ÎN DOSARUL „MOTORINA“- FOSTUL ŞEF AL VĂMII- CONDAMNAT!

ION VOICU- condamnat la închisoar: 4 ANI ŞI 2 LUNI, CU EXECUTARE!

Fostul şef al Vămii Călăraşi, Ion Voicu, a fost condamnat la 4 ani şi 2 luni închisoare cu executare, decizia nefiind definitivă. Au mai fost condamnate, în acelaşi dosar, mai multe persoane, numele cele mai cunoscute fiind Sorin Blejnar- fostul şef al ANAF, Viorel Comăniţă- director la Autoritatea Naţională a Vămilor, Florin Dan Secăreanu- ofiţer la DIGIPI (fosta „doi şi-un sfert“), dar şi soţii Radu şi Diana Nemeş- extrădaţi în 2014 din SUA.
Acum 4 ani, pe 11 septembrie 2012, Ion Voicu era reţinut de către DIICOT, alături de alte 12 persoane, pentru contrabandă cu motorină. Potrivit procurorilor DIICOT, activitatea infracţională a fost sprijinită de către funcţionari vamali din cadrul Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale Călăraşi, care făceau controale formale la societăţile comerciale implicate şi le asigurau spaţii necesare funcţionării. Prejudiciul cauzat bugetului de stat de către membrii grupării a fost estimat la cinci milioane de euro. Conform unui comunicat al DIICOT, gruparea era constituită din opt persoane care sunt acuzate că au achiziţionat peste 11.000 de tone de motorină Euro 5 în regim suspensiv de la plata accizelor, în scopul transformării în produse petroliere inferioare, respectiv combustibil lichid greu şi motorină Navo, prin antrepozitul fiscal situat în municipiul Călăraşi, însă în realitate au revândut motorina prin staţii de distribuţie a carburanţilor, fără să plătească taxele aferente. „În realitate, motorina era comercializată prin intermediul unor societăţi comerciale care deţineau staţii de distribuţie a carburanţilor, pe circuitul comercial fiind interpuse şi societăţi comerciale tip «fantomă», fiind utilizate documente contabile din care să rezulte în mod nereal că au fost achitate accizele”, se arăta într-un comunicat de presă al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
Ion Voicu mai trebuie să plătească către ANAF (în solidar cu Mara Tănase, administratorul firmei SC Atlantis Premium SRL Jegălia) suma de 37.225.298 lei, cu titlu de despăgubiri civile la care se adaugă obligaţiile accesorii până la achitarea debitului.