JUDECĂTORII ACOPERIŢI, LA CĂLĂRAŞI?!…

O PROPUNERE ŞOCANTĂ! DAR… FOARTE BUNĂ!
A surprins, pe multă lume, ieşirea Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România care, în virtutea analizelor şi dialogurilor pe tema noilor legi ale justiţiei, a venit cu o propunere care pare şocantă, la prima vedere! Doar la prima vedere… Dar să vedem ce cere legea:

judecatorie„Serviciilor de informatii le este interzis sa racoleze persoanele prevazute de aliniatul 1 ca lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii. Incalcarea acestei interdictii este infractiune si se pedepseste cu închisoare de la 5 la 10 ani”
Art. 7 alin. 1 din Legea 303/2004 prevede: „Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora si personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor nu pot fi lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii”.
Mai mult, UNJR a mai propus ca, „in cazul in care infractiunea (de racolare a unui judecator, procuror sau personal auxiliar) este comisa de un ofiter cu functii de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei pentru acesta se majoreaza cu jumatate”. De asemenea, „tentativa (de racolarea a unui magistrat) se pedepseste”.
Art. 7 alin. 2 din Legea 303/2004, in forma modificata de ministrul justitiei, prevede ca „Persoanele prevazute la alin. (1) completeaza anual o declaratie olografa pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu au fost si nu sunt sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii. Declaratiile se depun si se arhiveaza la compartimentul de resurse umane.”
UNJR a propus, in plus, ca „verificarea veridicitatii datelor din declaratiile prevazute la alin. 2 se face de catre CSAT si Comisiile din Parlament de control a serviciilor, anual, din oficiu, sau ori de cate ori aceste autoritati sunt sesizate de Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii, instantele de judecata sau judecatorul sau procurorul vizat.
„Vechea reglementare, care impunea interdictii de partea magistratilor de a nu fi acoperiti, nu impunea insa nici o pedeapsa pentru cei din servicii care racolau sau incercau racolarea si nici nu oferea mijloace efective de control, facandu-o pur formala, lucru dovedit de faptul ca de doi ani situatia verificarii acoperitilor din justitie nu este clarificata”, spune Dana Girbovan, presedinte UNJR.
„UNJR considera ca legile justitiei necesita o aducere la zi, motiv pentru care este important sa discutam deschis despre problemele si provocarile din justitie, iar prin efort comun sa gasim cele mai bune solutii legislative pentru a le rezolva”, adauga Dana Girbovan.

PĂI NOI AM TRĂIT-O P’ASTA! CU ACOPERIŢII CARE S-AU… DESCOPERIT! ÎN TRIBUNAL! LA CĂLĂRAŞI!…
Într-adevăr, propunerea poate fi mai greu de înţeles, dacă nu cunoşti toate realităţile, aşa cum sunt ele, în totalitatea lor, în justiţia din România! Inclusiv de la Călăraşi! În multele noastre meciuri pe care le-am avut, de-a lungul timpului cu diverşii pochimeni, în faţa Instanţelor din Călăraşi, am trăit şi am văzut multe! Va veni momentul când le vom repovesti, pe toate, dacă în justiţia din România lucrurile se vor aranja, măcar… cât de cât! De la procese dirijate, contra noastră, până la îndemnul unor avocaţi să strămutăm toate procesele de la Călăraşi („nici un judecător nu e liber, fiecare are dependenţa lui!”), trecând pe la o faimoasă avocată compromisă, definitiv, dar căreia la Călăraşi i se dădea dreptate, ca să nu mai vorbim despre procesele pierdute la Călăraşi şi strămutate în altă parte, unde toţi judecătorii se mirau- „cum au putut să dea o asemenea decizie, ăia de la Călăraşi?!…”.
În acest context, revelatoare rămâne situaţia unui proces în care, după prof. dr. Sorin Danciu a anunţat, într-o emisiune de televiziune naţională, că urmează să aibă o întâlnire, în instanţă cu un parlamentar din faimosul partid al Generalului Oprea, atrăgându-i-se atenţia că Generalul are sub control faimoasa UNITATE MILITARĂ SECRETĂ a judecătorilor şi procurorilor aflaţi la comandă, Sorin Danciu a declarat că abia aşteaptă să vadă cine vor fi judecătorii care vor face parte din procesul din săptămâna care urma! În proces- surpriză! Surpriză! Dar fără… Andreea Marin! Un judecător şi-a cerut concediu medical, pentru o zi, iar celălalt (ţineţi-vă bine!)- concediu de odihnă, tot pentru o zi! Firesc, în acel moment a venit exclamaţia publică: „s-au… descoperit!” Poate din teamă, poate din alte raţiuni, cert este că doi din trei judecători s-au dus dracului şi n-au mai venit la procesul respectiv! Atunci am avut de-a face, pentru prima oară, cu acoperiţii din justiţie, respectiv cu judecătorii cu decizii la… comandă!
Aşadar, foarte bună propunerea judecătorilor din România- să trimitem securiştii dintre judecători, direct la puşcărie! Cu tot cu securiştii care îi… Racolează!…