MIRCEA BADEA DESFIINŢEAZĂ MANIPULAREA PE AŞA-ZISELE LEGI ALE JUSTIŢIEI!

MANIPULARE DNA ŞI OFICINE SECURISTE: MARTORII VOR FI INTIMIDAȚI DE INCULPAȚI ÎN TIMPUL AUDIERILOR

ADEVĂRUL:
O altă minciună grosolană. Prezența inculpaților la audierea celorlalți martori este garantată doar în fața instanțelor de judecată. Adică în faza cercetării, când judecătorul de drepturi și libertăți audiază martori pentrua decide dacă aplică măsuri preventive și în fața judecății.
Dreptul persoanei acuzate de a fi prezentă la proces este garantat atât de Directiva UE 2016/343, cât și de Convenția Europeană pentru drepturile omului.
Este fals că inculpatul va fi prezent la audierile martorilor desfășurate de procurori, în faza de cercetare.

PROCURORII NU VOR MAI AVEA ACCES RAPID LA INFORMAȚII DIN BAZELE DE DATE ALE UNOR AUTORITĂȚI PUBLICE

ADEVĂRUL:
O altă afirmație falsă. Modificarea nu limitează rapiditatea accesului procurorurilor, ci doar instituie obligația ca și celelalte părți să poată avea acces la datele solicitate de procurori din bazele de date al unor autorități publice.
Alfel spus, amendamentul prevede ca și persoanele acuzate să poată solicita, de pildă, înregistrările unor interceptări pentru a verifica dacă acestea sunt autentice sau dacă nu cumva conțin elemente care le dezincriminează și pe care procurorii, cu rea credință sau din neglijență le-au omis.

PROCURORII SUNT OBLIGAȚI SĂ ÎI ÎNȘTIINȚEZE IMEDIAT PE INFRACTORI CÂND ÎI CERCETEAZĂ, IAR ACEȘTIA POT DISTRUGE PROBELE CARE ÎI INCRIMINEAZĂ

ADEVĂRUL:
Este de asemenea o minciună grosolană în comunicatul DNA, unde se afirmă că procurorul este obligat ca imediat după înregistrarea unei sesizări care privește o persoană determinată să o anunțe pe aceasta. Obligația apare doar când procurorul are date suficiente pentru a aprecia să persoana respectivă a săvârșit fapta, astfel încât aceasta să poată beneficia de dreptul de a păstra tăcerea sau de a nu face declarații care o auto-incriminează.
În realitate, conform proiectului de lege, obligația de a anunța o persoană că are calitatea de suspect apare doar atunci când procurorul a obținut suficiente date care constituie o bănuială rezonabilă că acea persoană a sâvârșit fapta. Între momentul sesizării și această fază a procesului, poate trece foarte mult timp. Deci cel cercetat nu poate distruge probele care l-ar putea incrimina, așa cum sugerează DNA.
Obligația procurorului de a informa persoana că are calitatea de suspect în momentul în care s-a conturat bănuiala rezonabilă că acesta a săvârșit fapta cercetată este necesară pentru a-i da acestuia posibilitatea de a păstra tăcerea și de a nu face declarații care l-ar putea auto-incrimina, drepturi prevăzute în Directiva UE 2016/343.
Altfel, dacă persoana vizată nu capătă această calitate de suspect, care îi garantează drepturile de mai sus, ea poate fi chemată la audieri ca martor, iar în aceste condiții nu poate refuza să depună declarațiile, iar dacă nu recunoaște anumite aspecte care ar putea să o incrimineze, atunci ar putea fi acuzată de mărturie mincinoasă, ceea ce pune persoana suspectă într-o relație vulnerabilă prin care i se încalcă prezumția de nevinovăție.
comisie_iordache_09183500

SE DESFIINTEAZĂ INFRACȚIUNEA DE „MĂRTURIE MINCINOASĂ”!

ADEVĂRUL:
Este o minciună grosolană în comunicatul DNA. SE MENȚIN TOATE PREVEDERILE ACTUALE PRIVIND MĂRTURIA MINCINOASĂ.
Se rezervă însă dreptul persoanelor audiate de a refuza să depună mărturii care le-ar putea incrimina.
De asemenea, se garantează dreptul unei persoane care făcut denunț fals sub presiunea procurorilor de a-și modifica această declarație în fața judecătorului, fără a fi tras la răspundere pentru mărturie mincinoase. (Astăzi, procurorul poate amenința o persoană cu dosare penale ca să facă un denunț fals, cu sublinierea că dacă își va modifica declarația în fața judecătorului, va fi pus sub acuzare pentru mărturie mincinoasă).
Se face distincție între „mărturia minicinoasă” și mărturiile divergente ale mai multor martori. O persoană nu poate fi trasă la răspundere pentru că declarațiile altora nu coincid cu declarația sa.