Momente de emoție, la Călărași… COMEMORAREA UNOR CTITORI!

*Casa Ana și Marinache Popescu, cunoscută în România drept “Casa celor trei regi”,actualul sediu al Direcției pentru Cultură Călărași a cunoscut momente emoționante!…*Marina Panţuru, urmașa familiei ctitorilor acestor clădiri, a ținut să realizeze un moment “in memoriam”, la Călărași! *La momentele de sărbătoare au participat primarul municipiului Călărași, Daniel Ştefan Drăgulin, protoiereul de Călărași, Ramon Eugen Ilie, angajații Direcției pentru Cultură. *Urmașii genetici, alături de urmașii spirituali!…

“LĂSÂND MOŞTENIREA COMUNITĂŢII, ŞI-AU ASIGURAT ETERNITATE! “

Acestea au fost cuvintele de deschidere a întregii manifestări rostite de directorul Direcției pentru Cultură Călărași, prof.dr. Sorin Danciu, cel care a și comemorat elementele de interes legate de această clădire și de familia Ana și Marinache Popescu:
*Clădirea a fost lăsată moștenire comunității pentru Cultură și Educație, astfel că astăzi, după peste 100 de ani, numele lor este viu în mintea comunității.
*Prin această clădire au trecut trei din cei patru regi ai României, Regele Carol I, Regele Ferdinand și Regele Mihai, în prezența acestuia din urmă fiind amplasată și placa memorială prin care se consemnează acest lucru!
*Și tot din familia ctitorilor provine primul producător de film din istoria filmului românesc, Leon Popescu, realizatorul filmului “ Independența României”, film realizat la 1912!

O SLUJBĂ DE POMENIRE…
IMG_1193
Protoiereul de Călărași, Ramon Eugen Ilie, a realizat o impresionata slujbă de pomenire, în memoria celor care au deschis drumurile unei existențe impresionante comunității din care au făcut parte! Pentru că pe lângă această clădire, familia Popescu a finanțat, la Călărași, construirea a două școli, dar și unor biserici impresionante!

PRIMARUL MUNICIPIULUI CĂLĂRAŞI – O PROPUNERE IMPRESIONANTĂ!
pag4-5 1
Prezent la manifestare, primarul municipiului Călărași, Daniel Ştefan Drăgulin în a remarca rolul acestei familii în istoria orașului Călărași, dar și simbolul pe care-l reprezintă acest gest, al donării, către comunitate, a unui spațiu care a devenit o emblemă a comunității călărășene! Având în vedere și rolul real al lui Marinache Popescu, ajuns chiar în Parlamentul României, de reprezentare a orașului Călărași, primarul a propus ca la următoarea ședință a Consiliului Local să solicite consilierilor atribuirea titlurilor de cetățean de onoare postmortem pentru Marinache Popescu și pentru Leon Popescu, producătorul primului film românesc! Primarul a remarcat, în egală măsură, prezența doamnei Marina Panțuru ,dorința sa de a cinsti memoria înaintașilor!…

MARINA PANŢURU – COPLEŞITĂ DE EMOŢIE!
IMG_1216
Totul a început, practic, în urmă cu doar câteva săptămâni, atunci când urmașa familiei Ana și Marinache Popescu, doamna Marina Panțuru, a venit la Călărași și și-a luat curajul de a intra în clădire! “ Am dorit de mai multe ori să intru în casa în care au copilărit înaintașii mei, dar am avut un sentiment care mă ținea pe loc, gândindu-mă că pot deranja, că prezența mea poate fi interpretată, numai lucruri negative! Am avut o uriașă surpriză să constat că am fost întâmpinată cu mare bucurie de toată lumea din Directia pentru Cultură, în primul rând de domnul director Danciu care ne-a întâmpinat cu inima deschisă, astfel că am prins curaj ca să facem acest act în memoria înaintașilor mei!

FLORIN RĂDULESCU – DOCTORUL ÎN CASA ANA ŞI MARINACHE POPESCU!
oag4-5 2
Așa l-a prezentat Sorin Danciu pe actualul director al Muzeului Municipal Călărași, Florin Rădulescu, angajat al Direcției în perioada restaurării, omul care s-a implicat, efectiv și emoțional în tot ceea ce s-a realizat în perioada de schimbare la față a unei clădiri care putea să intre în colaps dacă nu intervenea acest amplu proces de restaurare! Florin Rădulescu este unul dintre oamenii cei mai bine informați în legătură cu tot ceea ce cuprinde casa comemorată, dar având și foarte multe informații în legătură cu familia Ana și Marinache Popescu, aducând informații pe care chiar membrii familiei nu le știau!
De altfel, cu această ocazie s-au legat o serie de relații noi care vor genera, cu siguranță, lucruri de mare interes, pentru comunitatea călărășeană!

UN ALBUM CARE VA INTRA ÎN ISTORIE!

Cu ocazia prezenței la acest eveniment, doamna Marina Panţuru a adus și un album cu fotografii legate de urmașii familiei Popescu! Din nefericire, casa părintească a doamnei a ars, în urmă cu mai mulți ani, acest album scăpând, ca prin minune, iar imaginile vor fi scanate și preluate pentru arhiva Muzeului Municipal Călărași!

UN DOCTORAND ÎN ISTORIA FAMILIEI COMEMORATE!
pag4-5 3
O altă surpriză a reprezentat-o prezența lui Maximilian Paul Anghel, un tânăr cercetător care și-a luat ca teză de doctorat istoria acestei familii, evoluția extrem de interesantă a relațiilor din interiorul acesteia, ajungadu-se până la parlamentari, ori chiar primul guvernator al Dobrogei, oameni legați de familia comemorată, la Călărași! Cu emoție Maximilian Paul Anghel a prezentat roadele cercetării sale, inclusiv documente de mare interes pentru Călărași, în primul rând!…

EMOŢIE ŞI BUCURIE!

Acestea au fost cele două sentimente generale ale participanților la manifestare, oameni care s-au bucurat, efectiv, atât pentru gestul în sine al respectului către istorie, pentru trecut care asigură, în mod normal și viitorul, dar și pentru că toată lumea a venit cu gândul bun, iar când toată lumea gândește pozitiv, rezultatele sunt frumoase! Iar Monumentul Casa Ana și Marinache Popescu rămâne o emblemă a gândurilor bune, în eternitate !…

ELENA NICOLACHE ŞI… “BUCĂTĂRIA ROMÂNEASCĂ” AU OFERIT BUCATE CA PENTRU… BOIERI!

Desigur, ca la orice astfel de moment, finalul l-a constituit o masă în memoria celor pomeniți, la care doamna Panţuru a solicitat sprijinul celebrei firme din Călărași – “Bucataria Românească “, firma coordonată de doamna Elena Nicolache! Așa cum au mărturisit toți cei prezenți, totul a fost perfect, iar bucatele nu au fost doar ca-n povești, ci chiar pentru… boieri!…