MAREA CONFUZIE BINE ÎNTREȚINUTĂ – FACEBOOK-UL NU E… PRESĂ!…

Am mai abordat acest subiect, de-a lungul timpului, practic din momentul în care am realizat ceea ce, în acel moment, prea puțini dintre cei implicați în presă înțelegeau. Desigur, în acel moment nu avem perspectiva modului în care lucrurile vor evolua și încă nu pricepusem dacă totul este un plan foarte bine organizat ori pe această cale se punea bariera definitivă comunicării prin intermediul presei, practic singura instituție care a rămas în viață pentru comunicarea atât de importantă pentru orice comunitate.
Și mai precis, am constatat că o dată cu apariția comunicării prin intermediul rețelelor de socializare cum le zice, deși Facebook-ul este cel care a cucerit mai tot, celelalte precum Twitter sau Instagram avându-și rolul lor, dar neavând aceeași întindere și, mai ales, neoferind aceste posibilități uriașe de comunicare. Mai precis, dând posibilitatea oricui să scrie absolut orice despre … orice ,iar în amalgamul, în nebunia generală care a cuprins planeta, confuzia este totală!
Și mai precis este vorba despre incapacitatea de a diferenția între instituțiile de presă, acele instituții reale, cu redacție, cu angajați, ziariști, cu sisteme de colectare a informației, cu putere de decizie în privinţa a ceea ce trebuie sau nu dat publicității, instituție de presă care, în mod firesc, are departamente, oameni care se implică, organizare, comunicare, corectură, tipar, difuzare, testarea pieței inclusiv prin sondaje, în fine, sediu de redacție cu firma și toate cele… Toate aceste elemente atât de multe nu au niciun fel de importanță pe Facebook, pentru că acolo își poate face o pagină, un site și își poate transmite tot ce îi trece prin minte …. oricând, oricine! Absolut oricine!… Cum zicea cineva fenomenul a transformat prostul satului în dătătorul cu părerea, părerorogul, ca să nu mai vorbim de analistul care se crede fiecare analfabet!
Pentru că DA, într-adevăr, un element comun pentru mulți, foarte mulți dintre cei care întrețin această uriașă confuzie se regăsește în marile probleme pe care le întâmpină la domeniul …gramaticii! Al folosirii corecte a limbii! Nu mai vorbesc de morfologie și sintaxă, vorbesc despre ortografie, despre ceea ce ar trebui să însemne, în mod real, prima calitatea a celui care se exprimă, în mod public, în scris!
De altfel, am și constatat că atunci când intri în polemică reală cu câte un “Belzebut” din ăștia, reacțiile lor sunt foarte violente până când ajungi la ortografie, gramatică, exprimare corectă sau… logica! Acolo problemele sunt totale, iar pericolele multiple! Când înțeleg că au intrat în capcană , de cele mai multe ori fac precum peștele, dar nu ăla din apă care oricum, mai zice câte ceva!…
Am emis toate aceste rânduri după ce am citit un editorial absolut cumplit din punct de vedere logic publicat, desigur, pe o pagină de “ziar online” cum se poreclesc ăștia care nu mai ziare nu sunt! Pentru că “ziarul” vine de la “zi”, deci apare zilnic, cu pagini, anchete, comentarii, dezvăluiri toate într-un amplu proiect care este ziarul din ziua respectivă! Tipărit, desigur! La majoritatea acestor online -işti n-ai să vezi așa ceva, pentru că ei apar cu o știre la două săptămâni, şi asta în cel mai fericit caz! Ei, aici, o cuconiţă care își dă și poza pentru că așa este cu „Feisbucile” astea, trebuie să te dai în stambă și să știe lumea cine ești, să te vază, îi dădea lecție unei importante personalități care era, culmea, la bază chiar ziaristă, acuzând-o că “vrea să bage pumnul în gura presei”! Ce zisese personalitatea respectivă? Că a suferit numeroase atacuri pe paginile de Facebook și că ea crede că este normal să se emită niște legi, să existe o legislație pentru a nu mai permite asemenea bazaconii, excepții de la normalitate, chiar abuzuri ! Deci, rețineți – era vorba despre o legislație în domeniul comunicării pe Facebook! Legislație care nu există și care a făcut o grămadă de victime din cauza fake-news-urilor (că “știri false” ne e jenă să spunem!) ştiri care apar și se răspândesc necontrolat pentru că „Feisbuciştii” mai au și această “calitate” , cu ghilimelele de rigoare – dau like -uri și trimit mai departe fără să gândească, de cele mai multe ori! Ei, zvăpăiata noastră jurnalistă țipa ca din gură de șarpe, disperată, că respectiva “vrea să bage pumnul în gura presei”! Nu, drăguțo, nu, nefericito, nu despre gura presei era vorba, chiar dacă ea a devenit din ce în ce mai mică și cu ajutorul acestor uriașe confuzii, alături de proiectul care, cel puțin în România a avut ca țintă distrugerea presei tipărite, cel puțin, ci despre gura proștilor, neștiutorilor, ușorilor de manipulat, dătătorilor cu degetul pe ecranul telefonului de unde oricine poa’ să-și dea cu părerea, chiar dacă, de foarte multe ori, nici nu înțelege despre ce este vorba!
Ei, vedeți, aceasta este marea problemă pentru că mulți dintre cei care intră pe diverse pagini ori caută informații în legătură cu un nume, o instituție, un eveniment poate să dea de cele mai multe ori mai întâi de idioții „Feisbucişti” și mult mai târziu de ceea ce reprezintă, cu adevărat, o informație corectă !…
Aceasta este marea problemă și dacă această confuzie nu va fi oprită, nici eu nu știu care ar fi cea mai bună cale dar m-am gândit la o grămadă de soluții, idiotizarea va continua, în condițiile în care, deja, generația „PROştii și câștigi” s-a instalat și stă bine pe… „feisbuci”!…
prof.dr.Sorin DANCIU