Opriţi confuzia din presă!

Fenomenul se repetă, an de an! Deși la conferințele de presă abundă prezența așa – zişilor ziariști, în realitate majoritatea proprietari de bloguri, site-uri sau pagini de Facebook pe care nu le citește aproape nimeni, atunci când vine vorba de apariția în punctele de difuzare a presei, pustiul cuprinde așa – zisa presă locală de la Călărași!
Cu excepția perioadei dinaintea sărbătorilor de iarnă și de Paște și în preajma zilei de 8 martie, presa locală se reduce la cele două cotidiane! Și cam atât!… În schimb, la coadă, la contracte cu autoritățile statului care mai dau bani de publicitate, înghesuială mare! Chiar așa, măi, autorităților, de ce nu le cereți să vă prezinte colectia ziarelor tipărite pe anul trecut, de exemplu?!… Veți avea o mare surpriză! Dar nu, politicienii călărășeni nu au… cele necesare!…

NU NE MAI ENERVĂM, CHIAR NE DISTREAZĂ!…

Pentru că asupra acestui subiect am tot revenit, de ani de zile, sentimentul nu mai este acela de la începuturile sale, acum câțiva ani când constatam că imediat după sărbătorile de iarnă, când aglomerația la așa – zisa presă locală era totală, foile fiind pline de răvașe și mesaje publicitare, de sărbători, de la primării până la instituțiile statului și…cam atât, după care, o dată cu luna ianuarie vine un pustiu ca în Sahara, ori în Siberia, când e frig, pe tarabele chioșcurilor de ziare lipsind, aproape în totalitate așa – zisa presă locală! Practic, cu excepția celor două cotidiene ale județului care apar, în fiecare zi și cu excepția unui săptămânal numit regional care trebuie să apară pentru a încasa contractele pe care le are (e treaba lui) în rest… Pustiu!… Și asta se întâmplă până hăt, înspre sfârșitul lunii februarie, când se apropie 1 martie și așa -zisii “ziariști” încep să bată pe la porțile tipografiilor!… ziare-locale_tb1000

MAI GRAV, NU SCRIU NICI DESPRE CE SE ÎNTÂMPLĂ LA CONFERINŢELE DE PRESĂ LA CARE SE ÎNGHESUIE!…

Sunt constatările unor politicieni care s-au enervat, deja, în ultima vreme și ne-au mărturisit, considerându-ne o publicație serioasă, stupoarea lor constatând diferența uriașă dintre numărul enorm de așa-zişi ziariști care se înghesuie la conferințele de presă și numărul liliputan al articolelor care apar, chiar și pe spațiul virtual, despre respectivele conferințe! Nici măcar nu-i înjură, nu ca să relateze ceea ce au ascultat acolo, timp de una, două ore, cât durează o asemenea întâlnire! Pur și simplu se duc să se plimbe, la fursecuri, prăjituri și cafele, apă minerală ori sucuri cu sau fără sifon! ziare

DESIGUR, NU EI SUNT DE VINĂ, CI AUTORITĂŢILE CARE ÎI FINANŢEAZĂ!

Nu abordăm acest subiect ca o linie de anchetă, deși au venit atât de mulţi oameni și ne-au vorbit despre stupoarea pe care au simțit – o atunci când, ajungând în posesia unor liste pe la diferite instituții de stat au văzut cum sunt puse laolaltă, ziarele adevărate, instituțiile de presă reale, cu angajați, redacții, cele reale pentru o instituție de presă, pe aceeași listă cu fursecarii care și-au făcut pagina lor de Facebook numită “cotidian online” în care un articol apare o dată la trei săptămâni (!) primesc aceiaşi bani, egal, la un loc! Oamenii erau total surprinși și nu înțelegeau cum acest lucru poate fi posibil?!… Ei, el este posibil pentru că e o boală grea, de data asta a așa – zișilor politicieni călărășeni care au gândit, întotdeauna, după principiul “să dăm la toți, să nu se supere nimeni”!..
Asta cum ar veni la nivel național, pe lista de finanțare pentru publicitate să stea, la un loc, Pro TV și Antena 1 alături de gogu@yahoo.com! Sau, mai precis, facebook.com, că pentru Yahoo s-ar putea să-l coste!
Ăștia nu dau un ban, nu cheltuie nimic, nu plătesc salarii, taxe și impozite, sunt niște ratați fără nicio meserie care n-au făcut nimic în viață și care s-au transformat, declarandu-se peste noapte, în… ziariști! Treaba lor, până la urmă, dar vino, frate, pe tarabă, măcar săptămânal, plătește-ți datoriile la tipografie, în fiecare săptămână, dacă nu zilnic, dacă tot vrei să te numeşti… ziarist! chioscuri-de-ziare-RP-5

O CONFUZIE FOARTE BINE ÎNTREŢINUTĂ!…

Desigur, această confuzie este organizată și nu de ieri de azi, iar semnalul pe care noi îl tragem îl tragem cu bunăvoință și cu o ținută destinsă , pentru că nu ne enervează asta, nici măcar nu ne revoltă, pur și simplu constatăm că există o cloacă imundă care s-a creat, cu sprijinul, desigur, al autorităților locale!
Ce ar fi de făcut ?…
O clasă politică nemulțumită, astăzi, responsabilă, însă, rămâne de acuzat dacă nu ia măsurile necesare care ar fi foarte simple: organizarea de licitații, conform legii, unde aşa-zișii ziariști și instituțiile de presă să-și prezinte fiecare:
– statutul
– experiența (contracte anterioare cu agenții de publicitate, alte licitații câștigate)
– realizările (tiraje oficiale, rapoarte de vânzări, cifre de audiență, NU umflate în mod artificial cu… bătutul pe butoane! – Prietenii știu cum se face! -Majoritatea nu că nu le au, nici n-au auzit de ele!)
Unii, mai răuvoitori, zic că n-ar strica să se dea și o… dictare(!) ca să vedem câți dintre așa – zișii ziariști scriu “ mi-au“ ca… pisica! Și câti semianalfabeți populează conferințele de presă transformându-se din “aurolacii presei“ în ditamai… ziariștii!
Toate ca să vedem dacă fiecare și oricine chiar are dreptul să vină la așa ceva, alături de, repetăm, colecția ziarelor tipărite, din ultimul an de zile!
Nu de alta, dar dacă tot te numești ziarist, hai, tată, arată că ești… așa ceva!
Până la urmă, vorba filozofului Gogu – “N-ai să vezi”!…