În ultimii 30 de ani, în România nu s-au inaugurat decât 7(șapte) biblioteci! Ultima – cea de la Călărași!…

DUPĂ LUPTE SECULARE!…

Aceasta ar fi formula prin care am putea demara relatarea tuturor celor ce se leagă de sediul nou al Bibliotecii Județene “Alexandru Odobescu” din Călărași! În sediul unei clădiri începută în urmă cu aproape 40 de ani, finalizată după vreo 25 și, iată, astăzi ultima componentă – sediul Bibliotecii – finalizat!
Au fost multe, de-a lungul anilor, a existat și faimoasa competiție față de numărul de…etaje! Dar toate au trecut când președintele actual al Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță a hotărât să treacă peste toate neînțelegerile și să finalizeze clădirea!

O CLĂDIRE ULTRAMODERNĂ!

Aceasta este formula pe care au folosit-o toți vizitatorii! Mulți impresionați de ceea ce au văzut, de modul în care este gândită în folosul la comunicării, al culturii! Motiv pentru care așteptările sunt numeroase, proiecte ambițioase, toate la un loc aducând în discuție ceea ce va fi, în continuare, în acest spațiu!

NUMEROȘI DIRECTORI DE BIBLIOTECI
DIN ROMÂNIA – PREZENȚI LA CĂLĂRAȘI!

O solidaritate impresionantă există între conducătorii unor astfel de așezăminte, din toată România! Instituții văduvite, de-a lungul timpului de ceea ce au ele mai necesar – finanțarea! Ori în aceste condiții când foarte multe biblioteci au probleme serioase, să vezi că se finalizează din bani proprii o clădire atât de modernă pentru o Bibliotecă Județeană este o rază de speranță!
Este mesajul pe care l-au transmis unii dintre conducătorii de biblioteci din România, prezenți la Călărași!

DIRECTORUL DUMITRU GHIȚĂ – UN VIS ÎMPLINIT!

Emoționantă prezența directorului de la început al acestei biblioteci, Dumitru Ghiță! Acum aproape 40 de ani! Atunci când s-a făcut județul Călărași! Când a fost alături de alte două doamne – personalul acestei instituții! Pe care mulți nu mai credeau că o vor vedea finalizată! Iar Dumnezeu l-a ajutat și ne-a ajutat ca Dumitru Ghiță să participe la acest eveniment extrem de emoționant!…

MEDIATECA! O PROPUNERE EXPLOZIVĂ!

Directorul Direcției pentru Cultură Călărași, prof.dr. Sorin Danciu a povestit cum acum mai bine de 10 ani, reîntors din Franța și văzând ce se întâmpla acolo în spații similare bibliotecilor din România – și atunci în lipsă de cititori tineri – a descoperit că aceste instituții erau luate cu asalt de tineri! În Franța! În mai multe orașe din Franța! S-a interesat și a descoperit că acolo funcționează sub numele de „Mediateca”! Adică pe lângă volumele tipărite existând aparatură de specialitate, Bibliotecă video, Bibliotecă audio, colecții de artă… i-a prezentat președintelui de atunci al Consiliului Județean, Răducu Filipescu această idee care a fost îmbrățișată cu generozitate!
Și ea poate fi transformată în realitate, astăzi! Când tot la bibliotecă se pot înființa și o tipografie, o editură care să aducă instituția chiar pe profit!

PREȘEDINTELE ILIUȚĂ A REAMINTIT
DE UNDE A PRELUAT TOTUL!

Luând cuvântul, la rândul său, președintele Consiliului Județean, Vasile Iliuță a amintit situația în care a găsit această clădire când războaiele politice se duceau pe numărul de etaje și când totul stagna! A dat totul la o parte pentru ca instituția să devină funcțională și, iată, azi visul a devenit realitate! Este meritul administrației locale din Călărași care s-a implicat în acest proiect!

MARINELA ENCIU – O PROVOCARE!

Aceasta ar fi formula care se potrivește pentru tot ceea ce s-a realizat și se va realiza aici – directoarea instituției, Marinela Enciu care a reușit prin eforturi extraordinare să mute toată averea instituției – zeci de mii de cărți – în noul spațiu! Să-l amplaseze într-un mod atractiv, modern! Și să demareze proiecte extrem de interesante! Vom fi aproape!…