NUNŢILE RROMILOR – ÎN CONTINUARE, O PROBLEMĂ!

În conferința de presă susținută de viceprimarul Viorel Ivanciu a fost dezbătut subiectul fierbinte al acestei perioade – nunțile persoanelor de etnie romă și, totodată, s-a pus întrebarea de ce le este permis să mențină aceste evenimente de mare amploare pe domeniul public? Viceprimarul Ivanciu a declarat: ,,Referitor la nunțile pe care etnia romă le desfășoară pe perioada asta în municipiul nostru vă pot spune că ei primesc amendă în valoare de 1500 lei. Această problemă nu este neapărat de administrație, este o problemă și a domnului prefect, este o responsabilitate și a Poliției Județene, dar și a Jandarmeriei. Toţi aceştia pot contribui la ordine pe domeniul public.”
Toți călărășenii au fost invitați, indirect, de mai multe ori, la petrecerile acestor nuntași, care instalează sisteme sonore puternice și serbează timp de ore întregi în fața curților, pe străzi, până la orele târzii ale nopții. Ce fac autoritățile pentru a opri aceste petreceri?

AMENZI ŞI DOSARE PENALE PENTRU ÎNCĂLCAREA LEGII!

Primăria Călăraşi a emis un comunicat de presă în data de 4 iulie 2018 în legătură cu nunțile persoanelor de etnie romă.
,,Referitor la problemele generate de organizarea de nunți a cetățenilor de etnie romă pe domeniul public, Primăria Municipiului Călărași face următoarele precizări:
În luna mai a avut loc, la sediul Primăriei Municipiului Călărași, o întâlnire la care au participat reprezentanții municipalității, ai Inspectoratului Județean de Poliție Călărași, Inspectoratul de Jandarmi Județean Călărași și ai Poliției Locale a municipiului Călărași, precum și reprezentanții cetățenilor de etnie romă.
Potrivit discuțiilor purtate, cetățenilor romi li s-a adus la cunoștință că organizarea acestor evenimente trebuie să se desfășoare fără a fi blocate străzi, fără ocuparea domeniului public, iar volumul muzicii să fie la un nivel care să nu perturbe liniștea publică. De asemenea, li s-a adus la cunoștința că nerespectarea prevederilor legale constituie contravenție, iar cei ce nu vor respecta legile în vigoare vor primi amenzi și li se vor întocmi dosare penale.
,,Cetățenii de etnie romă trebuie să înțeleagă că nu pot fi mai presus de lege. Primăria Călărași nu a emis și nici nu va emite nici o autorizație pentru desfășurarea unor astfel de evenimente pe domeniul public, iar eu nu voi tolera așa ceva. Solicit Poliției Locale, Poliției Municipiului Călărași și Jandarmeriei să își facă datoria.
Nu este normal ca cineva să facă evenimente producătoare de zgomot. N-au decât să facă orice fel de evenimente doresc, de orice anvergură, nimeni nu îi intimidează, nu au decât să îşi manifeste tradiţiile, dar să le organizeze în liniște sau în afara oraşului. Cunosc și faptul că amenzile pentru astfel de manifestari sunt chiar ridicole. Amenzile aplicate pentru astfel de acțiuni sunt de la 300 până la 6000 de lei. Sunt de părere că în toate cazurile, după ce Poliția Locală aplică amenzile ce se impun, același lucru ar trebui să facă și celelalte forțe de ordine abilitate, jandarmerie și poliție, și să elibereze domeniul public, conform legii”, a precizat primarul municipiului, Daniel Ștefan Drăgulin.
Primăria Municipiului Călărași face precizarea că nu există vreo prevedere legală în conformitate cu care să se acorde autorizații care să permită desfășurarea acestor evenimente și că sesizările privind nerespectarea condițiilor de desfășurare ale acestor evenimente (blocarea străzilor, ocuparea domeniului public, gălăgie, muzică la un nivel sonor ridicat) se pot face la numărul de telefon 0242.313.525 – Poliția Locală și la numărul unic de urgență 112.”

Aceste măsuri nu sunt de ajuns, pentru că, până în ziua de azi, gălăgia, fumul de grătar, căruțele decorate care ocupă spațiul public, amenajările pompoase și mizeria lăsată în urma petrecerilor încă există. Viceprimarul Ivanciu a venit cu propunerea de a mai avea încă o întâlnire în care să fie discutate soluţii pentru a stopa aceste evenimente desfăşurate pe domeniul public, pentru că se pare că prima întâlnire din acest an la care au fost prezenţi reprezentanții municipalității, ai Inspectoratului Județean de Poliție Călărași, Inspectoratul de Jandarmi Județean Călărași și ai Poliției Locale a municipiului Călărași, și reprezentanții cetățenilor de etnie romă nu a avut efecte şi se doreşte, pe lângă prezenţa autorităţilor, şi cea a presei călărăşene.