LA REALITATEA TV- PRIMARII CĂLĂRĂŞENI- ÎN FRUNTE, LA NIVEL NAŢIONAL!

primari 1Pentru că la sfârşitul săptămânii trecute, pe litoralul Mării Negre a avut loc o consfătuire a primarilor comunelor din România (instituţie importantă întrucât peste 50% din populaţia ţării trăieşte, încă, în mediul rural) realizatorul emisiunii „Jocuri de Putere” de la RealitateaTV, Rareş Bogdan, a avut ideea de a invita reprezentanţii comunelor din România la ediţia de duminică, în direct. Au fost prezenţi primari ai unor importante localităţi din România, de la cea mai mare comună (mai mare decât un oraş) până la comune legendare ale României.
Între aceştia s-au aflat şi primari din Călăraşi! Fiecare a prezentat probleme interesante pe care, firesc, cei îndriduiţi le pot considera importante.
primari 4Primarul comunei Grădiştea, Constantin Corbu, a venit cu o propunere interesantă legată de una dintre cele mai importante probleme ale locuitorilor şi localităţilor din spaţiul câmpiei- ADS-ul! Mai precis, modul în care terenurile ADS sunt atribuite către diverse societăţi comerciale şi nu (cum li se pare firesc primarilor) în primul rând localităţilor respective! Care, pe de o parte, ar face rost de bani pe această cale, iar pe de alta ar asigura o mai mare seriozitatea modului în care sunt lucrate terenurile, având control asupra a ce se întâmplă în zona respectivă. Prezentând chiar cazul concret al Academiei Române şi modul în care se plătesc redevenţele, dar şi cotele în cantităţi ale cerealelor care se culeg de pe aceste terenuri, Corbu a propus ca prin lege ADS-ul să dea primăriilor terenurile respective, asigurând, pe această cale că primăriile vor da mai mult decât dă, în prezent, Academia Română! Mai mult decât atât, pe această cale s-ar asigura şi o sumă substanţială, la buget, dar- mai ales- primăriile nu ar mai fi nevoite să stea cu mâna întinsă pentru a solicita bani, de la Guvern!
primari 2La rândul său, primarul comunei Ştefan cel Mare, Nicolae Pandea (unul dintre primarii cei mai vechi, dar şi printre cei mai activi în Organizaţia Primarilor din România) a ridicat mai multe probleme dintre care una a fost prezentată şi în Colegiul Prefectural. Mai precis, necesitatea stabilirii, prin lege, a unei modalităţi de salarizare a directorilor de cămine culturale, pe această cale asigurându-se şi reluarea activităţii în aceste instituţii, dar şi- sau mai ales- un control al Ministerului Culturii şi o îndrumare asupra activităţilor din acest domeniu. Desigur, aici a amintit că a prezentat această problemă şi în Colegiul Prefectural, acolo unde directorul Direcţiei pentru Cultură Călăraşi, prof. dr. Sorin Danciu, a fost încântat de idee pe care, la rândul său, a decis să o prezinte la nivelul Ministerului Culturii.
primari 3La rândul său, primarul Nicolae Râşnoveanu, de la Roseţi, unul nu doar dintre cei mai activi, dar şi cei mai vocali primari din România, a prezentat, la rândul său, o problemă reală din comuna Roseţi, problema spaţiilor pentru locuinţe, terenurilor atribuite în acest scop. Pentru că (pe lângă multele sate care dispar- cel puţin nouă!- din România), există şi comune care îşi păstrează numărul locuitorilor ori chiar evoluează. În această situaţie aflându-se şi comuna Roseţi.
Una peste alta (au fost mai multe probleme pe care le-au abordat cei în cauză, motiv pentru care vom încerca să facem rost de înregistrarea video pentru a le vedea, în totalitate), a fost o emisiune care a adus în centrul de interes problemele oamenilor de la sate. Dacă mai interesează pe cineva asta!…