Jurnalul de parlamentar – ROXANA PAȚURCĂ: CU TOT RESPECTUL, TRAIAN BĂSESCU TRĂIEȘTE ÎNCĂ ÎN ANUL DE GRAȚIE 2010!

CU TOT RESPECTUL, TRAIAN BĂSESCU TRĂIEȘTE ÎNCĂ ÎN ANUL DE GRAȚIE 2010!…

Traian Băsescu susține că i-ați mințit pe pensionari și că nu le-ar fi crescut pensia așa cum s-a angajat PSD în campania de guvernare. Cum ați contracara aceste acuzații în fața pensionarilor din județul Călărași?

Traian Băsescu, cu tot respectul pentru domnia sa, trăiește încă în anul de grație 2010, atunci când a luat o măsură economică așa cum doar el putea să gândească: tăierea salariilor bugetarilor cu 25% și tăierea pensiilor cu 15%. Norocul pensionarilor, și așa aflați în nevoie în acea perioadă, a fost acela că obiecția de neconstituționalitate a tăierii pensiilor a fost admisă de CCR, pensionarii rămânând astfel cu pensiile intacte.
Norocul din prezent al pensionarilor călărășeni și nu numai este că Traian Băsescu nu este la guvernare, altfel și-ar fi văzut din nou pensiile în pericol.
Nu numai că PSD a mărit pensiile, dar a și făcut acest lucru în avans. Guvernul PSD a majorat punctul de pensie pentru anul 2017, conform legii, de la 1 ianuarie 2017, de la 871,7 lei, la 917,5 lei. În același an, pe 1 iulie 2017, PSD a majorat punctul de pensie, în avans, pentru 2018, de la 917,5 lei, la 1000 de lei. Dacă nu ar fi operat această majorare de la 1 iulie 2017, punctul de pensie, s-ar fi majorat, conform legii, la 1 ianuarie 2018 de la 917,5 lei dar la numai 970,7 lei. Pe 1 iulie 2018, PSD a majorat din nou punctul de pensie, în avans, pentru 2019, de la 1000 de lei la 1100 de lei. Dacă nu ar fi fost operată această majorare, punctul de pensie, ar fi crescut, conform legii, abia pe 1 ianuarie 2019, de la 970,7 lei, dar la numai 1045 lei.
Mai mult decât atât, PSD va majora din nou punctul de pensie, pe 1 iulie 2019, în avans, de la 1100 de lei, la 1265 de lei.
Deci, despre ce vorbește Traian Băsescu? Domnia sa a intrat în campanie. În lipsă de orice realizări, își găsește subiecte, le inventează, face orice ca să atragă atenția. Cred că și-a ales greșit pensionarii ca și subiect al manipulărilor electorale, având în vedere faptul că fiecare pensionar știe foarte bine ce pensie lua anul trecut sau în 2017 și la ce cuantum i-a ajuns pensia în prezent.
În plus, să ne amintim că nu numai pensiile au fost majorate în România, dar au crescut și salariile. Salariul mediu brut a depășit 1000 de Euro, ajungând la 4819 lei. Este o performanță!

DA, SUNT BANI LA BUGET PENTRU SALARII! DEȘI PREȘEDINTELE IOHANNIS S-A STRĂDUIT SĂ
SUSȚINĂ CONTRARIUL!

Salariul mediu brut a depășit 1000 de Euro! Există bani la bugetul de stat pentru a fi susținută o asemenea creștere?

Este o creștere susținută nu de o anumită lege, ci de situația economică a României. Observăm că, ori de câte ori Opoziția critică măsurile pe care Guvernul PSD le ia, în sensul creșterii salariilor și pensiilor, uită că aceste creșteri se bazează pe creșterea economică a țării, creștere care a ajuns în 2017 la 7% iar în 2018 la 4,1%.
E drept, mai avem până să ajungem din urmă statele occidentale, dar cifrele statistice ale Eurostat nu mint: România crește economic, iar această creștere îi permite să susțină un salariu mediu brut de peste 1000 de Euro.
Da, sunt bani la buget, deși președintele Iohannis s-a străduit să susțină contrariul, blocând legea bugetului până în luna martie. Sunt bani și pentru pensii, și pentru salarii, și pentru investiții în infrastructură sau în îmbunătățiri funciare.

ȘI OAMENII DIN CĂLĂRAȘI ÎȘI DORESC CEEA CE ÎȘI DORESC TOȚI ROMÂNII:’SISTEM SANITAR EFICIENT! EDUCAȚIE EFICIENTĂ! ȘI UN SISTEM DE SALARIZARE ÎN FAVOAREA CETĂȚEANULUI!

Din dialogurile pe care le aveți cu locuitorii județului Călărași, care ar fi principalele trei probleme pe care aceștia le resimt ca fiind prioritare pentru viața lor?

Călărășenii își doresc, ca orice român, trei lucruri care sunt cu adevărat prioritare pentru oricine: un sistem medical bun, un sistem de învățământ care să educe generațiile de mâine și un sistem salarial care să permită tuturor un trai decent.
Sistemul medical face pași mari înainte, la nivel național. Puteți vedea cu toții eforturile pe care le depune doamna ministru Sorina Pintea, cea care a venit nu o singură dată la noi, în Călărași. O parte din problemele sistemului medical s-au rezolvat prin creșterea salariilor medicilor, o parte se rezolvă prin achiziționarea de aparatură performantă pentru unitățile medicale, o altă parte se va rezolva prin construcția acelor spitale regionale până în anul 2023, un proiect care a intrat în linie dreaptă și care va aduce serviciile de top mai aproape de toți românii.
Există și probleme care se rezolvă în timp, așa cum sunt mentalitățile de la nivelul anumitor cadre medicale sau unități spitalicești, la nivel național mă refer, dar aici vorbim deja despre responsabilitate față de pacienți și despre civilizație.
În ceea ce privește sistemul de învățământ, există încă probleme pe care ne dorim cu toții să le rezolvăm. Din păcate, și trebuie să recunoaștem deschis acest lucru, Călărașiul nu se poate lăuda cu rezultatele pe care ni le dorim cu toții în sistemul de învățământ. Mai este mult de muncă, dar am convingerea că la nivelul Inspectoratului Școlar Călărași există atât pârghiile necesare, cât și determinarea de a rezolva aceste lucruri într-o perioadă rezonabilă de timp.
În ceea ce privește sistemul salarial și sistemul de pensii, am vorbit deja despre faptul că în guvernarea PSD pensiile și salariile românilor au crescut. Mai mult decât atât, puterea de cumpărare a românilor raportată la salariul mediu net a crescut și ea, fiind cu 13,6% mai mare decât anul trecut și cu 43,5% mai mare decât în perioada guvernării tehnocrate.
Dacă ne referim și la o nevoie specifică a județului nostru, aceea a îmbunătățirilor funciare și a investițiilor în agricultură, putem remarca faptul că în timpul guvernării PSD județul nostru a fost oarecum favorizat, ca județ preponderent agricol. Nu mai departe de săptămâna trecută am fost cu toții martorii la punerea în funcțiune a lucrărilor executate pentru obiectivul de investiții ”Modernizarea stației de pompare de irigații SPA km 388 – navele 2, 3 din amenajarea Gălățui Călărași”. Prin această investiție, suprafața posibil de irigat se ridică la 20.000 hectare, o veste excelentă pentru județul nostru.
Să nu uităm că PSD a reușit, în doar doi ani de guvernare, să extindă rețeaua de irigații națională de la 374.000 de hectare la 1,4 milioane de hectare.
Sunt efecte care toți românii le vor simți în anii ce vin, în calitatea produselor românești, în prețurile care vor scădea pentru că va crește producția autohtonă. Sunt lucruri benefice pentru călărășeni, pentru toți românii.