Iar am avut dreptate! BILETELE GRATUITE, PENTRU STUDENȚI – O PROSTIE!

*Reacțiile oamenilor confirmă ceea ce noi am anticipat: Guvernul este obligat să anuleze această lege! *Iar ministrul Transporturilor anunță dezastrul de la CFR! Datorită biletelor gratuite!…

Este o prostie care pe lângă faptul că înclină educația unor vlăjgani bun de muncă spre lene și cerșetorie, afectează grav situația oamenilor care vor să meargă pe calea ferată plătind bilete! Și mergând, dacă reușesc să urce în tren, în picioare ! Rămânem la părerea că aceste bilete trebuie oferite studenților doar între localitatea de reședință și localitatea unde se află facultatea pe care o urmează! Și doar o dată pe lună! Și atât!…

Iată ce a pățit o ziaristă!…
JURNALISTA CARMEN DUMITRESCU A POVESTIT CE I S-A ÎNTÂMPLAT CÂND A VRUT SĂ CUMPERE BILETE LA TREN

”Caut eu bilet de tren. Pentru altcineva. Sun la gară și pentru prima dată în viața mea găsesc o femeie amabilă la capătul firului. Așa că îmi explică frumos cum merg trenurile, cum se fac legăturile și la ce intervale de timp. Spre finalul convorbirii, însă, aceasta îmi spune: „Chestia e, doamnă, că toată schema asta nu se va întâmpla, dacă nu reușiți să vă faceți rezervare online. Știți, studenții…”
„Studenții, ce?”, întreb. „Păi au gratuitate și degeaba veniți doar la gară, chiar dacă veți plăti biletul întreg. Nu vor mai fi locuri și mergeți în picioare. Că toți se duc la mare în perioada asta…”
Întreb cu dracii în fierbere: „Dar gratuitățile astea nu-s doar ca să meargă de la facultate acasă și retur?”
Doamna începe să râdă: „Doamnă, vorbiți atât de bine limba română! Nu aș fi crezut niciodată că sunteți turist străin. Bine ați venit! Asta e România! Deci insist: rezervare online, da?” – a scris Carmen Dumitrescu pe Facebook.

MINISTRUL TRANSPORTURILOR ANUNȚĂ DEZASTRUL DIN CAUZA BILETELOR GRATUITE PENTRU STUDENȚI!GRATUITĂȚILE AU PARALIZAT CALEA FERATĂ! NU AVEM VAGOANE ÎN ACEASTĂ VARĂ! ÎNCERCAM SĂ LUĂM LA MÂNA II-A

Ministrul Transporturilor, Lucian Șova, susține într-un interviu incendiar că situația de la CFR este una foarte gravă. El susține că este o lipsă acută de vagoane pentru necesitățile crescute din această vară și că singura soluție e achiziția de material rulant la mana a II-a. Recunoaște de asemenea că CFR Călători se află intr-o situație disperată din cauza gratuităților sau facilităților pentru mai multe categorii sociale, avantaje care îi fac pe plătitorii de bilete să fie foÎn ultimul timp, CFR Călători se confruntă cu o criză de material rulant, iar călătorii cu o mare aglomeraţie în gări şi cu lipsa locurilor în trenuri. Când credeţi că se va reglementa această situaţie?
Lucian Şova: Din păcate, situaţia stă foarte rău, în sensul că din 1.200 de vagoane pe care CFR Călători le are în parcul inventar, în luna martie 400 erau oprite din cauze tehnice. Nicio licitaţie nu era făcută pentru reparaţia acestora, lucru care însă, acum, s-a făcut şi au început reparaţiile. Totuşi, vom traversa foarte greu această vară. Din fericire, apetitul publicului pentru transportul pe cale ferată a crescut. Pe de altă parte, din nefericire, CFR Călători are o condiţionalitate foarte, foarte gravă, în sensul că nu are vagoane destule şi nici nu va avea vagoane suficiente în vara asta pentru a satisface nevoia de trafic, pentru litoral mai ales.
Compania are în vedere – şi s-a început o procedură de licitaţie pentru un acord în vederea achiziţionării de 100 de automotoare tip Săgeată albastră Desiro, însă nimic din toate acestea nu va veni pentru sezonul estival. Aşteptăm să le avem din septembrie – octombrie. Se repară, se fac eforturi să se gestioneze acest trafic cu un pic mai mult de 2/3 din totalul parcului pe care ar fi putut să îl exploateze. Sau să se străduiască să optimizeze, să aducă vagoane, dar o treime din parc lipsă înseamnă foarte mult. Va fi aglomerat în această vară în gări şi la casele de bilete, din păcate. arte nemulțumiți de serviciile companiei.
Vreau să mă refer şi la lipsa posibilităţii ca studenţii să poată să rezerve bilete online. Este o condiţionalitate generată de faptul că, pentru a putea obţine un bilet gratuit, ei trebuie să prezinte nişte documente pe care nu le putem gestiona online.
Dar aţi luat în calcul o limitare a numărului de călătorii gratuite pentru studenţi, mai ales că s-a extins această facilitate şi la cei care urmează masterate sau doctorate? Nu este cam mult?
Lucian Şova: Toată lumea zice că da. Acest lucru ţine de o decizie guvernamentală şi de o politică publică privind prioritizarea unor ajutoare, pentru că acesta este un fel de ajutor totuşi pentru un anumit public-ţintă. Sigur că se aşteaptă nişte optimizări, având în vedere că trebuie să susţinem nu numai turismul, ci în primul rând să susţinem accesibilitatea la învăţământ a studenţilor, şi ar trebui ca acest lucru să fie o prioritate.
Eu reliefez acest aspect în urma discuţiilor pe care le am cu colegii din Guvern, transmit de asemenea informaţia că există o stare de nemulţumire şi de aşteptare din partea publicului care plăteşte bilete şi care, uneori, este în situaţia de a călători ori în condiţii mai dezagreabile, ori de a nu mai avea acces la bilet atunci când doreşte, pentru că aceste bilete sunt luate deja de cei care beneficiază de gratuitate.
Altfel, ca politică publică în principiu, dat fiind că ne adresăm tinerei generaţii, este bine să o încurajăm să practice călătoria cu trenul mai degrabă decât cu mijloace auto, fie personale, fie de transport public.

MAI POATE CONTINUA ACEASTĂ ACȚIUNE?

Această bătaie de joc la adresa oamenilor, a tuturor oamenilor, în primul rând a celor care scot bani din buzunare pentru a-și cumpăra bilete și a se deplasa acolo unde chiar au de rezolvat niște probleme! Nu de bătut berbunca și câmpii și munții și dealurile pe …gratis, că așa a vrut Guvernul să se pună bine cu studenții! Care d-aia nu se duc în piețe și-i înjură, la mitinguri!…
Chiar așa, dumneavoastră ce părere aveți de toată această situație?…