JURNALUL de PARLAMENTAR

Deputat Sorin Vrăjitoru –
GRUPUL PARLAMENTAR PSD, A DAT VOTUL PENTRU UN PROIECT DE LEGE IMPORTANT PENTRU PRIMARII ŞI VICEPRIMARII DIN ROMÂNIA

pag3 2
Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat miercuri, 16 mai, cu votul Grupului parlamentar al PSD, un proiect de lege important pentru primarii şi viceprimarii din România, în special pentru cei din mediul rural. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, iniţiat de numeroşi deputaţi PSD, prevede faptul că primarii şi viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti pot exercita funcţii în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă cu atribuţiile pe care le exercită ca aleşi locali. Până în prezent, primarii şi viceprimarii puteau să deţină funcţii sau să aibă activităţi doar în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice şi al creaţiei literar artistice. Această limitare afectează în special primarii din zonele rurale, care deţin terenuri, mici ferme sau mici afaceri cu ajutorul cărora îşi completează veniturile, ei fiind nevoiţi să renunţe la activităţile respective în momentul în care ocupă funcţia de aleşi locali. Însă, pentru a avea o administraţie eficientă şi corectă este nevoie de oameni motivaţi, care îşi permit un trai decent. Această lege vine ca o reparaţie legală şi morală faţă de primarii din întreaga ţară, munca şi energia pe care o pun în slujba comunităţii fiind esenţiale pentru dezvoltarea României. Alte modificări importante aduse de noua lege se referă la situaţiile de incompatibilitate, de conflict de interese şi la termenele de prescriere ale acestora. Astfel, conform noului act normativ, starea de incompatibilitate durează până la data încetării de drept a mandatului în care alesul local a exercitat o funcţie sau o calitate incompatibilă cu aceasta sau până la data la care a încetat funcţia sau calitatea care a determinat starea de incompatibilitate. În ceea ce priveşte faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, acestea se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârşirii lor, în conformitate cu art.2517 din Legea nr.287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare.

PNL SE PREGĂTEȘTE PENTRU ALEGERILE EUROPARLAMENTARE DIN 2019
vlcsnap-2018-03-20-13h35m36s848
PNL va adopta într-o următoare şedinţă, hotărârea privind criteriile şi procedurile de desemnare a candidaţilor la alegerile europarlamentare, a declarat senatorul PNL, Răducu Filipescu: „În aproape două săptămâni vor fi gata criteriile pentru selectarea candidaţilor pentru alegerile europarlamentare şi alegerea va fi făcută în funcţie de aceste criterii. Nu a fost făcută nici un fel de analiză privind activitatea fiecărui europarlamentar din cei pe care îi avem acum! O activitate laborioasă are Adina Vălean care este vicepreşedinte al Parlamentului European, Marian – Jean Marinescu care este ancorat destul de serios în comisii la nivel european. Contează foarte mult să faci parte din comisii şi să ai un aport! Să ai o propunere legislativă…! Va fi o bătălie serioasă cu foarte mulţi pretendenţi. Criteriile ţin cont de cariera politică, să cunoşti cel puţin o limbă străină, nu vom mai aduce din afară pe X sau Y, nu vom mai face gesturi nobile… PNL nu a beneficiat în nici un fel de pe urma acestor propuneri! Tinerii liberali şi femeile liberale vor fi pe liste dar nu se vor afla pe liste parlamentari sau primari! Ţi-ai asumat o poziţie te duci pe aia pentru patru ani, nu te duci tu, pe toate poziţiile! Criteriile vor fi foarte dure, trebuie să selectăm, să trimitem în Parlamentul European oameni care să ne onoreze nu să facă act de prezenţă!”
Viitoarele alegeri pentru Parlamentul European se vor desfăşura între 23 şi 26 mai 2019, potrivit unei decizii adoptate marţi, la Bruxelles, de miniştrii afacerilor europene din statele membre ale Uniunii Europene, reuniţi în Consiliul Afaceri Generale (CAG), transmit AFP şi dpa.
Reînnoirea Parlamentului European are loc la fiecare cinci ani.

SENATOAREA ROXANA PAŢURCĂ ALĂTURI DE INIŢIATORII CAMPANIEI „INFORMARE ACASĂ! SIGURANŢĂ ÎN LUME!”
pag3 1
Am participat la întâlnirea organizată la Colegiul Agricol Sandu Aldea având ca subiect promovarea Campaniei Naţionale „Informare acasă! Siguranţă în lume!” – 2018 – Un cetăţean informat, un cetăţean câştigat!, iniţiată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni la care a fost prezent secretarul de stat din cadrul acestui minister, domnul Victor Ionescu.
Programul este mai mult decât interesant şi beneficiază de toată susţinerea mea. Tinerii trebuie să fie informaţi cu privirile la drepturile şi responsabilităţile pe care le vor avea în ţările în care intenţionează să muncească, să studieze, să locuiască, inclusiv la drepturile sociale specifice fiecărui stat în parte. Dialogul purtat astăzi a fost de bun augur, întrebările puse dar şi răspunsurile oferite de reprezentantul ministerului limpezind multe multe aspecte în acest sens.
De asemenea dacă românii intenţionează să se întoarcă acasă şi să-şi deschidă propria afacere, Programul Diaspora Start-Up Nation, dezvoltat de Ministerul Fondurilor Europene, le vine în ajutor. Programul reprezintă o linie de finanţare destinată cetăţenilor români din afara graniţelor ţării şi celor reîntorşi recent care doresc să-şi valorifice abilităţile profesionale dobândite afară, prin deschiderea unei afaceri aici, în România. Beneficiarii pot fi persoane fizice: şomeri, persoane inactive, persoane care au un loc de muncă şi înfiinţează o afacere în scopul creării de noi locuri de muncă.
Sunt alături de iniţiatorii acestei campanii şi sper ca toate informaţiile să ajungă la călărăşeni în timp util şi pe înţelesul tuturor.