MUGUR ISĂRESCU: NE ÎNGRIJOREAZĂ DEFICITELE GEMENE. NU ORICE DERAPAJ FISCAL SAU DE POLITICĂ DE VENITURI POATE FI CORECTAT DE BANCA CENTRALĂ

Banca Naţională a României (BNR) este îngrijorată de evoluţia deficitului bugetar, a celui comercial şi de cont curent, respectiv de căile de finanţare a acestora, potrivit declaraţiilor guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, făcute cu ocazia prezentării de marţi a Raportului asupra inflaţiei, ediţia februarie 2020.
„Ce ne îngrijorează pe noi sunt deficitele gemene. Nu orice derapaj fiscal sau de politică de venituri poate fi corectat de banca centrală”, a declarat guvernatorul BNR.

RISCURILE ADÂNCIRII DEFICITULUI BUGETAR

Raportul asupra inflației vorbește de „consolidare fiscală în vederea încadrării în plafoane bugetare” solide, în timp ce dezbaterile publice par concentrate superficial pe creșterea pensiilor de la toamnă, potrivit guvernatorului BNR.
„Nu ne putem putem aşeza să discutăm plecând de la întrebarea dacă sunt bani de pensii (…) Este ciudat să te întrebi, când ai asemenea deficite, dacă ai bani pentru majorarea pensiilor. Raţional este să te limitezi la cât te ţine plapuma sau, dacă te împrumuţi, să vezi care sunt sumele care trebuie împrumutate, cine ţi le dă şi la ce costuri. Şi să vedem cât ne putem împrumuta”, a explicat Mugur Isărescu.
Guvernatorul BNR a mai spus că o discuţie trebuie să aibă în vedere raportul de ţară al Comisiei Europene, care va declanşa procedura de deficit excesiv, după ce deficitul bugetar a fost de 4,6% anul trecut şi bugetul din acest an este construit pe un deficit de 3,6%.
„Comisia va spune ceva, guvernul va răspunde și noi stăm cu arma la picior ca să nu scăpăm lucrurile de sub control (…) Suntem gata să discutăm serios”, dar „dacă singura întrebare este dacă sunt bani, nu ştii ce să mai discuţi în acest tărăboi mediatic…”, a mai spus Mugur Isărescu.