OLTENIȚA DE ALTĂDATĂ

FOTOGRAFII CU OAMENI PE CARE CITITORUL TÂNÃR NU-I VA MAI REVEDEA VREODATÃ, IAR CEI VÂRSTNICI ÎI VOR RECUNOAȘTE ȘI-ȘI VOR ADUCE AMINTE DE EI CU NOSTALGIE, ÎNTRU-CÂT ACEȘTIA LA VREMEA LOR AU FOST OAMENI DE SEAMĂ AI ORAȘULUI NOSTRU

Fotografia alăturată reprezintă intrarea principală în imobilul în care a luat ființă prima dată Muzeul de Arheologie din Oltenița în anul 1957 din inițiativa și străduințele lui BARBU IONESCU. Este vorba de clădirea lui Mihai Dobrescu – cunoscut de oltenițenii în vârstă sub numele de Mieluș Văcică, care a avut aici restaurant, iar în spatele acesteia, fabrică de sifoane și locuință, situată pe strada mare – Argeșului din zilele noastre care atunci se numea Gheorghe Gheorghiu Dej la nr.37. În partea stângă se află Barbu Ionescu, acum în calitate de director, și lângă el Plămădealã Andrei. (așa scrie pe verso fotografiei) Deasupra ușii, firma pe care scrie : “Comitetul pentru Culturã și Artă”. Apoi MUZEUL de ISTORIE și dedesubt, Oltența Județul Ilfov. Nu știu de ce pe această firmă scrie “MUZEUL de ISTORIE”, din moment ce în decizia de înființare scrie “Muzeu de Arheologie”. Este posibil ca Barbu Ionescu sã se fi gândit cã arheologia este știința care studiazã trecutul istoric al omenirii pe baza urmelor materiale pãstrate, însã toate acestea, acum, cad sub incidența tardivității. Important a fost că Barbu Ionescu a reușit să înființeze acest muzeu, pe BARBU IONESCU și baza obiectelor arheologice, donate statului, descoperite și acumulate PLĂMĂDEALÃ ANDREI de el în decursul a 39 de ani de cãutãri (din 1918 pânã în 1957).
MIELUȘ VĂCICĂ-Fotografia îl reprezintã pe fostul proprietar al imobilului muzeului, cârciumarul Dobrescu Mihai alias Mieluș Văcică, mergând pe strada mare, spre centru, aflat în dreptul magazinului de coloniale și delicatese al lui Voicu Mantu, spre nord casa și salonul de frizerie al lui Gogu Teodoru, apoi casa cu un etaj a profesorului de latinã și religie dl. Barbu, dupã ea magazinul lui Costică Bălan, clãdirea cu un etaj unde locuia și avea farmacie Leon Azdril și apoi o parte din clãdirea lui Ionițã Vornicu unde dupã naționalizare a gãzduit miliția localã și raionalã. Aceastã fotografie, dă posibilitatea oltenițenilor în vârstã sã reconstituie o imagine din Oltenița de altãdatã dispãrutã pentru totdeauna datoritã demolãrilor și distrugerilor exponenților regimului comunist.

Sursa : Radio Oltenița