MIRCEA DINESCU – UN ADEVĂRAT SPECTACOL, LA CĂLĂRAŞI!

* O întâlnire care va intra în istoria sentimemtală a Călăraşiului!
* Mihai Vişoiu a fost sărbătorit pentru sfinţii Mihail şi Gavril!
* Iar Mircea Dinescu – cu doar două zile înainte, de ziua sa!
* Atât de bine s-a simţit la Călăraşi, încât Mircea Dinescu a… cântat!…

PROFESORUL SORIN DANCIU: „MĂ BUCUR CĂ AM ANTICIPAT REACŢIA EXCEPŢIONALĂ A CĂLĂRAŞIULUI!…”
Evenimentul anunţat, de câteva zile şi care a cutreierat tot Călăraşiul, acela al lansării volumelor „Colierul din bomboane de colivă” de Mircea Dinescu şi „Era iudelor” şi „Moartea nu bate la uşă” de Mihai Vişoiu a atras, în salonul Muzeului Municipal Călăraşi foarte multă lume! Mulţi curioşi, mulţi participanţi, invitaţi, oameni curioşi de cultură, în fine un public elevat! Ideea de a-l aduce pe Mircea Dinescu şi la Călăraşi a fost după ce Sorin Danciu a fost invitat, la Slobozia, pentru a participa la lansarea acestor volume, acolo. Invitaţia pentru Călăraşi a fost primită cu bucurie de Mircea Dinescu, acesta mărturisind sentimentele sale speciale pentru Călăraşi!… „Ce avem noi aici? Doi bun prieteni: un fost comunist care îşi susţine idealurile şi astăzi! şi… simbolul căderii comunismului, în România!…” A fost remarca iniţială a lui Sorin Danciu care a specificat că Mircea Dinescu şi Mihai Vişoiu sunt doi bun prieteni, de zeci de ani! Dar şi că, prin poziţiile lor, ei par două situaţii în două bărci complet diferite, deşi asta nu i-a despărţit niciodată, ei rămânând foarte buni prieteni! Mai mult decât atât, au fost depănate amintiri despre Mihai Vişoiu, dar şi despre Mircea Dinescu, după care i s-a dat cuvântul celui mai aşteptat dintre… pământeni!

MIRCEA DINESCU: „PĂI DACĂ VIŞOIU ESTE CEL MAI MARE PROZATOR, EU CE NAIBA MAI SUNT?!…”
A fost intervenţia lui Mircea Dinescu după ce Sorin Danciu i-a făcut o prezentare elogioasă lui Mihai Vişoiu, dar replica nu a fost una „pe supăratelea”, ci a deschis calea dialogului despre… poezie! Pentru că proaspătul volum – „Colierul din bomboane de colivă” este un volum dedicat jocului cu moartea, al unui om care practică acest joc de foarte, foarte mulţi ani! „Sunt tânăr, doamnă!…” este, în realitate, o poezie în care mă contram, pentru ptima oară, cu… moartea!
Şi pentru că atmosfera era una excepţională, Mircea Dinescu a recitat celebra sa poezie, cu patos, într-o atmosferă incendiară!…

RECITÂND ŞI… POVESTIND!
Acesta a fost tangajul lui Mircea Dinescu între momentel în care a lecturat din poeziile ultimului volum, dar şi alte poezii, alături de momente în care a comentat ce s-a întâmplat în România înainte, în timpul, dar şi după Revoluţia din decembrie 1989! Sunt foarte tari aceste mărturisiri şi ele trebuie, cu sigurtanţă, vizionate în reportajul flmat pe care Televiziunea 1+1 TV l-a afişat!

MIRCEA DINESCU A… CÂNTAT!
O altă poezie cunoscută,”Pe ritmurile cântecului ostaşolor români din războiul din Uniunea Sovietică” a reprezentat un recital excepţional al poetului, al artistului care, pur şi simplu, a cântat, la Călăraşi, deşi nu îşi adusese şi discul pentru a-şi asigura fundalul sonor! A fost un moment de mare emoţie!..

SĂRBĂTORIŢI, DE ZILE DE SĂRBĂTOARE!
Organizatorii (Primăria Municipiului Călăraşi, prin primarul Daniel Ştefan Drăgulin, Muzeul Municipal Călăraşi – prin Florin Rădulescu, Biblioteca Judeţeană „Alexandru Odobescu” Călăraşi – prin Marinela Enciu, Direcţia pentru Cultură Călăraşi – prin Sorin Danciu) au pregătit şi surprize participanţilor. De la superbe buchete de flori cu care au fost întâmpinaţi de frumoase tinere călărăşence (flori oferite de Florăria “Rădulescu”, din Călăraşi!) până la un uriaş tort, pregătit special pentru Mircea Dinescu, cu ocazia zilei sale de naştere, tort oferit de cofetăria “Alint”, prin una din cele mai mari admiratoare a lui Dinescu, Florentina Stoica! S-a cântat „Mulţi ani trăiască!”, de către toţi cei prezenţi! Primarul Drăgulin a oferit Diploma de Onoare! “Cheia Oraşului”! Şi promisiunea conferirii titlului de Cetăţean de Onoare! Când Mircea Dinescu şi-a reamintit că la Slobozia, în prima fază, s-a votat împotriva conferirii acestui titlu, primarul municipiului Călăraşi, Daniel Ştefan Drăgulin, a promis că “această Diplomă de Onoare este primul pas pentru declararea drept Cetăţean de Onoare al Călăraşiului pentru cei doi invitaţi – Mircea Dinescu şi Mihai Vişoiu, doi prieteni ai Călăraşiului”!…