MARIA DRAGOMIR- O PROPUNERE, PENTRU TOATĂ ROMÂNIA!- OPRIŢI DEMENŢII DE PE ŞOSELELE ROMÂNIEI!

Declaraţia politică prezentată, în Parlamentul României, de deputata de Călăraşi, Maria Dragomir propune o temă care se află în interesul multora dintre români: DEMENŢII ŞOSELELOR! Situaţie care intersează nu doar şoferii, dar şi oamenii simpli. De exemplu- pietonii care, pe trotuare, se simt agresaţi de motocicliştii care zburdă şi parcă zboară cu motoare ce umplu de miros de benzină nearsă, pe zeci de metri! Ori se urcă în microbuze (dau bani pentru asta!) fără a fi siguri că vor ajunge, vii, la domiciliu, atâta timp cât la unele microbuze se găsesc şoferi ce nu coboară sub 120 de kilometri pe oră! Ca să nu mai vorbim de TIR-urile morţii care se pot răstirna peste tine (şi chiar şi pe autostradă!) şi pieri, într-o clipă, fără nicio vină! Toate acestea sunt abordate în această declaraţie politică pe care vă invităm s-o comentaţi, la rândul dumneavoastră!

DECLARAŢIE POLITICĂ
OPRIŢI DEMENŢII DE PE ŞOSELELE ROMÂNIEI!

Vreau să precizez, de la bun început, că nu sunt un adversar al dezvoltării transportului rutier, din contră. Am şi eu maşini, posed şi permis de conducere, ştiu cât este de necesară o maşină şi mă bucur că România, în dezvoltarea sa, a ajuns în situaţia în care aproape fiecare familie din mediul urban posedă cel puţin câte un autoturism! Deci nu despre numărul mare de maşini este vorba (deşi, aici, în mod firesc ar apărea şi cealaltă mare problemă- infrastructura, rămasă cu totul în urmă, la nivelul evului mediu, în raport cu necesităţile actuale ale transportului din România!). Deci NU despre circulaţie, în general, cât despre câteva cazuri speciale pentru care, zic eu, se impune, de urgenţă, o legislaţie adecvată! Pentru că, altfel, viaţa oricăruia dintre noi este pusă în pericol, datorită celor pe care i-am numit DEMENŢII ŞOSELELOR DIN ROMÂNIA! Despre ce ar fi vorba?…
Am să încep cu cel mai periculos exemplu, dintre toate, un exemplu care se dezvoltă într-un ritm trepidant! Şi, firescul… nefirescului, de o perioadă bună de vreme (dacă se poate numi… bună) aproape că nu trec două-trei săptămâni ca la toate televiziunile să nu primim o veste şoc despre un nou microbuz încărcat cu pasageri care fie s-a răsturnat, fie s-a ciocnit, fie a fost lovit de tren, fie, din cauza vitezei, a intrat într-un copac! Producând zeci de victime, morţi şi răniţi! Care să fie explicaţia acestei serii de nenorociri? Mi-am pus această întrebare, în momentul în care, tot în calitatea mea de conducător auto, am văzut ceva ce mi-a dat foarte mult de gândit: VITEZA! Viteza microbuzelor cu pasageri! Cred că am încercat să fac o statistică (desigur, aleatorie) pe mai multe şosele ale României, urmărind viteza cu care am fost depăşită de microbuzele de pasageri, din România! Din zece, opt au trecut pe lângă mine cu peste 100 de km la oră! De unele dintre ele am încercat să mă ţin, ridicând şi eu la 100… 110 km la oră, când m-am lăsat păgubaşă, nu doar pentru că încălcam legea, dar pentru că, pur şi simplu, m-am speriat! Cum este posibilă atâta inconştienţă?! Cum de sunt lăsaţi să aibă în spate viaţa a zeci de oameni asemenea indivizi?! Eu cred că se impune, de urgenţă, o modificare a codului rutier. Iar şoferii de pe maşinile de transport persoane care sunt prinşi cu viteze excesive (poate şi alte încălcări ale legii, dar asta este prioritară) să fie, prima oară, amendaţi- cu amendă importantă şi după ce se aplică o asemenea amendă, dacă respectivul recidivează, să li se ridice DEFINITIV dreptul de a conduce mijloace de transport persoane! Să-şi rişte viaţa, eventual, cu maşina lui, cu familia lui (deşi şi aceea trebuie protejată), dar să nu ne aflăm în situaţia ca mii de oameni nevinovaţi să moară, deşi au plătit bilete ca să urce în aceste adevărate mijloace de transport ale… morţii! Pare o decizie gravă, dar dacă nu se iau măsuri, nenorocirile vor continua!

O categorie aparte o reprezintă MOTOCICLIŞTII INCONŞTIENŢI! Iarăşi, vreau să fiu bine înţeleasă, nu am nimic cu transportul pe motocicletă. Majoritatea o fac din pasiune şi respect pasiunea fiecăruia. Atâta timp cât lucrurile se desfăşoară într-o manieră decentă în limitele legalităţii. Am văzut, chiar cu simpatie, coloane de motociclişti, aflaţi în deplasare, în diferite proiecte şi programe şi m-am bucurat când am văzut că la asemenea acţiuni participă familii întregi. Deci, nu despre dânşii este vorba, ci despre aceşti DEMENŢI AI ŞOSELELOR! Care circulă cu viteze uriaşe (peste 200 de km pe oră- şi nu doar pe autostradă!) cu motoarele turate la maxim, cu adevărate turbine care fac zgomot uriaş, ce se aud de la kilometri distanţă! Cu mirosul puturos de combustibil nears care se împrăştie, pe raze de zeci de metri, spre stupefacţia tuturor! În primul rând a şoferilor de pe celelalte mijloace de transport care, altfel, sunt controlaţi şi chiar amendaţi, dacă depăşesc gradul de poluare! Păi p-ăştia, ăştia care încalcă toate normele legale, care poluează şi atmosfera, mediul, dar produc şi zgomote, o poluare sonoră deranjantă, ăştia care pun în pericol viaţa oricui, de pe şoselele României- de la alte mijloace de transport până la un copil care nu-şi poate închipui că motocicleta aia pe care o vedea la doi km va ajunge în câteva secunde în dreptul lui şi, eventual, să-l ucidă! Iată de ce şi în acest caz se impun măsuri drastice! Norme legale, în codul rutier: poluezi sonor, poluezi mediul, nu ai motocicleta pregătită pentru transport normal? În limitele legalităţii? Depăşeşti, aberant, VITEZA LEGALĂ? Prima oară- o amendă, după care- suspendarea, PE VIAŢĂ, DEFINITIV a dreptului de a mai conduce mototiclete, pe drumurile publice! A, că are el pasiunea asta? Păi, să se ducă în poligon, să se zbenguie acolo, să urle, să facă ce vrea el- dar să nu pună în pericol viaţa oamenilor!
Şi, cu certitudine, nu pot să trec şi peste o altă categorie foarte importantă- TIR-IŞTII! Desigur, prin omorârea transportului pe calea ferată (caz unic, în Europa!) s-au creat toate condiţiile pentru dezvoltarea transportului rutier, într-o ţară care nu are… drumuri! Consecinţa? Zeci, sute, mii de tiruri împânzesc România, în fiecare zi! Producând disconfort întregului transport, dar şi lor, în primul rând. Iarăşi, toată cinstea pentru oamenii care trăiesc din această meserie, oameni care muncesc, oameni care obosesc, oameni care trec dintr-o parte într-alta a continentului, pentru a-şi asigura necesarul existenţei lor şi familiilor lor. Tot respectul pentru ei. Dar, între ei, există şi categoria TIRIŞTILOR DEMENŢI! Indivizi care merg cu acele uriaşe mijloace de transport cu viteze… uriaşe! 100… 110… 120… 140 de kilometri la oră! Cu asemenea viteze am fost depăşită de tiruri care nu se aflau, toate, pe autostradă! Oricum şi acolo nu aveau voie să circule cu asemenea viteză! Dar pe porţiuni de drum, ce să faci? Cum să te fereşti de ei? Aţi văzut, chiar în această vară, ce accidente s-au petrecut în România! Un tir, pe Autostrada Soarelui, s-a răsturnat (din cauza vitezei!) ajungând pe celălalt sens de circulaţie, zdrobind un autoturism care se deplasa, în limitele legalităţii! Repet- pe celălalt sens de circulaţie al autostrăzii! Cum aşa ceva? Este o întrebare pe care şi-au pus-o, stupefiaţi, toţi cei prezenţi la faţa locului, dar şi cei care au aflat de acest caz extrem de grav! Aşadar şi pentru ei se impune aceeaşi măsură: au fost prinşi, pe TIR, depăşind viteza legală, cu mult peste limita maximă! Prima oară sunt amendaţi, eventual se suspendă pentru o perioadă! Iar a doua oară, dacă recidivează- ANULAREA DREPTULUI DE A MAI CONDUCE TIRURI!
Poate părea o acţiune prea dură, dar pericolele pe care le creează, amploarea pe care au luat-o toate evenimentele rutiere generate de aceşti DEMENŢI AI ŞOSELELOR, trebuie să înceteze! România trebuie să fie în stare să ia măsuri, aşa cum se întâmplă în toate ţările civilizate! Le place viteza? Au prea multă adrenalină? Să se ducă în cabinele special amenajate unde să-şi închipuie că merg cu ce viteză vor ei, pot să se şi răstoarne, fără să moară, dar să nu omoare oameni nevinovaţi!
DEPUTAT
Ing.MARIA DRAGOMIR