L-AM CUNOSCUT PE REGELE MIHAI!

Sunt momente în care tristețea te cuprinde, indiferent de ceea ce se întâmplă, la modul concret și real. Sunt momente în care, mai ales la cele cu impact istoric, semnificațiile sunt mult mai profunde decât cele pe care le bănuiești în momentul în care trăiești asemenea momente !
Este și cazul celor ce se întâmplă cu Regele Mihai, astăzi. L-am cunoscut pe Regele Mihai și sunt mândru de asta lucru pe care l-am realizat și pe care l-am făcut public în momente în care nu toată lumea se înghesuia să recunoască apropierea de regele românilor! Îmi aduc aminte că atunci când am scris articolul după prima mea întâlnire cu regele, unii m-au și certat că m-am apucat să scriu asta! Dar nu așa, nu așa se scrie istoria! Pe regele Mihai l-am cunoscut, în primul rând, din poveștile bunicului meu, preotul Constantin. Care nu era un ahtiat al monarhiei, din contră, avea criticile sale dar, de cele mai multe ori, își amintea de perioada în care stabilitatea țării era una reală. Iar asta o lega de Regele Carol I și de Regele Ferdinand!
După care…după care am avut șanşa de a-l cunoaște, personal, pe regele Mihai! Asta s-a întâmplat în a doua jumătate a anilor 90, atunci când prefectul de atunci al județului, Ulpiu Traian Gamulea a primit o invitație.
Invitație la o cină festivă alături de regele Mihai. Cu mare bucurie a fost atașat și numele meu la acea invitație-doi oameni am pornit, din Călărași, atunci, către dialogul cu regele Mihai. Dincolo de emoția momentului, atunci am văzut, pentru prima oară și ceea ce reprezenta doar o vorbă pentru mine – CAMARILA! Desigur, nu era atât de vizibilă, dar am simțit-o… regele și regina se mișcau așa cum hotărau aceștia, iar ei erau tare disciplinați…Atunci, însă, am asistat la onorurile Casei Regale, am simțit emoția de a fi alături de un personaj istoric! Pentru că regele Mihai a fost și este reprezentant al istoriei României! Au trecut ani de atunci, după care, atunci când restauram monumentul istoric în care se află Direcția pentru Cultură Călărași am descoperit că prin acea clădire trecuseră atât Regele Carol I, dar și Regele Ferdinand și am hotărât, împreună cu primarul de atunci, Nicolae Dragu, să-l invităm pe regele Mihai pentru dezvelirea unei plăci comemorative. Atunci l-am întâlnit, din nou, pe regele Mihai. Însoțit de principesa Margareta! Cu sobrietate, cu seriozitate, cu alura specifică marilor personaje, regele a participat la toate evenimentele la care fusese invitat.
Desigur, detractorii au vorbit despre darul vorbirii, dar cum Dumnezeu le potrivește pe toate și în acest caz a contat mintea, gândirea regelui. Au trecut, din nou, anii și l-am întâlnit, din nou, pe regele Mihai. La Săvârșin. De data asta mai bolnav și mult mai aproape de vârsta senectuții.
Din toate dialogurile cu regele am realizat, dincolo de emoție, un lucru fundamental: regele Mihai reprezintă istoria României! Nu doar pentru momentul de la 23 august, acela în care s-a schimbat destinul României, nu doar pentru cele de după 1990, nu, regele Mihai reprezintă ISTORIA ROMÂNIEI! Pentru că a fost ULTIMUL REGE AL ROMÂNILOR!
Odată cu regele Mihai Casa Regală a murit în România! De aceea nu mă interesează nimic din toate bârfele, scandalurile, vorbele, ciudățeniile, prostiile întâmplate între niște indivizi care nu mai au nicio legătură cu tot ceea ce a însemnat Casa Regală a României! Păcat, dar asta este – regele Mihai a murit!Trăiască amintirea regelui Mihai!…
Fie veşnică amintirea regilor CAROL I, FERDINAND ÎNTREGITORUL, CAROL AL II-LEA ŞI MIHAI! Cu regele Mihai se încheie istoria regalităţii româneşti!

Prof. dr. SORIN DANCIU

Untitled-1
1

2

3
regele