DĂNCILĂ ÎN SUA, GUVERNUL RELAXEAZĂ LEGEA OFFSHORE ÎN FAVOAREA PETROLIȘTILOR DIN MAREA NEAGRĂ

GUVERNUL DANCILĂ VREA SĂ MODIFICE MAI MULTE PREVEDERI ALE LEGII OFFSHORE DESPRE CARE FOSTUL PREȘEDINTE AL PSD, LIVIU DRAGNEA, SPUNEA CĂ SUNT ESENȚIALE PENTRU BUNĂSTAREA ROMÂNILOR.
Legea offshore a fost adoptată de Parlament, toamna trecută, și ulterior promulgată de președintele Klaus Iohannis într-o formă pe care petroliștii străini care ar trebui să extraga gazele din Marea Neagră au considerat-o nefavorabilă.
În principal, companiile petroliere erau nemulțumite de faptul că își pot deduce doar în mică parte cheltuielile inițiale și că trebuie să-i plăteasca statului român impozite pe care le considerau prea mari. În plus, companiile erau nemulțumite că legea le obliga să își vândă pe piața românească măcar 50% din producție, în ciuda faptului că țara noastră risca să nu poată cumpăra gazul din cauză că nu avea la ce să-l folosească (în lipsa unei industrii petrochimice funcționale și pe fondul consumului scăzut al populației).
Anul trecut, pe când era încă președinte al PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea anunța că, alături de „domnul Iancu“ (deputatul PSD Iulian Iancu – n.red.), s-a luptat personal pentru ca parte dintre aceste prevederi să fie introduse în lege.
Între timp însă – după ce Liviu Dragnea a fost închis, iar mai multe companii petroliere au anunțat că amână decizia de a investi în Marea Neagră – abordarea Cabinetului Dăncilă asupra problematicii gazelor din Marea Neagră pare să se fi schimbat.
Așa se face că, deși nu există la acest moment un ministru al Energiei, ministerul de resort a lansat în dezbatere publică un proiect de act normativ care sa modifice Legea offshore.
De ce este nevoie ca legea sa fie modificată tocmai acum? Ministerul Energiei susține, în expunerea de motive a actului normativ propus, că:
„proiectele privind identificarea și punerea în valoare a unor noi resurse de hidrocarburi în sectorul românesc al Mării Negre necesita atât menținerea investitorilor prezenți, cât și atragerea unor noi investitori cu expertiză tehnică și capabilitățile necesare pentru a realiza investiții masive pe termen lung, cu un grad ridicat de risc, ce implică totodată utilizarea unor tehnologii performante.
Investițiile pe termen lung necesită un sistem coerent și previzibil de legi, politici și reglementări care să permită investitorilor să realizeze o planificare riguroasă și eficientă a programelor de investiții“.

CE CONCESII VREA SA LE FACA DĂNCILĂ PETROLIȘTILOR DIN MAREA NEAGRĂ
Proiectul de modificare a Legii offshore prevede, înainte de toate, o relaxare a impozitarii petroliștilor din Marea Neagră. Iata despre ce este vorba.
Legea offshore prevede, printre altele, că petroliștii trebuie să plătească impozit pe toate veniturile suplimentare pe care le vor obține din vânzarea de gaze din Marea Neagră.
Mai exact, legea stabilește un sistem de impozitare progresivă. Practic, cu cât petroliștii vor vinde gazele din Marea Neagră la preț mai mare, peste plafonul de 45,71 lei per MWh, cu atâta vor plăti la stat un procent mai mare din venitul suplimentar obținut.
Cel mai mic procent datorat de petroliști la stat ar urma să fie, potrivit legii în vigoare, de 30% din veniturile suplimentare (în cazul în care gazele s-ar vinde cu 85 lei/MWh), iar cel mai mare procent de plată ar ajunge la 60% (în cazul în care petroliștii ar reuși să vândă gazele cu până la 175 lei/MWh).
Acum – prin proiectul de lege lansat în dezbatere publică – Ministerul Energiei vrea să nu le mai impoziteze petroliștilor veniturile suplimentare obținute din gazele vândute la prețuri mai mici de 100 de lei/MWh.

DE CE A LUAT STATUL ACEASTĂ DECIZIE?
Potrivit expunerii de motive a proiectului de ordonanță:
„Obținerea unei nivel normal al rentabilității așteptate pentru investitor la un preț de 100 Lei/MWh fundamentează introducerea impozitului pe venitul suplimentar începând cu acest prag, în timp ce prețuri inferioare acestui nivel nu genereaza profituri suplimentare“.
De asemenea, li se elimină petroliștilor anumite obligații de plată către stat impuse prin Legea offshore și se stabilește mai clar cum se vor calcula unele dintre dările datorate de aceștia.
„Este necesară eliminarea limitării deducerii investițiilor pentru calculul impozitului pe profit, ținând cont de faptul că acest impozit are un caracter general și toate sectoarele de activitate trebuie tratate uniform, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal.
Astfel, se elimină discriminarea la care sunt supuși operatorii din sectorul offshore comparativ cu restul agenților economici, aceștia datorând impozit pe profit la o bază impozabilă artificial mărită, din care nu se scad cheltuielile cu amortizarea tuturor investițiilor efectuate de operatorii offshore.
(…) Impozitul pe profit și impozitul pe veniturile suplimentare offshore sunt două impozite diferite și, de aceea, este necesar ca baza impozabilă să fie determinată în mod adecvat pentru ambele impozite. În condițiile existenței a două impozite diferite, fiecare cu propriile reguli de determinare, nu se justifică afectarea unui drept de deducere stabilit prin reguli generale aplicabile impozitului pe profit, prin deducerea similară aplicabilă pentru impozitul pe veniturile suplimentare offshore, potrivit practicii internaționale relevante“, se arată în textul proiectului de modificare a Legii offshore.

ELIMINAREA OBLIGAȚIEI PETROLIȘTILOR DE A VINDE JUMĂTATE DIN CANTITATEA DE GAZE DIN MAREA NEAGRĂ PE PIEȚELE DIN ROMÂNIA
De asemenea, Ministerul Energiei vrea ca petroliștii să își poată recupera mai mult din cheltuielile făcute în sectorul upstream (adică în timpul explorării și extragerii gazelor – n.red.).
Cu alte cuvinte, în acest moment, Legea offshore în vigoare prevede că petroliștii își pot recupera din aceste cheltuieli o sumă egală cu cel mult 30% din valoarea impozitelor pe veniturile suplimentare pentru exploatațiile offshore. Prin proiectul de lege lansat în debatere publică, însă, Ministerul Energiei propune ca petroliștii să își poată recupera cheltuielile făcute în upstream în limita a 60% din valoarea impozitelor pe venituri suplimentare.
Nu în ultimul rând, Cabinetul Dăncilă vrea să elimine obligația petroliștilor de a vinde jumătate din cantitatea de gaze din Marea Neagră pe piețele din România.
„Se impune eliminarea obligațiilor de tranzactionare pe piețele centralizate din România pe termen mediu și lung pentru a avea asigurată piața de desfacere pentru gazele naturale din perimetrele offshore și, în consecință, veniturile necesare pentru recuperarea investițiilor majore pe care o presupun astfel de proiecte în conformitate cu practica internaționala în domeniul resurselor naturale.
De altfel, dreptul de a dispune liber de cantitățile de petrol și gaze naturale extrase, înscris în acordurile petroliere și prevăzut de Legea Petrolului ca drept al oricărui titular de acord petrolier, a fost considerat de către investitori ca fiind un element esențial al concesiunii și pe care aceștia l-au avut în vedere la încheierea acordului petrolier, respectiv la momentul efectuării investițiilor în România“, se arată în expunerea de motive a proiectului de modificare a Legii Offshore lansat în dezbatere publică de Ministerul Energiei.

COINCIDENȚE? SAU… NU?!…
Rămâne de văzut dacă aceste modificări se vor adopta și dacă ele îi vor determina pe petroliști să demareze activitățile de extragere a gazelor din Marea Neagră.
Deja OMV a anunțat că își amână decizia de a investi în extragerea gazelor, iar americanii de la Exxon au susținut că ar vrea chiar să renunțe la a mai extrage gazele românești.
Acest proiect de modificare a Legii offshore lansat vineri în dezbatere publică apare la câteva săptămâni după ce președintele Iohannis a discutat cu Donald Trump inclusiv despre proiectele energetice și cu puțin timp înainte ca premierul Viorica Dăncilă să înceapă o vizită peste Ocean.
Gabriel Kolbay – ziare.com