OASPEŢII TELEVIZIUNII 1+1TV: SPITALUL- EŞEC DUPĂ EŞEC!

O APARIŢIE DE INTERES!
Preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, VASILE ILIUŢĂ, a fost invitat în emisiunea „Oaspeţii Televiziunii 1+1TV”. O emisiune pe care o puteţi urmări pe Televiziunea Călăraşi1 şi Televiziunea 1+1TV. Vă prezentăm, în „Jurnalul de Călăraşi“, cele mai interesante declaraţii. Astăzi- partea a doua!

oaspeti iliuta

CEI DINAINTEA MEA NU AU FĂCUT NIMIC!
SORIN DANCIU: Mergem la cel mai controversat domeniu, Spitalul Judeţean Călăraşi. Aici vi se reproşează eşec după eşec!
VASILE ILIUŢĂ: Aşa şi este!
SORIN DANCIU: Beluşică, Didilescu, Militaru…
VASILE ILIUŢĂ: Aşa este, sunt lucruri pe care le-am încercat şi am încercat să vin cu o echipă tânără cu un proiect pe care mi l-au propus la început şi am fost foarte încântat. Că vor veni şi vor identifica deficienţele. Le vom discuta rapid, vom face un program de reorganizare a spitalului, va fi o nouă organigramă, voi găsi cei mai buni oameni în cadrul spitalului să-i pun pe funcţii în viitor ca să funcţioneze rapid spitalul. Sunt convins că toate încercările mele n-au dat rezultate. Sunt convis că tot ce-am încercat a fost un eşec dar nu renunţ şi voi identifica să caut ce-i mai bine pentru Spital. Să rezolv probleme din Spital. De ce credeţi că eu dacă încerc şi nu reuşesc? Cei dinainte n-au făcut nimic, au lăsat lucrurile să decurgă firesc, în situaţia nefuncţională.
SORIN DANCIU: Eu aş zice că e un dezastru!
VASILE ILIUŢĂ: Eu zic nefuncţional. Încerc să-l fac funcţional! Încerc s-o leg de un singur lucru, o legătură sensaţională de tot ce înseamnă angajat al spitalului cu tot ce înseamna oameni importanţi ai Călăraşiului. Cu tot ce înseamnă media Călăraşiului. Vine reclamaţia imediat! Cum încerc să evaluez, cum încerc să iei o notă explicativă în spital, cum încep problemele! Nu sunt problemele directe ale mele dar sunt informat săptămânal pentru că avem şedinţa cu directorii din spital, sau împuterniciţii care sunt la conducere şi îmi spun problemele care ajung la domniile sale în momentul în care încearcă să ia o măsură. Sunt lucruri cu care cred că trebuie să începem pas cu pas şi trebuie să avem răbdare şi o spun că timp de patru ani de zile, proiectul meu va rămâne Spitalul din Călăraşi, ca spitalul să fie performant şi funcţional, să intre într-o normalitate până în 2020!

CAZUL BELUŞICĂ!
SORIN DANCIU: De ce aţi renunţat la doctorul Beluşică şi l-aţi preferat pe Didilescu deşi Didilescu avea o istorie în spate, cel puţin controversată. De la acuzaţiile de la Deva până la abuzurile sexuale de la handicapaţi.
VASILE ILIUŢĂ: Eu am renunţat la domnul doctor Beluşică pentru că a venit cu un proiect pe care mi-a spus că va reuşi să facă tot ce e bine să aducă medici. Primul lucru care a fost în proiectul domniei sale a fost că va aduce la Călăraşi medici. Vreau să spun că în momentul când a adus medici, l-am adus în faţa consilerilor judeţeni şi i-a convins şi pe consilierii judeţeni şi pe mine! I-am deblocat imediat 11 miliarde! Am cumpărat microbuz! I-am cumpărat aparatură medicală pe care a solicitat-o de urgenţă! Trusă neurochirurgicală şi alte lucruri pe care şi le-a dorit domnul doctor Beluşică. Am făcut tot ce ne-a propus domnul doctor Beluşică pentru ca noi, judeţul şi Consiliul Judeţean să alocăm sume pentru dezvoltarea spitalului. Astea le-am făcut! Dar domnia sa nu a făcut ce a promis şi ar mai avea o problemă. La sosirea domnului Didilescu ca manager, domnia sa ajungea undeva după ora 10 la servici şi domnul Didilescu l-a chemat şi i-a spus „dacă vii după ora 10 nu mai avem ce discuta, la ora 10 lucrurile sunt deja rezolvate!” Nu, că-şi face datoria pe sistemul de socializare Facebook! I-a spus „dumneavoastră trebuie să vă angajaţi la Facebook!” Atunci lucrurile n-au mers într-o direcţie pozitivă, nici nu s-au înţeles dar cred că domnul doctor Beluşică nu şi-a atins obiectivele pe care mi le-a propus la momentul când s-a angajat şi proiectul că va reuşi să-şi aducă foştii studenţi la Călăraşi, să poată să practice medicina la Călăraşi! Nu a îndeplinit acest proiect şi de aceea am şi renunţat!

ŞI A RĂMAS… DIDILESCU!
SORIN DANCIU: A plecat Beluşică, a rămas Didilescu!
VASILE ILIUŢĂ: Pe Didilescu l-am adus pentru experienţa lui şi vreau să spun telespectatorilor dumneavoastră că Didilescu e fost ministru secretar de stat, e fost subprefect, e fost director de Spital Judeţean de la Deva! Eu l-am luat pe Didilescu din lista de directori care au fost şi erau în inventarul Ministerului Sănătăţii! Era o lista de 10 directori, el a fost primul, cu litera D, Didilescu Silviu şi primul cu care am avut interviul! Mi-a plăcut atitudinea lui de la început că vrea să facă performanţă.
SORIN DANCIU: Istoricul nu îl ştiaţi?
VASILE ILIUŢĂ: Nu îl ştiam! A apărut după ce l-am angajat, după ce l-am văzut scos de presă ce era să fac? Îl girasem, bătusem palma cu domnia sa, a trebuit să suţin în continuare echipa! Pot să spun că a făcut şi multe lucruri bune în spital, a identificat probleme şi ne-a lăsat măsurile pe care să le luăm împreună cu noul manager care va fi selectat în 2-3 luni de zile, că scoatem postul la concurs. Cred că le vom identifica şi încercăm să le rezolvăm!

MILITARU- ALT SCANDAL!…
SORIN DANCIU: De ce l-aţi adus şi pe Militaru? A explodat alt scandal că e finul lui Buşoi şi aşa mai departe!
VASILE ILIUŢĂ: Militaru pot să spun că l-am găsit în echipa PNL-ului şi vreau să spun că s-a legat o prietenie în această politică şi la început el efectiv, fiind finul lui Buşoi şi Buşoi fiind medic am crezut că poate să mă ajute pe spital şi de aceea am încercat împreună să-l ţin consilierul pe probleme de sănătate. Ţinând cont de cine putea să-l ajute, poate reuşeam să aducem câteva proiecte pe la Bruxelles, pentru modernizarea spitalului prin Cristi Buşoi, care astăzi e secretarul general interimar al partidului! Eu am avut intenţiile bune, am avut ca pe o tablă de şah nişte gândiri dar nu au fost benefice, au fost şi multe discuţii…
SORIN DANCIU: Nu s-a lansat, ideea a fost că momentul în care au apărut aceste două nume, asta face presa, din fericire pentru societate! Au ieşit nişte lucruri la lumină, puteau să fie bârfe, trecut, numai că exact aia s-a întâmplat! Să lămurim cu plecatul ăsta, cum a fost?

NU AU RESPECTAT… NIMIC!
VASILE ILIUŢĂ: În momentul în care presa şi-a făcut datoria, nu contest ce s-a scris pentru că poate fi adevărat, nu pot spune decât că în momentul în care eu am avut o discuţie miercuri cu domnul director Didilescu să-mi spună că la 1 martie în programul nostru pe care îl aveam îmi propunea reorganizarea spitalului către Consiliul Judeţean şi noua organigramă. Şi mai aveam un program care era sensibil în încheierea unui contract cu Casa de Sănătate ca să putem să funcţionăm în 2017! Toate prestările de serviciu pe care spitalul le efectuează pentru cetăţenii care sunt abonaţi ai Casei de Asigurări de Sănătate, să putem să facem serviciile medicale. Şi toate astea nu au fost pregătite pentru întâlnirea după 1 martie că aşa am spus, că stăm de vorbă despre reorganizarea spitalului, organigrama şi Casa, bineînţeles că a fost foarte supărat, că el n-a avut timp, că nu poate şi i-am spus că până pe 14 martie trebuie să încheiem contractul cu Casa! Dacă îmi spuneţi că n-aţi demarat procedura nevoilor şi prestărilor de servicii de la secţii către dumneavoastră, către manager, care vor fi transpuse într-un contract cu Casa, dacă îmi spuneţi că n-aveţi organigrama, că n-aveţi planul de organizare, înseamnă că nu mai sunteţi îndemnul pe care dumneavoastră ni l-aţi propus! Înseamnă că o să stăm şi o să avem alt eşec şi apoi o să înceapă alte discuţii, presa ne monitorizează şi n-o să putem să ieşim din situaţii! Bineînţeles că de la discuţie am avut decât puncte de vedere diferite! Nu l-am văzut plecând supărat, i-am spus că nu şi-a îndeplinit nişte obligaţii şi vineri mă trezesc cu demisia domniei sale pe masă!

VARIANTA- „ŞI-AU LUAT BĂTAIE!“
SORIN DANCIU: Dar nu există o lege? 15 zile după demisie?
VASILE ILIUŢĂ: Poate să existe dacă cel care l-a angajat, adică în speţă eu, îmi doresc în continuare să prelungesc acele 15 zile în cadrul contractului. Ce să fac? Să-l aduc acolo şi să nu-mi semneze contractul sau să am alte discuţii, să prelungesc, să spunem… agonia pe care am avut-o când am văzut demisia…
SORIN DANCIU: Asta e varianta dumneavoastră, cealaltă variantă care circulă este că înainte de ziua în care şi-a prezentat demisia, într-un bar din Călăraşi s-a întâmplat un incident, ei au cam luat bătaie acoli şi li s-a spus „plecaţi dracu din Călăraşi!”
VASILE ILIUŢĂ: Nu ştiu! Vreau să spun că în momentul în care…
SORIN DANCIU: Dumneavoastră nu l-aţi văzut, aţi văzut doar demisia…
VASILE ILIUŢĂ: Demisia! Demisia!
SORIN DANCIU: Pe el nu l-aţi văzut?
VASILE ILIUŢĂ: N-am stat de vorbă cu el, personal. Am înţeles că şi-a luat bagajul pentru că erau cazaţi în cadrul Hotelului Sport Călăraşi, fostul hotel al partidului. Am înţeles că şi-au luat bagajele şi au plecat şi m-am trezit sâmbătă şi duminică cu altă demisie, demisia domnului Militaru. Luni l-am anunţat pe cel care răspunde de spital, pe domnul Barbu, şi i-am spus că avem o situaţie extraordinar de dificilă pentru Spitalul Călăraşi! „Nu mai avem nici membru în Consiliul de Administraţie delegat de preşedinte şi nu mai avem nici director de spital. Domnul Didilescu şi-a dat demisia!” Din momentul ăla am luat prima decizie, am făcut o analiză şi am stat de vorbă cu consilierul care a mai fost director de spital, Emil Muşat, l-am chemat la discuţie pe Emil Muşat, Emil a acceptat interimatul dar am avut o situaţie specială, o situaţie când nu putea să devină manager interimar pentru că intra într-un conflict de interese. Conflict de interese era pentru că este funcţionar public al Casei de Asigurări de Sănătate, suspendat că este în transfer pe perioadă determinată la cabinetul unui demnitar. ?i atunci am preferat ca Emil să se ducă în spital, să-l numesc în Consiliul de Administraţie în locul lui Militaru, să preia funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie să se ocupe în continuare de contractare cu Casa şi să ducă la bun sfârşit şi planul de organizare şi noua organigramă.

PE CINE A RECLAMAT DIDILESCU?
SORIN DANCIU: Într-un dialog pe care a crezut că-l are cu un consilier al ministrului Sănătăţii, domnul Didilescu face o afirmaţie interesantă: faptul că ar fi fost supus unor presiuni, veneau achiziţiile, veneau firmele şi atunci s-a sugerat cine v-a făcut asta? Domnul Iliuţă? Şi el a zis „Nu! Conducerea Consiliului Judeţean!”
VASILE ILIUŢĂ: Da… nu sunt doar eu conducător la Consiliul Judeţean, mai e şi domnul vicepreşedinte Dinulescu Marian şi domnul vicepreşedinte Barbu Valentin.
SORIN DANCIU: Deci a făcut-o la modul general?
VASILE ILIUŢĂ: La general!

URMEAZĂ> SCANDALUL… CENTRUL CULTURAL!

Emisiunea poate fi urmărită, integral, la Televiziunea Călăraşi1-www.calarasi1.ro, Televiziunea 1+1TV- www.1plus1tv.ro şi pagina de Facebook/Jurnalul.deCalarasi