NOUA SCHEMĂ DE SALARIZARE, PREGĂTITĂ DE MINISTERUL MUNCII

Care va fi cel mai mic salariu şi cât va câştiga cel mai bine plătit bugetar

Salariul minim brut în sistemul bugetar va fi de 1.750 de lei, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, majorările urmând a fi făcute în trei trepte, a declarat ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, într-un interviu pentru Mediafax *Cele mai mari majorări vor fi făcute în cazul salariilor cuprinse între 1.750 şi 4.000 de lei, unde se încadrează 60% dintre bugetari.

CEL MAI MIC SALARIU PUBLIC- 1750 DE LEI, ÎN 2018!
Cel mai mic salariu brut din sectorul public este pregătit să fie 1.750 lei chiar din ianuarie 2018, iar bugetarii să beneficieze ulterior, până în 2020 inclusiv, de o creştere medie salarială de circa 56%, incluzând creşterile deja promise în sectorul preuniversitar, sănătate şi cultură. Creşterea va fi însă diferenţiată în funcţie de salariul fiecăruia. Guvernul vrea însă ca salariul minim din sectorul public să fie peste salariul minim pe economie aplicat şi în sectorul privat.

CREŞTERI SUBSTANŢIALE PENTRU SALARIILE CUPRINSE ÎNTRE 1750 DE LEI ŞI 4000 DE LEI
Astfel, în actuala formă a draftului asupra căruia încă se lucrează, pentru salarii între 1.750 de lei şi 4.000 de lei vor fi creşteri substanţiale, între 4.000 de lei şi 7.000 lei vor fi acordate creşteri doar pentru a putea menţine încadrarea în ierarhie, iar pentru salarii de peste 7.000 de lei vor fi creşteri foarte mici (de maximum 3%) sau deloc, conform datelor draftului Legii salarizării unitare în sistemul bugetar.
Vechiul proiect, redactat de Guvernul Cioloş, stabilea că salariile bugetarilor vor creşte în etape până în 2022, iar raportul dintre remuneraţia minimă şi cea maximă va fi de 1 la 13, cu sporuri în limita a 30%. Cel mai mic salariu era de 1.625 lei (nu de 1.750 de lei cât este pregătit acum), iar salariul cel mai mare era de 21.540 lei.
Noul proiect este complet diferit de toate celelalte variante, inclusiv de cel elaborat în Guvernul Ponta.

SALARIUL DE BAZĂ- ÎNLOCUIT CU… INDEMNIZAŢIA!
Pentru funcţiile alese, noţiunea de salariu de bază va fi înlocuită cu cea de indemnizaţie, iar nivelul acestei indemnizaţii va fi legat de evoluţia salariului mediu.
Cea mai mare indemnizaţie va fi cea a preşedintelui ţării, care va avea coeficient 6, coborând până la 1,1, coeficientul pentru funcţia de viceprimar de comună cu un număr de locuitori mai mic de 1.500.
Sporurile sunt prevăzute să nu depăşească 30% din fondul de salarii al fiecărui ordonator. Fiecare ordonator va decide cum sunt acordate sporurile, pe categorii de salariaţi şi pe nivel, astfel încât să nu depăşească pragul de 30%. Această limită va fi stabilită la fiecare ordonator în parte, indiferent de tip.

lia olguta vasilescu salariu

FONDUL DE PREMIERE- 5%!
Fondul de premiere va fi stabilit la 5% din fondul de salarii şi va fi la dispoziţia ordonatorului principal, pentru toţi ordonatorii din subordine. Acesta va decide cum va fi distribuit acest fond între ordonatorii secundari şi terţiari. Pentru fiecare an vor fi stabilite de la început care sunt salariile aplicabile pentru fiecare funcţie în parte.

SALARIUL MINIM, LA STAT- MAI MARE CA LA PRIVAT!
Problema principală o reprezintă salariul minim, pe care Guvernul vrea să îl fixeze la 1.750 de lei pentru sectorul public de anul viitor. La acest moment, salariul minim pe economie – aplicat atât în sectorul public, cât şi în cel privat – este de 1.450 de lei, din 1 februarie.
Prin ridicarea salariului minim la 1.450 de lei, costul total al angajatorului – salariul complet care include contribuţiile achitate de acesta pentru angajat – a crescut în acest an la 1.783 lei, de la 1.538 lei.
În programul de guvernare al PSD este indicat că salariul minim brut pe economie va creşte la cel puţin 1.750 de lei, dar în 2020. Pentru 2018, creşterea salariului minim brut pe economie este anunţată doar până la 1.550 de lei.
”Începând cu 2018, ca urmare a modificării bazei de calcul a salariului brut, 1.550 va fi echivalent cu 1.900 de lei, 1.650 va fi echivalent cu 2.025 de lei, iar 1.750 cu 2.150 de lei”, mai este însă indicat în programul Guvernului PSD.
Ministerul Muncii vrea însă să fixeze acest salariu minim la 1.750 de lei încă din 2018, dar pentru sectorul public, pentru a nu-i afecta financiar pe angajatorii din domeniul privat.
Confederaţiile sindicale – care se ocupă şi de soarta unor angajaţi din companii private – au atras atenţia ministerului că o astfel de măsură va fi discriminatorie, deoarece s-ar lucra ”cu dublu standard”, în condiţiile în care în sectorul privat sunt incadraţi cu salariul minim şi salariaţi cu studii superioare.
Proiectul final va indica dacă ministerul şi-a menţinut poziţia în urma acestor atenţionări.

PRIMARUL BUCUREŞTIULUI VA AVEA SALARIU DE MINISTRU
De asemenea, modificări vor fi şi în cazul aleşilor locali, primarii urmând a avea trei trepte de salarizare. Primarul General al Bucureştiului va avea salariu de ministru.
„Încercăm să schimbăm filozofia întregii legi pentru că indemnizaţiile vor fi separate de salarii, până acum au fost împreună. Se ştie clar că persoanele care beneficiază de indemnizaţii şi de salarii nu pot avea niciun fel de sporuri, nici măcar de sporul de vechime nu beneficiază, şi atunci se ajungea în situaţia, iarăşi vă dau exempul primăriilor, în care primarul era undeva la jumătatea schemei între angajaţii primăriei, pentru că toţi directorii cu sporuri, cumulate, şi chiar nivelul de salarizare care era inechitabil, ajungeau să aibă salarii mai mari decât primarii. Nu mai vorbesc de secretarii de primărie care ajungeau la salarii de trei ori mai mari decât primarul. Am stabilit în etape până în o mie de locuitori, apoi până în trei mii de locuitori, între trei mii şi cinci mii, cinci mii şi zece mii, de aici încep deja oraşele, se ajunge la peste 200.000 de mii de locuitori care este pragul maxim şi bineînţeles deasupra tuturor este Primăria Generală a Capitalei. Salariul Primarului General va fi la nivel de ministru, exact cum a fost gândită şi ordonanţa de urgenţă dată acum doi ani şi atunci este logic să fie aici pentru primarul general al Capitalei gestionează două milioane de locuitori şi evident poate să aibă rangul de ministru”, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.