NOUTATE ABSOLUTĂ! EXCLUSIV! A ÎNCEPUT RECONSTRUCŢIA CENTRULUI VECHI, AL CĂLĂRAŞIULUI!

*Nu este vorba despre povestea reabilitării Centrului Vechi care a rămas… o poveste, ci despre refacerea imaginii Centrului Vechi al Călăraşiului printr-o uriaşă machetă! *Care va fi expusă la etajul Muzeului Municipal Călăraşi!

S-a vorbit, multă vreme, în ultimii ani, despre proiectul (interesant, dar imposibil de realizat!) de refacere a vechiului Centru al Călăraşiului! Cum să refaci Centrul Vechi, în condiţiile în care acolo s-au ridicat blocuri, hoteluri, clădirea Consiliului Judeţean, Poşta ş.a.m.d.?! Era evident că doar o nostalgică imagine a unor chioşcuri de demult şi… atât! Au existat oameni care au intrat în acest joc şi care au venit cu idei (Ruxandra Ionescu, de exemplu, a prezentat asemenea imagini chiar în ziarul nostru!) însă pe măsura trecerii timpului, povestea a rămas mai mult o… poveste!
Iată că, acum, ideea prinde contur şi se realizează ceva ce chiar poate fi realizat! Cel care a pus în practică această idee este domnul TITUS CRISTESCU, un vechi iubitor al Călăraşiului, provenit dintr-o familie de călărăşeni, un om talentat care a construit numeroase machete de vapoare, de exemplu. Dar care, în acest moment, a venit cu o idee absolut ingenioasă- RECONSTRUCŢIA CENTRULUI VECHI AL CĂLĂRAŞIULUI! Prin machete care să reproducă, fidel, toate clădirile din Centru! Pentru asta a recurs la machete, a luat hărţile vechi, a luat fotografii vechi ale oraşului (adunate de la pasionaţi, în frunte cu Florin Rădulescu) şi împreună cu prietenul său, Marian Costea, a demarat această acţiune! Extrem de interesantă, dar şi foarte laborioasă! Am mers acasă la domnul Cristescu, împreună cu primarul municipiului Călăraşi, Daniel Ştefan Drăgulin care s-a declarat încântat de această idee- REFACEREA ORAŞULUI VECHI, AŞA CUM A FOST EL, într-o uriaşă machetă care va fi amplasată la etajul Muzeului Municipal Călăraşi, acolo unde, ca din avion, toţi vizitatorii (mai ales copiii care nu ştiu nici măcar poveşti despre vechiul Călăraşi!) vor putea vedea, de undeva, ca din cer, aşa cum a fost Călăraşiul odată!
Primarul municipiului Călăraşi, Daniel Ştefan Drăgulin, s-a declarat încântat de acest proiect pe care îl va sprijini, necondiţionat: „Sunt impresionat! Este ceva extraordinar şi îi vom ajuta pe cei care au venit cu această frumoasă idee să pună în practică acest proiect! Vedeţi cum Muzeul Municipal prinde contur cu lucruri pe care nici nu le-am visat, atunci când am pornit această idee! Vom finanţa proiectul prin intermediul Muzeului Municipal Călăraşi acolo unde va fi expusă această machetă uriaşă!“
Într-un timp cât se poate de scurt lucrurile vor prinde contur. Iată, deocamdată, câteva dintre cele, deja, realizate!