Invitație elegantă – DOMNUL ȘORA, STAI, BRE, ACASĂ!

VĂ MAI AMINTIȚI?!…

Când a ieșit ca un adevărat strigoi în Piața goală alături de #rezistenții de care nu are rost să vorbim acum am publicat un material amplu în legătură cu adevărata identitate a biografiei celebrului intelectual! Mulți ne-au certat atunci, noi ne-am păstrat punctele de vedere motiv pentru care republicăm acel articol!

ADEVĂRUL – PE BUNE! MIHAIL ȘORA – ULTIMUL STALINIST DIN ROMÂNIA!

*Mă, chiar nu-ți este rușine?!… *Aflati cine este personajul care se dă mare revoluționar și luptătorul pentru adevăr și democrație! Sluga la Ana Pauker!… *Când toți adepții democrației fugeau din România comunistă, Șora s-a întors în România comunistă! Ca să fie slugă lu’ Ana Pauker! Și acum se dă mare democrat!

ADEVĂRURI ZGUDUITOARE DESPRE MIHAIL ȘORA! JURNALISTUL BOGDAN STOICA: DACĂ AI VREUN PRIETEN CARE-L GLORIFICĂ PE MIHAIL ȘORA, SPUNE-I CĂ…

Mihai Șora a devenit un fel de port-drapel al protestelor din ultimii ani, fiind prezentat ca un fel de reper moral datorită vârstei sale venerabile, dar și ca reprezentant al României interbelice, a generației de aur a intelectualilor români.
Jurnalistul Bogdan Stoica scrie însă că nu este cazul. Într-un text publicat pe facebook, acesta face o scurtă trecere în revistă a biografiei lui Mihai Șora.
„Dacă ai un prieten prost care-l glorifică pe filozoful și scriitorul Mihai Sora, spune-i că: – Mihai Șora era în Franța în 1947, când au venit comuniștii la putere în Romania, și a venit de dragul lor în țara, singur-singurel, în 1948.

  • Mihai Șora a fost consilierul celui mai crunt și nenorocit activitist politic adus de ruși: kominternista Ana Pauker.
  • în anii ’50, cei mai crunți ani de teroare ideologică din istoria comunismului românesc, Mihai Șora era șef la Editura de Literatură. Adică șeful cenzorilor comuniști, exact când dacă scriai ceva puteai ajunge la pușcărie sau la Canal.
  • Mihai Șora a făcut parte din primul guvern al României de după revoluție, ala plin de pro-rusii lui Ion Iliescu și condus de Petre Roman, fiul lui Walter Roman, care fusese prieten bun cu Ana Pauker.
  • dacă Mihai Șora vrea ca oamenii să stea în stradă, fiți siguri ca și rusii vor asta. Omul este promovat asiduu de toate site-urile de propagandă pro-ruse, inclusiv de Sputnik (Vice-ul rușilor)”.
    Anterior, fostul premier Petre Roman a negat faptul că Șora și-ar fi dat demisia în urma mineriadei din iunie 1990, o altă legendă țesută în jurul acestuia.
    „Sunt surprins de povestea asta. Nu e adevărat deloc. Dl. Mihai Șora nu a demisionat și nici nu a avut vreo tentativă de a demisiona din guvernul meu, nu știu cum și de unde a putut să apară o asemenea informație. Nu doar că nu a demisionat în semn de protest față de venirea minerilor, dar, dacă vă amintiți, în ziua de 16 iunie 1990, cabinetul meu a emis un comunicat de presă în care, între altele, înfieram extrem de tăios pe vreo patru pagini evenimentele din 13 iunie. Ori, îmi amintesc că dl.Șora fusese acolo, în ședința de guvern, există stenograme ale discuțiilor. Și Pleșu – cel care îl propusese pe Mihai Șora drept ministru, în decembrie 1989 – și Șora au fost oripilați în acea ședință de guvern de ce s-a întîmplat în 13 iunie. Și eu vă spun cine anume a venit la mine și a spus ”Noi vrem să rămînem în guvern”: domnii Șora și Paul Cornea. ”Am fi încîntați să rămînem în guvern” mi-au spus. Paul Cornea era un prieten al lui, un fost mare activist comunist, pe care dl.Șora îl adusese în minister ca ministru adjunct. În anul acela a existat o singură încercare de demisie, dl.Andrei Pleșu, în decembrie 1990, cînd a fost povestea cu Regele, dar după o discuție severă cu mine în ședința de guvern, s-a răzgîndit. Deci, nici vorbă ca dl.Șora să fi demisionat din guvern. Nu e adevărat”, a spus Petre Roman pentru inpolitics. O altă ispravă a lui Șora a fost ordinul de eliminare a 14 clase cu predare în limba română de la Liceul Bolyai Farkaș din Târgu Mureș, Gestul a declanșat protestul spontan al elevilor și a sporit conflictul inter-etnic ce avea să aibă ca punct culminant evenimentele din 19-21 martie. În urma gestului, copiii au ieșit în curtea liceului și au scandat: „Suntem frați, nu ne separați!” și „Suntem de naționalitate copii!” . Menționăm că un rol decisiv în decizia lui Șora i-a aparținut Smarandei Enache, actuală membră a Grupului de Dialog Social și fostă activistă PCR. Într-un interviu acordat presei franceze, în 1990, Șora deplângea faptul că Iliescu și conducerea de-atunci a României doreau – cel puțin formal – dezlipirea Basarabiei și Bucovinei de la URSS, dar refuzau același lucru pentru Transilvania.

SĂ VEZI BELEAUA! DOMNUL ȘORA CONFIRMĂ CĂ NU E ÎN REGULĂ CEVA CU DOMNIA SA!

Iată ce comunicat a putut să dea pe pagina sa de “Feisbuci” însuși intelectualul lui Ana Pauker!

FILOSOFUL MIHAI ȘORA, UNUL DINTRE CEI MAI VAJNICI PROTESTATARI ÎMPOTRIVA REGIMULUI PSDRAGNEA, ÎN CIUDA VÂRSTEI ÎNAINTATE DE 102 ANI, A POSTAT UN MESAJ NEOBIȘNUIT PE PAGINA SA DE FACEBOOK

Mihai Șora a fost deranjat de prezența în studioul Digi 24 a deputatului PSD Florin Iordache, fostul ministru al Justiției vinovat de OUG 13, și a acuzat postul TV de complicitate cu actuala putere:
„Dragi prieteni,
e simplu: o televiziune care îl invită pe AltăÎntrebare în fața românilor merită să dispară. Nu poți, sub pretextul imparțialității, să legitimezi tocmai discursul celor care distrug această țară. Nu le poți acorda creditul onestității tocmai groparilor României. Dându-le o platformă de exprimare, nu echidistanța o arăți, ci complicitatea cu ei”, a scris Mihai Șora pe pagina sa de Facebook. Mesajul lui Mihai Șora vine în contextul zilele trecute șeful site-ului de știri Digi24, Dan Turturică, precum și adjunctul său, Laurențiu Mihu și alți doi jurnaliști au fost concediați, după cum a informat Pagina de Media. Motivul invocat de compania media ar ține cont de restructurări în cadrul grupului, din motive financiare. Toți cei patru jurnaliști au venit la Digi 24 în urmă cu trei ani (în decembrie 2015) de la România liberă, unde avuseseră poziții similare (Turturică era redactor-șef, în timp ce Laurențiu Mihu era adjunct).

Concedierile vin în contextul în care postul Digi 24 a anunțat că închide mai multe stații locale și mai mulți jurnaliști au fost eliberați din funcții

După primul mesaj, Mihai Șora a revenit cu o critică dură la adresa postului public de televiziune. TVR a ales minciuna după 1990 și continuă să manipuleze și la 30 de ani de la Revoluție, acuză filosoful: „În 1990, singura televiziune la care se uitau românii era televiziunea publică. Ea ar fi putut, în anii aceia grei, să aleagă calea adevărului, să deschidă mințile oamenilor, să le arate ce înseamnă democrația, să-i învețe imparțialitatea și probitatea. Dar nu! Televiziunea publică a ales minciuna, a continuat să facă ceea ce știa și exersase cu sârg în anii anteriori: manipularea, înșelătoria grosolană și toxică. Responsabilitatea pentru otrăvurile deversate atunci în spațiul public (amintiți-vă cum erau prezentați studenții care protestau la Universitate) le revine, desigur, celor care lucrau în televiziune și, mai cu seamă, lui Răzvan Theodorescu. Astăzi, după aproape 30 de ani de la momentele acelea de cumpănă, mai sunt încă români captivi ori lesne de prins în narațiuni mincinoase. Tocmai pentru că groparii adevărului din ’90 nu au fost niciodată pedepsiți; dimpotrivă: se plimbă netulburați de vreo mustrare a propriei conștiințe ori de efectele penale ale manipulării lor”, a mai scris Mihai Șora.

REVINE DOMNU’ ȘORA!

Crezând că suntem toți tâmpiți, domnul reapectiv revine cu un comentariu absolut ridicol!

MIHAI ȘORA, REACȚIE ÎN SCANDALUL ÎNCHIDERII DIGI 24

Filosoful Mihai Șora vine cu precizări după ce a scris pe Facebook că postul TV Digi 24 merită să fie închis din cauză că l-a avut ca invitat pe fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, relatează Știripesurse.ro.
„Merită să dispară“ nu înseamnă „Trebuie să dispară“, oameni buni. Nu trimite la o formă de totalitarism, ci, tocmai dimpotrivă, la acel „După faptă și răsplată“ sau „Și-a făcut-o cu mâna lui…“. De câte ori nu ați auzit aceste expresii? Limba română le-a asimilat și orice locutor nativ le înțelege (în principiu) fără explicații suplimentare sau note de subsol ajutătoare. Este, totuși, surprinzător să constați câtă lume a ajuns să proiecteze în expresiile uzuale ale limbii române propriile obsesii și – vai! – propriile înclinații totalitare. Nu doar analfabetismul funcțional roade societatea noastră, ci și incapacitatea de a analiza lucid o situație, de a stabili relația de cauzalitate între fenomene și de a-i pune un diagnostic corect acestei relații „cauză–efect“.
Între „merită–să“ și „trebuie–să“ este o diferență ontologică, nu doar (formal) lingvistică. Reiau, așadar, și pentru cei care – prinși în propriile automatisme mentale, nevroze ori sere cu trandafiri – nu văd, nu simt, nu înțeleg amploarea pârjolului care stă la poartă. Înainte de 1989, aveam o singură televiziune și un singur discurs: cel oficial, al Puterii. Riscăm, în următoarele luni, să avem tot un singur discurs – al Puterii –, declinat la mai multe televiziuni. Este un risc real, măsurabil.
De aceea insist și adaug: orice încurajare a discursului mincinos al Puterii nu este un semn de „imparțialitate“, de „echidistanță“ jurnalistică (obligatorii în orice societate funcțională, cu reperele bine așezate și anticorpi dinamici față de orice derapaj al Puterii), ci înseamnă – de facto – complicitate. Complicitate cu jaful, cu prostia răuvoitoare, cu incompetența, cu hoția și corupția care distrug România.

BRE, NEA ȘORA, N-O FI DE VINĂ NUMAI VÂRSTA, MATA SE PARE CĂ AȘA AI FOST ÎNVĂȚAT!

Pur și simplu te-ar apuca râsul dacă nu vine rândul să îți vină lacrimi în ochi de tristețe! Ce imagine avea acest om, la începutul anilor 90, când doar Vadim Tudor țipa ca din gură de șarpe că omul a fost mâna dreaptă a celebrei tovarășe Ana Pauker! De altfel nu e prima ciudățenie, același domn s-a purtat absolut dezonoranil atunci când a zis că și-ar fi dat demisia din guvernul lui Petre Roman, din cauza Mineriade! Ceea ce tot guvernul nu confirmat pentru că, într-adevăr, ȘORA a mai fost ministru până la sfârșitul mandatului guvernului Roman !
Acum n-om fi noi așa “dăștepți” ca dumneata, dar tot nu suntem atât de proști încât să ne duci cu d-alde d-astea! Pentru că în încercarea sa de a ieși din situația nasoală în care singur s-a băgat omul zice că trebuia să facem diferența noi, analfabeți funcțional între “trebuie să” și ”merită să”! Păi n-ai dus mai departe cuvântul, domnul intelectual, să duci mai departe propoziția – “trebuie să” sau “merită să”… să ce? Să “dispară”! Ăla este termenul care a îngrijorat pe toată lumea și a enervat pe toată lumea! “Să dispară” vrei, asta vrea dictatorul, prostul ascuns sub haina vorbelor haine!
Nu mai încerca să ne prostești că nu mai merge! Rămâi, bre, acasă că e mai sănătos și pentru sănătatea dumitale, dar și pentru sănătatea noastră!…