O scurtă explicație – CLIMA ȘI… PEPENELE!

Pentru că tot se vorbește, la modul foarte intens despre dereglările climatice care au cuprins toată omenirea, inclusiv România și pentru că oamenii înțeleg sau nu ceea ce se petrece, cu adevărat, este foarte interesant de observat că fenomenul respectiv poate fi foarte ușor de înțeles prin ceea ce se întâmplă, efectiv, în România. Exemplele pot fi mai multe, dar de actualitate este situația pepenilor, în România!
Să nu uităm, nu cu mulți ani în urmă, expresia – “s-a spart bostănăria“! – era undeva prin luna septembrie, chiar începutul lunii octombrie, în anumite contexte. Momentul de apogeu pentru consumul pepenilor era luna august, atunci când pepenii erau copți numai buni de tăiat pentru a se auzi zgomotul acela atrăgător când crapă coaja pepenelui tăiat!
Ce s-a întâmplat anul acesta? Păi bostănăria s-a spart pe la începutul lunii august, pepenii fiind buni de mâncat încă din luna iunie! Adică pe vremea când abia se făceau roșiile, odinioară!… În luna octombrie, pepeni nu se vor mai găsi decât aduși din America de sud! Acum, din nefericire, încă din jumătatea lunii august pepenii autohtoni au devenit o amintire pentru că, practic, aceia rămasi pe cîmp au putrezit, s-au stricat! Au fost depășiți de toate termenele!
Perioada care era apogeul consumului nu cu mulți ani în urmă a fost perioada în care deja se spărsese bostănăria! Astea sunt modificările climatice și ne aflăm abia la început, așa cum spun specialiștii!