În exclusivitate – ROXANA PAȚURCĂ – „SUNTEM MAI PUTERNICI ȘI MAI UNIȚI CA NICIODATĂ!”

CU TOȚII SUNTEM PE ACEA LISTĂ ÎN DREPTUL NUMELUI MEU!

JdC – Cum comentați prezența dumneavoastră pe lista candidaților la alegerile europarlamentare din acest an?

Este o onoare pentru mine, pentru organizația pe care o reprezint, pentru oamenii care ne susțin, pentru membrii de partid și pentru toți cei care cred în potențialul senatorului Roxana Pațurcă într-o funcție de o asemenea importanță pentru România. A fi pe această listă, indiferent de poziția ocupată, reprezintă o performanță pentru PSD Călărași. Mai mult, să nu uităm că această regiune din care face parte județul nostru a oferit nu mai puțin de trei candidați pe lista pentru europarlamentare – doamna ministru Rovana Plumb, care deschide și lista, doamna eurodeputat Gabriela Zoană, o veche prietenă a organizației noastre și cu mine. Este o recunoaștere a meritelor activității politice pe care PSD Călărași o depune constant. Din acest punct de vedere, nu consider că sunt doar eu pe acea listă – alături de mine se bucură o întreagă echipă din care cu mândrie fac parte. Cu toții suntem pe acea listă în dreptul numelui meu.

CINE A AVUT DE PLECAT, A PLECAT DEJA!

JdC- Există o stare de tensiune în interiorul organizației PSD Călărași generată de posibilitatea ca unii membri ai partidului să se îndrepte către alte organizații, în primul rând Pro România Călărași?

Dimpotrivă! Suntem mai puternici și mai uniți ca niciodată! Cine a avut de plecat, a plecat deja. Le-am strâns mâna, le-am urat succes oriunde s-ar îndrepta, le-am mulțumit pentru eforturile pe care le-au depus în organizația noastră. Dacă vă referiți la cei care au părăsit recent organizația noastră județeană, am mai făcut această precizare, dar profit de ocazie și o fac încă o dată și pentru cititorii dumneavoastră: cei trei nu au anvergura de a genera plecări din partid. Au fost inițiative individuale, dar niciun alt membru nu i-a urmat. PSD Călărași este o organizație mai puternică decât era înainte de 10 martie, momentul alegerii noii conduceri, iar plecarea celor trei a întărit și mai mult PSD Călărași. Nu ne dorim în rândurile noastre decât oameni 100% dedicați cauzei social-democrate. În calitate de președinte executiv, am ușa deschisă și ascult opiniile oricui, indiferent de cine îmi calcă pragul biroului. Întotdeauna am considerat că dialogul este benefic și generează idei constructive. Așa cum ați văzut pe 10 martie, la Conferința extraordinară de bilanț și alegeri, nu suntem mereu toți de acord asupra unor idei, asupra unor direcții în care am putea să ne îndreptăm pentru a convinge oamenii de justețea cauzei noastre. Cine a dorit s-a înscris la cuvânt și și-a spus deschis păsurile, chiar în prezența președintelui organizației centrale. Aceste nemulțumiri, expuse chiar și public, nu au generat și nu vor genera niciodată tensiune. Dialogul detensionează situațiile, în cele mai multe cazuri. Tensiunile se acumulează atunci când nu ai curaj să vorbești deschis despre nemulțumirile tale.

ÎNCURAJAREA CAPITALULUI ROMÂNESC ESTE O PRIORITATE PENTRU NOI!

JdC – A fost foarte bine primită în mediul de afaceri pledoaria președintelui partidului, Liviu Dragnea, în favoarea investitorilor autohtoni. Ca specialist în economie și membru al Senatului României care credeți că sunt prioritățile pe care mediul politic le poate promova pentru relansarea activității investitorilor români, în România?

Firmele autohtone au reprezentat mereu o prioritate pentru guvernarea PSD și se depun constant eforturi pentru a sprijini firmele românești. Încurajarea capitalului românesc este o prioritate pentru guvernul social-democrat și acest lucru este vizibil. Am să vă dau doar câteva exemple:

 • inițierea programului ”Start-up nation”, aflat acum la a doua ediție, un succes din punct de vedere al demarării unor proiecte antreprenoriale noi, program sprijinit de statul român, care a reușit să ducă la înființarea a mii de firme noi, cu capital românesc, și să creeze zeci de mii de locuri de muncă.
  Aceste firme au început deja să activeze în cadrul economiei de piață, să devină competitive în așa fel încât să obțină profit și să crească anual. Aceasta înseamnă zeci de mii de firme noi, care vor plăti impozit pe profit, care vor continua să angajeze oameni ani buni de acum înainte.
 • modificarea schemei de ajutor de stat, care a dat acces și firmelor românești prin reducerea pragului minim de investiții de la 10 milioane de euro care trebuie făcute, la un milion de euro. Aceasta reprezintă un alt mod prin care firmele românești, mai puțin capitalizate, au acum acces la schemele de ajutor de stat.
 • inițierea programelor PNDL și PNDR. Aceste două programe au oferit șansa unor antreprenori, din mediul rural și nu numai, dar au oferit și șansa localităților rurale de a se dezvolta, programele finanțând o serie întreagă de obiective care contribuie la dezvoltarea localităților românești din mediul rural.
 • inițierea unor programe de sprijin pentru fermieri. Această inițiativă social-democrată a oferit șansa unor antreprenori din mediul rural să-și dezvolte afacerile din domeniul agriculturii, în special fermele pomicole și legumicole.
  Să nu uităm că în bugetul pe acest an există prevăzute fonduri pentru producătorii agricoli de legume si fructe, așa cum sunt cele bugetate pentru ”Programul Tomate Românești”, program finanțat cu 50.000.000 Euro, sau pentru ”Programul de sprijin al cultivării de usturoi”, cu un buget de 9,3 milioane lei.
  Tot în bugetul pe 2019 guvernul PSD a asigurat finanțarea unui Program de înființare a 10 centre de colectare și procesare legume fructe, care din nou, este o măsură care încurajează antreprenoriatul și firmele românești.
  Iată doar câteva exemple prin intermediul cărora observăm o preocupare constantă a guvernului PSD pentru a încuraja capitalul autohton. Cu siguranță, sunt multe măsuri care ar putea contribui la o relansare, așa cum ați spus dumneavoastră, dar aceste măsuri trebuie gândite și luate în contextul întregului program de guvernare.