JURNALUL DE PARLAMENTAR

SORIN VRĂJITORU – DECLARAȚIE POLITICĂ

ETNOBOTANICELE, DROGURILE CARE OMOARĂ ELEVII!

Etnobotanicele reprezintă o problemă reală și în județul pe care îl reprezint. Am semnalat, în Parlamentul României, aceasta gravă situație într-o declarație politică – „Etnobotanicele, drogurile care omoară elevii”
Peste 3.000 de urgenţe şi 31 de morţi din cauza drogurilor.
Supun atenţiei opiniei publice şi colegilor parlamentari situaţia critică în care a ajuns România din cauza consumului de etnobotanice şi droguri de mare risc.
De la an la an, creşte numărul celor care consumă etnobotanice în România. Este realitatea scoasă în evidenţă de Agenţia Naţională Antidrog în ultimul raport dat publicităţii. Şi, să nu uităm, anul trecut, un elev din Iaşi a murit din cauza ierburilor otrăvitoare.
România a ajuns pe locul patru în UE în ceea ce priveşte consumul de plante etnobotanice, în condiţiile în care în 2008 nici nu figura în acest clasament. În 9 ani, ţara noastră a ajuns aproape pe podium la consumul de etnobotanice.
Pentru anul 2016, ultimul an pentru care există date statistice despre consumul de droguri, sunt creşteri pentru toate cele trei tipuri de consum. Diferenţele de tendinţă înregistrate pot fi explicate prin revigorarea interesului pentru noile substanţe psihoactive, dar şi prin evoluţia consumului de canabis, care, deşi înregistrează cele mai mici
valori din Europa, îşi continuă tendinţa ascendentă. Canabisul continuă să fie cel mai consumat drog în România.
19 oameni au murit în 2016 din cauza consumului direct de droguri şi încă 12 din cauze indirect asociate consumului de droguri. În total, 31 de oameni!
De asemenea, am avut 3.060 de cazuri de urgenţe medicale, în care a fost semnalat consumul cel puţin al unui drog ilicit, consum singular sau în combinaţie.
Din totalul cazurilor în care s-a raportat consum exclusiv de droguri ilicite, în 36% a fost menţionat consumul de NSP – etnobotanice, singular sau în combinaţie, în 15,8% dintre cazuri a fost consemnat consumul de canabis, iar în 8,2% s-a declarat consum de opiacee, heroină, metadonă sau opiacee generic.
Totodată, în 2,6% dintre cazurile înregistrate s-a raportat consum de halucinogene, 2,1% consum de solvenţi volatili, în 2,1% consum de stimulanţi şi în 1,3% consum de cocaină.
De asemenea, în 8,7% dintre cazuri a fost consemnat generic consumul de droguri, fără a se menţiona tipul substanţei consumate. Consumul de medicamente a fost raportat în 23,2% din cazurile de urgenţă înregistrate.
În anul 2016, toate cele trei tipuri de consum înregistrează creşteri, cea mai mare creştere fiind în cazul consumului actual, care este de 3 ori mai mare, comparativ cu valoarea înregistrată la studiul anterior.
Comparând rezultatele ultimelor două studii privind prevalenţa consumului de droguri în România, 2013 şi 2016, se observă o creştere a consumului experimental de droguri ilicite, de la 6,6% la 7,6%, dar şi a consumului recent şi a celui actual, de la 2,5% la 4,1%, respectiv de la 1,1%, la 1,7%.”

 

SENATORUL FILIPESCU VREA O LEGE PRIN CARE CEI
CU PENSII MARI SĂ NU POATĂ FI ȘI ANGAJAȚI LA STAT

Un loc de muncă la stat înseamnă un program fix, stres puțin, leafă bună. Că nu e rău deloc să fii bugetar, mai ales dacă lucrezi în administrație, o demonstrează și faptul că mulți dintre cei care se pensionează nu se despart de instituția în care au muncit zeci de ani.
În august 2017, presedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, anunța că Guvernul va propune o lege prin care să interzică cumularea pensiei cu angajarea la stat. Acest lucru nu s-a concretizat nici până astăzi!
Numărul total de pensionari înregistrați la acest moment în evidența Ministerului Muncii este de 5.038.200. Pe acest număr se lucrează la noua lege a pensiilor.
Senatorul PNL, Răducu Filipescu, consideră că nu este normal ca pensionarii cu pensii mari să poată încasa, în același timp, și salarii din sistemul de stat. În acest sens, parlamentarul liberal vrea să inițieze un proiect de lege care să reglementeze acest aspect: “Alături de colegii mei, doresc să promovez o inițiativă legislativă prin care cei care au pensie de peste 4000 sau 4500 de lei să nu mai poată ocupa posturi retribuite în unitățile de stat. Cine vrea să muncească nu are decât să se ducă în sistemul privat. Să ai 9000 de lei pensie și să te duci și la serviciu la stat, de unde să mai iei 10.000 de lei salariu, în timp ce tinerii noștri bine pregătiți pleacă în Spania, Italia, Anglia… nu mi se pare corect.”
Senatorul Răducu Filipescu vrea, în schimb, ca pensionarii cu pensii mai mici să poată avea posibilitatea să lucreze în unitățile de stat: “Sunt oameni care nu se ajung cu pensii de 2000 – 2500 lei. De acord, au dreptul să mucească. Dar vom pune o limită de 4000 lei, să zicem, sau 4500… Cine are pensie peste această valoare să nu mai poată lucra într-o instituție de stat!”