IAR AM AVUT DREPTATE! O PORCĂRIE – ORA DE VARĂ! …

O măsură adoptată mulţi ani înainte de căderea comunismului pe care, atunci, nu a putut-o contesta nimeni, dar care … astăzi, devine din ce în ce mai nepopulară! * Şi având consecinţe grave asupra omului!

EXPERIMENT PE … SĂNĂTATEA OAMENILOR?! …

De mai multe ori, în Jurnalul de Călăraşi, am atras atenţia asupra unei acţiuni care nu-şi găseşte rostul, dar pe care oamenii o suportă, din ce în ce mai greu ora de vară! Anul acesta, trecerea la ora de iarnă se va face în noapte de 28 spre 29 octombrie, mai exact, în ultimul weekend din această lună. Ceasurile se vor da cu o oră în urmă, astfel încât, ora 4.00 a dimineţii de 29 octombrie va deveni ora 3.00. acest lucru înseamnă că, aparent, vom dormi cu o oră mai mult, dar, după cum ne-am obişnuit deja, nu se va resimţi aproape deloc: nu vom fi nici mai odihniţi, nici mai energici, cel puţin pentru o perioadă, până ce organismul se va adapta.
Oamenii au nevoie de o săptămână (sau mai mult, în funcţie de caz) pentru a se adapta la programul de iarnă, fiindcă sunt nevoiţi să se culce mai devreme cu o oră decât au fost obişnuiţi. Din această cauză, pot apărea diverse probleme de sănătate deoarece apar schimbări asupra ritmului biologic.
Cele mai predispuse persoane sunt cele care suferă de depresie, alte probleme ale sistemului nervos sau cele cu probleme cardiace. Studiul lui Xiaoyong Yang, profesor asistent la Universitatea din Yale (Statele Unite) arată că schimbările de la ora de vară la cea de iarnă şi invers, duc la creşterea ratei de sinucideri sau la atacuri de cord: „Cei mai mulţi dintre noi îşi vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile, se vor obişnui cu noul program. Totuşi, pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv atacuri de cord”, a precizat profesorul Yang, conform Mediafax.
În timp, aceste schimbări bruşte şi anuale pot afecta şi persoanele sănătoase. Le scade vigilenţa, resimt permanent oboseală acută, trezitul de dimineaţă devine tot mai dificil, iar de-a lungul vieţii, psihicul este de asemenea, afectat.
Mai multe studii ale cercetătorilor au arătat că schimbarea orei are o serie de efecte negative asupra sănătăţii noastre: irascibilitate, tulburări de somn, stresul creşte în intensitate, nu ne mai putem doza corespunzător energia din cauza faptului că programul zilnic este perturbat, iar unele persoane resimt şi aşa-numita astenie de toamnă. Riscul de infarct, pentru persoanele cu probleme cardiace creşte cu până la zece procente în primele trei zile după schimbarea orei, mai ales în cazul celor activi profesional.
Potrivit psihologului Cristina Fulop, cei mai mulţi oameni nu simt nicio schimbare la schimbarea orei, dar se pare, totuşi, că organismul se adaptează mai greu decât toamna, când trecem la ora de iarnă, relatează exquis.ro
„Activitatea sistemului nervos empatic este accelerată. Putem avea tulburãri de ritm cardiac şi variaţii ale tensiunii arteriale. Creşterea orelor de lumină influenţează dispoziţiile noastre. E foarte posibil ca, în urma acestei deteriorări a calităţii şi cantităţii somnului să ne concentrăm mai greu, să fim mai puţin vigilenţi”, spune psihologul.
Psihologul Cristina Fulop a explicat cã, într-o săptămână, organismul uman se adaptează acestei schimbări, cu condiţia să fie respectate orele de somn şi de masă. Sportul, de asemenea, are un rol important. „Cu cât avem un stil de viaţă mai sănătos, cu atât orice schimbare ne va influenţa mai puţin”, a mai spus specialistul.
Din cauza acestor riscuri, Polonia ar urma să fe prima ţară din Uniunea Europeană care doreşte să renunţe la ora de vară. Este un proiect de lege care a fost deja votat de toate partidele. Oficialii polonezi au ajuns la concluzia că problemele de sănătate la care sunt expuşi cetăţenii, au implicaţii negative şi în economie:
„Schimbarea orei poate duce la tulburarea ceasului biologic, ceea ce duce la schimbări de dispoziţie, probleme cu somnul şi un risc crescut de atac de cord şi accidente rutiere”, a argumentat deputatul Bronislaw Karasek, din cadrul Partidului ţărănesc Polonez, potrivit blacknews.ro.
Desigur, noi am zis, noi am auzit pentru că, nu-i aşa, asta este libertatea pe care am căpătat-o libertatea de a vorbi … în vânt! Iată că, totuşi, există şi ţări normale la cap, în Europa, tocmai de aceea fiind contestate de imensa mass-media de propagandă care se vede ameninţată în interesele sale! Iată măsura pe care a luat-o Polonia.

POLONIA AR PUTEA DEVENI SINGURA ŢARĂ DIN UE CARE RENUNŢĂ LA ORA DE VARĂ ŞI DE IARNĂ

Într-un caz rar de solidaritate în mediul politic extrem de divizat al Poloniei, proiectul de lege în acest sens a fost susţinut în unanimitate, în prima fază, în Parlament. Şi se pare că are toate şansele să treacă şi după faza a doua.
Cei care l-au propus susţin că schimbarea orei provoacă probleme de sănătate şi afectează economia.
„Schimbarea orei poate duce la dezechilibre ale organismului, la schimbări bruşte de stare, la insomnii şi la un risc crescut de atacuri de cord şi accidente rutiere”, spune politicianul Bronislaw Karasek.
Renunţarea la schimbarea orei va pune însă Polonia în afara sincronizării cu vecinii UE din sud şi cu Germania, cel mai mare partener comercial al ţării.

PĂI, DRAGI POLITICIENI, ROMÂNIA CE AŞTEAPTĂ?!

Firesc, întrebarea ar trebui să se adreseze, în primul rând, cetăţenilor dumneavoastră ce aşteptaţi?
Găsiţi-vă reprezentanţi care să se bată pentru această idee! În Parlamentul României, bineînţeles! Cum, acolo nu mişcă nimeni în front?! Păi nu trebuie să reprezinte ei interesele … Poporului?
Luaţi exemplu de la Polonia! …
Chiar aşa dumneavoastră ce părere aveţi?! …