JURNALUL DE PARLAMENTAR

Deputat PSD Sorin Vrăjitoru – „AM REUȘIT! – BANI PENTRU PORTUL DE AMBARCAȚIUNI
UȘOARE, PE MALUL BRAȚULUI BORCEA, LA CĂLĂRAȘI!”

Deputatul PSD, Sorin Vrăjitoru a început sesiunea parlamentară cu o veste bună pentru călărășeni: „Proiectul meu de suflet, început în anul 2015 împreună cu colegul Bogdan Georgescu, actual administrator public al județului, pe vremea când eram consilier județean, începe să prindă contur! Vă pot spune la acest moment că l-am convins, după discuții ample, pe Ministrul Turismului,Bogdan Trif, să adauge în buget ideea de a pune orașul nostru, Călărași pe harta turismului național și, de ce nu, european! Suntem aproape de izbândă – Miniportul de la Călărași, unde ar putea ancora la țărm în jur de 200 de bărci mici, este bugetat printr-un credit de angajament. Mai este doar un pas până la reușita deplină – votarea bugetului pe 2019. Vă țin la curent!”- a declarat deputatul PSD, Sorin Vrăjitoru

SENATORUL PNL RĂDUCU FILIPESCU – „SE PREFIGUREAZĂ
A FI UN BUGET DEZASTRUOS! ESTE UN BUGET PUR POLITIC!”

*Senatorul Filipescu solicită bani pentru drumuri, Spitalul Călărași dar și pentru reabilitarea Palatului Prefecturii

Adoptarea bugetului pe anul 2019 continuă să fie un subiect nu numai de discuție ci și de îngrijorare pentru reprezentanții administrației locale. Senatorul PNL, Răducu Filipescu, crede că avem în față un buget prin care PSD încearcă să controleze voturile pentru alegerile din acest an: „Se prefigurează a fi un buget dezastruos! Este un buget pur politic! În sensul în care sume foarte mari sunt la îndemâna oamenilor politici. Este un buget pur și simplu politic! De ce este construit bugetul în acest fel?! Pentru că este un an electoral, avem alegerile europarlamentare și pentru președinție, pe care partidul de guvernământ vrea să le câștige. Bugetul nu este dezastruos numai pentru că este politic. Ci și pentru că aruncă tot ce înseamnă asistență socială în capul primarilor. Bugetele locale sunt deja construite pe un deficit. Bani contra voturi. Cam așa merge. Așa vede PSD bugetul. Nu ne dați voturi nouă, nu vedeți banii. Este un buget al subdezvoltării.”
Senatorul Filipescu spune că avem în față un record trist: “Cel mai prost buget pe care l-a avut vreodată România. Niciodată nu am avut un buget care să fie atât de sensibil. Eu cred că mai departe de luna septembrie nu e finanțare. Este un buget mincinos. Au ajuns atât de departe pentru că sunt foarte slabi financiari, nu mai au bani și trec dintr-o minciună în alta. E un buget catastrofal care sper eu să nu treacă sau dacă trece să treacă puternic corectat.”

BANI PENTRU JUDEȚUL CĂLĂRAȘI

Răducu Filipescu vine cu câteva amendamente importante pentru județul Călărași, la bugetul național de anul acesta. Senatorul liberal solicită 196,46 milioane lei pentru investiții ale Consiliului Județean Călărași și 25,77 milioane lei pentru obiective ale Primăriei Municipiului Călărași. Concret, liberalul Filipescu cere de la bugetul național 81,97 milioane lei pentru construcția unui corp nou la Spitalul Județean de Urgență Călărași, 30,7 milioane lei pentru reabilitarea Palatului Prefecturii și 83,78 milioane lei pentru portul turistic de agrement pe brațul Borcea. În ceea ce privește susținerea investițiilor necesare în municipiul Călărași, senatorul Răducu Filipescu a solicitat, într-un amendament la Bugetul Național, 15,17 milioane lei pentru modernizarea străzii Varianta Nord, și 10,59 milioane lei pentru reabilitarea și modernizarea străzii Grivița.

SENATORUL PSD ROXANA PAȚURCĂ: PSD VA MAJORA ALOCAȚIILE COPIILOR.
ACUZAȚIILE CELOR DE LA PNL CONSTITUIE UN ATAC MURDAR DE CAMPANIE

Programul de guvernare al PSD a adus o serie întreagă de avantaje pentru copii, indiferent de vârsta lor. Așa cum precizam într-un interviu acordat unei publicații călărășene, PSD a avut în vedere ajutarea copiilor atât prin inițierea unor programe concrete, care îi privesc direct, dar și prin ajutarea părinților și bunicilor, prin creșterea salariilor și pensiilor. Este limpede că acele creșteri salariale și ale punctului de pensie au generat, indirect, beneficii și pentru copii.
Dincolo de această realitate însă, există programe care sprijină direct copiii, pe lângă alocațiile care le sunt acordate lunar.
Astfel, PSD este formațiunea politică ce a majorat fondul de burse pentru studenți, acordând facilități de transport gratuit pe calea ferată, dar care a și inițiat și derulat o serie de programe menite să prevină abandonul școlar, așa cum este programul ”Bani pentru rechizite”, de care beneficiază 7400 de copii din Călărași. Tot PSD este formațiunea care a inițiat un alt program menit să ajute copiii în perioada urmării cursurilor liceale – programul ”Bani de liceu”, de care beneficiază 483 de copii ai familiilor din Călărași.În plus, ca urmare a semnării contractul de finanțare între Centrul Național pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic și Ministerul Fondurilor Europene, Programul „Bursa profesională” va continua și în acest an să încurajeze participarea tinerilor la învățământul profesional și cel dual. În Călărași există 1306 de beneficiari ai burselor profesionale.
Totodată, avem 88 de copii din Călărași care sunt deja beneficiari ai programului ”Euro 200”, care acordă sprijin pentru achiziționarea unui calculator copiilor care provin din familii cu posibilități reduse.
În ceea ce privește alocațiile, să ne amintim că ultima creștere a alocațiilor pentru 3,5 milioane de copii de la 42 de lei la 84 de lei a fost adoptată de Parlament în legislatura trecută, tot prin votul membrilor PSD. De aceea, cu siguranță că tot PSD este formațiunea politică ce va adopta o nouă creștere a alocațiilor pentru copii în această legislatură.
PSD se ocupă de creșterea calității vieții copiilor și tinerilor, așa cum am promis în programul de guvernare, și ne vom duce toate angajamentele la capăt până la finalul anului 2020. Le mulțumim celor de la PNL pentru grija pe care o poartă declarativ copiilor, dar dincolo de vorbele lor stau faptele noastre.