OASPEŢII TELEVIZIUNII 1+1TV: SENATORUL LIVIU TOMOIAGĂ

„NU MAI VOIAM SĂ CANDIDEZ, DAR PRIMARII MI-AU IMPUS ASTA- ÎNCĂ MAI AU NEVOIE DE SPRIJINUL MEU!“

AICI AM ÎNCEPUT SĂ-MI PREZINT PRIMELE PROIECTE
SORIN DANCIU: Bun găsit stimaţi telespectatori, bine v-am regăsit la o nouă ediţie a emisiunii „Oaspeţii Televiziunii 1+1TV”, televiziunea care poate fi urmărită oricând, oriunde şi ori de câte ori doriţi. Televiizunea de la care aflaţi ceea ce nu puteţi afla din altă parte. Televiziunea care are oaspeţi de interes de fiecare dată. De data aceasta, un om care era acum patru ani unul dintre cei mai populari oameni din România fără a fi implicat în politică. S-a implicat în politică iar astăzi este prezent în calitatea sa de încă senator al României şi de viitor candidat pentru Camera Deputaţilor în Parlamentul României. Este vorba despre domnul Liviu Tomoiagă, bine aţi revenit în studioul nostru domnule senator.
LIVIU TOMOIAGĂ: Bine v-am găsit domnule profesor, bună ziua şi telespectatorilor dumneavoastră, mă bucur că m-aţi invitat. Cu mare drag o să vin în studioul dumneavoastră. Aici mi-am început primele schimburi de opinie, aici am început să-mi prezint primele proiecte, la televiziunea şi ziarul dumneavoastră.

SUNT TOT TIMPUL LA DISPOZIŢIA OAMENILOR!
SORIN DANCIU: Vreau să le reamintim telespectatorilor noştri de ce eraţi atât de cunoscut. În 2011-2012 aţi iniţiat o serie de lucruri foarte interesante, de acţiuni extrem de interesante. Eraţi oferitorul de premii pentru toată România cu îngeraşul de la „Gala Românilor Talentaţi“. Aţi oferit excursii, vacanţe pentru foarte multă lume, aţi ajutat foarte mulţi oameni cu probleme, eraţi un om de afaceri, de ce v-aţi hotărât să intraţi în politică?
LIVIU TOMOIAGĂ: Aşa este, eram un om de afaceri. În politică, am intrat plecând de undeva, având o rădăcină. Am fost în faţa prietenilor mei având toate lucrurile la vedere. Este foarte greu în ziua de astăzi să le faci pe ambele bine. În momentul când faci patru-cinci lucruri, nu poţi să faci perfect. M-am hotărât să intru în politică la îndemnul primarilor, prietenilor şi efectiv al cetăţenilor din zona în care locuiesc. Am oarecum misiunea un pic mai grea. Sunt politician din Călăraşi, sunt tot timpul în picioarele oamenilor, sunt la dispoziţia lor şi am ţinut foarte mult să nu merg într-o campanie electorală pe promisiuni, respectiv pe minciuni. Am relatat numai ceea ce credeam că puteam face şi am avut noroc cu acest lucru şi inspiraţie, pentru că n-am căzut într-o categorie să promit şi să nu fac.

VIN DINTR-O ZONĂ ÎN CARE CUVÂNTUL DAT SE RESPECTĂ!
SORIN DANCIU: Dumneavoastră aveţi şi o calitate pe care eu am remarcat-o de fiecare dată, educaţia dumneavoastră şi faptul că veniţi dintr-o zonă în care cuvântul se respectă a contat foarte mult. În Regat mai sunt şi oameni care fac promisiuni.
LIVIU TOMOIAGĂ: Ăsta este şi un noroc şi un destin al fiecăruia. Latura umană are două componente: genetica şi educaţia. Norocul nostru că este o influenţă austro-ungară unde rata demografică este mult mai mică, oamenii au mai multă ruşine, pentru că se cunosc între ei. Cu cât ai plecat te pierzi în mulţime şi influenţele negative sunt mai mari. E foarte uşoară tentaţia. Mai uşor prinde răul decât binele, d-aia trebuie şi o educaţie puternică. Un mare rol, pe lângă familie, pe lângă cei şapte ani de acasă, îl are şcoala. O şcoală de care noi ne-am bătut joc acum 26-27 de ani şi ne cam batem joc în continuare de profesori, învăţători, educatori. Dacă-i aveam şi dacă-i tratam corespunzător, acum aveam şi autostrăzi, aveam şi infrastructura de care avem nevoie şi pentru agroturism.

ÎNVĂŢĂMÂNTUL ROMÂNESC DE ASTĂZI- O TRAGEDIE!
SORIN DANCIU: Am făcut o analiză chiar aseară, o să apară în ziar. În acest moment, la examenele de evaluare şi la examenele de bacalaureat, realitatea este mult mai cruntă decât aia care este prezentată la televizor. S-a spus „doar 60% au luat bacalaureatul, doar 60% au luat evaluarea!” Inexact! În realitate, un procent însemnat de absolvenţi de clasa a 8-a şi de clasa a 12-a, n-au ajuns în examen. Fie că nu-i mai interesează pe cei de clasa a 8-a, fie că nu i-au băgat profesorii pe cei de clasa a 12-a, ştiind că nu vor lua bacalaureatul. ?i atunci, dacă raportăm numărul celor care au obţinut efectiv avizul pozitiv la examene, la numărul celor care au terminat clasa a 8-a şi clasa a 12-a, doar 40% sunt cei care au promovat. Deci 60% sunt eşec al societăţii încă din clipa în care ies pe porţile şcolii.
LIVIU TOMOIAGĂ: Deja putem să mergem foarte clar la un capitol numit tragedie. Ăsta-i adevărul!

S-A INVESTIT ÎN… DISTRUGEREA INDUSTRIEI!
SORIN DANCIU: Îmi aminteam că în 1990, când eram noi entuziaşti şi ziceam că o să răsturnăm munţii, sau dat trei direcţii în care spuneau că vor investi: agricultură, turism şi educaţie.
LIVIU TOMOIAGĂ: Din păcate, numai în astea nu s-a investit nimic. În rest s-a investit. În tăiat la fier-vechi, în distrugerea industriei s-a investit. ?i când vă gândiţi la anii ’90 probabil vă sună şi Brucan în minte.
SORIN DANCIU: Da! Eu recunosc faptul că am fost manipulat, ascultam Europa Liberă ferm convins că-i interesează dreptul nostru la libertate, îi interesa ca McDonalds-ul să ajungă şi la noi şi la ora actuală mititeii se fac la McDonalds.
LIVIU TOMOIAGĂ: Cei de succes, restul mor pe capete.

MENIREA NOASTRĂ ESTE SĂ TRANSFORMĂM CERINŢELE OAMENILOR ÎN LEGE!
SORIN DANCIU: În condiţiile astea, dumneavoastră v-aţi hotărât să mergeţi în Parlament şi aţi ajuns în Parlament. Cum e în Parlament?
LIVIU TOMOIAGĂ: Haideţi să vedem faţa frumoasă a lucrurilor din Parlament. De multe ori e o mahala unde fiecare face ce vrea, de-aia cel cu o voce mai răspicată, mai ridicată, mai fără argument dar cu ţipete, urlete, se afirmă. Se afirmă probabil pentru o perioadă scurtă sau vrea să iasă în faţă, dar nu ăsta e fondul discuţiei dumneavoastră. Menirea noastră este să ducem partea legislativă, să ducem informaţia din teritoriu, din zona pentru care răspundem, să ducem în Parlament să o putem transforma în lege. De lucruri palpabile de care avem nevoie în teritoriu. Asta facem noi, parlamentarii, iar din punctul meu de vedere am fost legat şi sunt legat în continuare de Comisia Agricolă.

CĂLĂRAŞIUL- UN JUDEŢ SĂRAC, CU AGRICULTURĂ PUTERNICĂ!
Nu fac agricultură, am o ramură care se numeşte piscicultură. Fiind 0,04% din PIB-ul României, vă daţi seama cât de importantă şi cât ajutor are piscicultura în România. Vreau să ajung să spun că sunt pasionat de ce fac, suntem unul din judeţele puternice agricole dar unul şi din cele mai sărace judeţe ale ţării. Un judeţ foarte important în sudul ţării, suntem la Dunăre, avem un potenţial formidabil şi să ştiţi că din păcate agricultura ne-a mai salvat. Nu avem plus valoare la nimic, nu avem industrie alimentară. Avem un pic de industrie uşoară. Nu avem absolut nicio procesare de produs, nu putem închide circuitul acesta. Din cauza asta suntem şi în situaţia în care suntem. Vine totul ieftin de afară, suntem un popor de consum. Românul meu dă faliment că produce cu un preţ, subvenţia fiind mai mare din extern, vine şi-i omoară afacerea. Sunt foarte multe exemple care pot continua.
SORIN DANCIU: Eu am văzut-o pusă la modul concret chiar de către un om de afaceri, este vorba de către fondatorul firmei „Aldis“, domnul George Naghi, care a decis la un moment dat să facă asta, să investească în agricultură pentru ca din producţia din agricultură să sprijine producţia pe care o ducea compania sa.
LIVIU TOMOIAGĂ: Foarte bună ideea şi a fost un om de mare inspiraţie. Şi povară mare pe umerii dânsului.

MULTE INIŢIATIVE LEGISLATIVE
SORIN DANCIU: Da, pentru că în România, investitorii români sunt îngropaţi iar cei din afară n-au nicio treabă. Noi avem ancheta Microsoft în care ăia de la Microsoft n-au fost niciodată chemaţi.
LIVIU TOMOIAGĂ: N-au nicio treabă!
SORIN DANCIU: Şi acolo, în Parlament aţi spus foarte bine, dumneavoastră faceţi legi. Daţi-ne câteva legi!
LIVIU TOMOIAGĂ: Pot să vă dau foarte multe legi, vă spun şi la modul cum le leg ca să ajungă lege. Le culeg de la primari, viceprimari, preşedinţi de asociaţie. Am avut şi legea apiculturii, nefiind apicultor. Mă aplec asupra tuturor care vin la mine cu nevoie concretă, până la urmă asta este- e nevoie de un cadru legislativ. Noi avem multe părţi unde stăm bine cu legea, dar suntem pe nicăieri la normele de aplicare. Tot ce am luat am luat din lumea reală, nu doar de dragul de a face legi pentru a umple mapa şi să fac o performanţă din iniţiative legislative, nu asta urmăresc, nici nu mă interesează asta. M-a interesat şi mă interesează să stau în faţa primarului şi cetăţeanului, să iau informaţia aşa cum este ea, s-o prelucrez şi s-o transform în iniţiativă legislativă.
SORIN DANCIU: Deci activitatea în Parlament este pe de o parte în acest domeniu al elaborării legilor, iar pe de altă parte, activitatea în teritoriu. Ce-aţi făcut în teritoriu?
LIVIU TOMOIAGĂ: Despre asta aş fi vrut să vă convingeţi singuri, din discuţiile cu primarii. În teritoriu avem activităţi de întâlnire cu cetăţenii, inaugurări, lucruri concrete, cu mare bucurie merg la tot ce înseamnă şcoală, grădiniţă, o unitate nou înfiinţată, o firmă nou înfiinţată în orice domeniu, cu mare bucurie merg şi ajut cu un fapt concret. La noi mai e şi ideea traficului de influenţă. E o idee de care nu mi-e frică, în momentul în care mergi pentru un primar, viceprimar sau pentru unul care are o firmă şi e nedreptăţit, merg până în pânzele albe pentru că asta e menirea şi trebuie să fac lucrurile astea.

LA CAMERA DEPUTAŢILOR POŢI SĂ FACI AUZITĂ O VOCE- A JUDEŢULUI CĂLĂRAŞI!
SORIN DANCIU: Să fac o mărturisire: de foarte multe ori m-am întâlnit cu dumneavoastră în judeţ, decât să vă prind la Călăraşi.
LIVIU TOMOIAGĂ: Aşa este, e foarte adevărat! Activitatea de birou nu e una din bucuriile mele, să stau la un fotoliu călduţ, să stau la birou, nu doresc lucrul ăsta. Îmi doresc să fiu între oameni.
SORIN DANCIU: În ultima perioadă a mandatului dumneavoastră, activitatea a părut mai puţin publică şi deja s-a inoculat ideea inclusiv de către liderii liberali călărăşeni că Tomoiagă nu mai vrea în politică, s-a lăsat!
LIVIU TOMOIAGĂ: E corect! Asta a fost gândirea mea în momentul ăla, nu mai vreau la Senat şi nu mai vreau la politică în Senat, dacă merg, merg la Comisia Agricolă din Camera Deputaţilor. Comisia Agricolă este forul legislativ, este camera decizională, la Senat este doar camera consultativă, însă n-ar fi o problemă asta. Dar la deputaţi eşti tot timpul în legătură cu comisiile, cu tot ce se întâmplă în agricultură şi ai un cuvânt mai mult de spus. Inclusiv poţi să constitui comisii din rândul primarilor, viceprimarilor că poţi să-i reprezinţi, poţi să faci o voce auzită, o voce a judeţului Călăraşi. Din cauza asta am reevaluat lucrurile şi am luat hotărârea să merg, bineînţeles, dacă o să şi câştig, la Camera Deputaţilor.

PENTRU AGRICULTURĂ- CAMERA DEPUTAŢILOR ESTE FOR DECIZIONAL!
SORIN DANCIU: Eu ştiam că Senatul e mai important decât Camera Deputaţilor, dumneavoastră mi-aţi dat o informaţie foarte interesantă acum câteva zile, noi, senatorii liberali, suntem cam glugă de coceni în Parlamentul României.
LIVIU TOMOIAGĂ: Da, din păcate, n-am avut foarte multe cuvinte de spus. Dar fiecare am avut un proiect politic al lui, proiectul meu politic ăsta a fost, judeţul.
SORIN DANCIU: E mult mai activă Camera Deputaţilor, cel puţin în privinţa acestei Comisii, în Agricultură.
LIVIU TOMOIAGĂ: Este mult mai activă, pentru că este for decizional, nu consultativ.
SORIN DANCIU: Şi am văzut acolo mulţi oameni care vin din agricultură, inclusiv Iliuţă!
LIVIU TOMOIAGĂ: Exact! Şi ăsta e un lucru foarte bun! În momentul când apare ceva, cunosc lecţia, au trecut pe acolo, vorbeşti de ceva în cunoştinţă de cauză, este foarte important să ai argumentul la tine.

MĂ INTERESEAZĂ SĂ TREACĂ PROIECTELE PRIMARILOR, INDIFERENT DE CULOAREA POLITICĂ!
SORIN DANCIU: Primarii ăştia care vă susţin, care v-au propus, sunt primarii liberali pe care îi aveţi în zonă.
LIVIU TOMOIAGĂ: Da, probabil şi prieteni primari PSD. În primul rând, fac politica omului, bineînţeles că sunt partidul liberal şi acolo rămân, dar stau în judeţ, între liberali, între pesedişti, între uneperişti, între toţi! Pe mine mă interesează să treacă proiectele primarilor!
SORIN DANCIU: Adică nu ţineţi cont de partide! Am văzut că aveţi relaţie bună cu primari din localităţi cum e Lehliu, că aţi fost la zilele Lehliu.
LIVIU TOMOIAGĂ: Bineînţeles! E prietenul meu Iulian Iacomi.
SORIN DANCIU: Şi alte localităţi unde primarii sunt pesedişti, dar nu sunt împotriva lui Tomoiagă…
LIVIU TOMOIAGĂ: N-are nicio legătură! De câte ori sunt chemat, merg cu mare drag la orice activitate pe care o are primarul în zona respectivă.
SORIN DANCIU: Şi vă cheamă?
LIVIU TOMOIAGĂ: Mă cheamă, da!
SORIN DANCIU: Şi participaţi la toate aceste acţiuni?
LIVIU TOMOIAGĂ: Particip unde pot să particip.

SĂ NE DESCHIDEM BRAŢELE ÎN FAŢA FIECĂRUI INVESTITOR! LOCUL DE MUNCĂ TREBUIE SĂ ÎL PUNEM LA RANG DE LEGE!
SORIN DANCIU: Care sunt probleme ţăranilor?
LIVIU TOMOIAGĂ: Aici e o discuţie lungă, trebuie să facem o emisiune specială pentru asta. În momentul în care nu mai lucrezi terenul, mecanizat şi nu-l lucrezi pe o suprafaţă mai mare, în asociaţii, e foarte greu să rezişti, chiar şi cu subvenţia pe motorină. Ţăranii, la noi, din păcate sunt aproape dispăruţi. Satele sunt foarte îmbătrânite, rămânem pe zi ce trece fără tineret. Dacă nici în ceasul al 12-lea nu putem să facem ceva, să legăm activităţile în mediul rural. Să producem un pic de industrie, să ne deschidem braţele în faţa fiecărui investitor. Locul de muncă trebuie să-l punem la rang de lege! Să fie cel mai important lucru! Satele noastre sunt foarte îmbătrânte iar condiţiile pe care le au investitorii în sud, vin pe partea agricole să lucreze suprafeţe mari dar trebuie să ne gândim la ceva unde se poate creea plus valoare la legumicultură. Acum suntem în foarte multe discuţii şi cu AFIR-ul şi cu instituţiile statului care pun pe tavă fondurile, nevoia, cadrul legislativ pentru a accesa proiecte. Sunt foarte multe lucruri de care ne ţinem, până în 2020 mai sunt 3 ani în care se vor schimba foarte multe în ceea ce înseamnă finanţare la Uniunea Europeană.

BANII EUROPENI SUNT MAREA NOASTRĂ ŞANSĂ!
SORIN DANCIU: Şi aşa am înţeles că anul ăsta suntem zero, n-am luat un leu.
LIVIU TOMOIAGĂ: N-am luat, vom lua, au apărut ghidurile, o să apară totul într-o formă finală. Banii europeni sunt marea noastră şansă.
SORIN DANCIU: N-am luat un euro în primele şase-şapte luni!
LIVIU TOMOIAGĂ: N-am luat, acum o să luăm. Asta fac şi eu, ca parlamentar- stau cu ochii pentru tot ce se poate obţine din punct de vedere proiectare, consultanţă, execuţie, tot ce se poate face la Primărie. De la acele camere de luat vederi în comună care fac extraordinar de mult pentru scăderea ratei infracţionalităţii, tot ce înseamnă apă şi canal, tot ce înseamnă Ministerul Dezvoltării- asta trebuie să facem toţi!
-va urma-

Emisiunea poate fi urmărită, INTEGRAL, AICI sau AICI