PARADOXURI ROMÂNEȘTI – ŢUNDREA (NEVINOVAT) A STAT LA PUŞCĂRIE 12 ANI!

*Iar adevăratul asasin a stat la pușcărie… mai puțin!

Dacă mai poate susţine cineva că trăim într-o lume normală, iar justiţia din ţara asta este, la rândul ei, normală, tare, tare ne îndoim! Aceste cifre sunt grăitoare pentru starea de anormalitate din România şi din justiţia acestei ţări!
Aşadar, un om, Marcel Ţundrea, o persoană acuzată, pe nedrept că ar fi violat şi omorât o fată (pe simplul motiv că era vecin de locuinţă cu respectiva persoană!) a fost condamnat la 25 de ani de închisoare! Şi a stat în puşcărie 12 ani! Timp în care şi-a susţinut nevinovăţia, în toate felurile – cât a putut! După 12 ani s-a descoperit că nu era el criminalul şi, în sfârşit, a fost eliberat! A murit, după 3 ani, din cauza unei boli contactate în …puşcărie! Dar a făcut, din condamnarea de 25 de ani, 12 ani – nevinovat!
Şi s-a descoperit adevăratul criminal! Care a fost la rândul lui (nu-i aşa?) condamnat! La ani grei de puşcărie! Din care a executat…5 ani! Deci, nevinovatul a stat la puşcărie 12 ani, iar adevăratul criminal doar 5?! Că timp de 12 ani a hăulit, fericit, sfidând justiţia, dar şi ţara?!… Exact aşa! După care criminalul declară că îi este silă de ţara asta şi ar vrea să plece, oriunde, văzând cu ochii! Dreptul lui până la urmă!
Măi, oameni buni, în ce dracu ţară am ajuns să trăim?!…

NR – Şi, tot apropo – procurorul şi judecătorul care l-au trimis pe Ţundrea, absolut nevinovat, la puşcărie şi a stat amărâtul acela 12 ani în închisoare, ce au păţit ei pentru porcăria pe care au făcut-o? Absolut nimic!… Păi atunci te mai miri că mulţi nenorociţi care au ajuns, mai mult sau mai puţin întâmplător în poziţia de a fi procuror, fac ce vrea muşchii lor, în ţara asta?! Proşti ar fi să nu-şi facă de cap!…

CAZ ULUITOR ÎN ROMÂNIA: ADEVĂRATUL CRIMINAL A STAT MAI PUȚIN LA ÎNCHISOARE DECÂT BĂRBATUL ACUZAT PE NEDREPT
Cel mai nedrept caz din justiţia românească are un nou episod. În timp ce nevinovatul a stat închis 12 ani pentru o crimă pe care nu a comis-o, asasinul a fost eliberat astăzi după cinci ani de detenţie. Este vorba despre „cazul Ţundrea”, cum a devenit cunoscut în România. Mai exact, al unui bărbat care a făcut puşcărie nevinovat pentru moartea unei fete de 14 ani.
Decizia definitivă de eliberare a lui Gheorghe Avram, adevăratul criminal, a fost luată astăzi de magistrații Tribunalului Gorj. În fapt, ei au menținut decizia Judecătoriei Târgu Jiu.
Gheorghe Avram a fost condamnat în 2012 la 25 de ani de închisoare pentru că în 1992 a violat și ucis o fetiță de 14 ani.
Inițial, anchetatorii l-au acuzat pe Marcel Țundrea pentru aceste fapte, iar bărbatul a stat 12 ani în închisoare pe nedrept. Abia în 2004 un test ADN a dovedit că nu Marcel Țundrea este cel care a comis faptele îngrozitoare.
1992 a fost anul care a schimbat pentru totdeauna soarta unui bărbat modest din Gorj. Un sfert de secol a primit ca pedeapsă Marcel Ţundrea pentru o crimă comisă de altcineva. O fetiță fusese găsită moartă în albia unui râu din Cărbuneşti, satul lui Ţundrea. Declaraţiile bâlbâite ale unui martor şi lipsa tehnologiei l-au condamnat la ani grei de temniţă.
„I s-au luat nişte declaraţii unei bătrâne care a spus că i se pare că l-a văzut pe Ţundrea la locul faptei. Singurul lui ghinion a fost coincidenţa de grupă sanguină – A2 el, A2 victima. Această tehnică înapoiată l-a dus pe Ţundrea după gratii”, a explicat Liliana Clima, avocatul lui Marcel Țundrea.
Din închisoare, Marcel Țundrea şi-a susţinut nevinovăţia cu fiecare ocazie. După 12 ani, când tehnica a avansat, un test ADN a demonstrat că nu el este ucigaşul cu sânge rece. A fost eliberat, însă un an mai târziu s-a stins, răpus de bolile căpătate după gratii.
„A luat bătaie acolo cât nu a luat în viața lui ca să recunoască. Ultima oară când a venit de la puşcărie tuşea foarte mult”, a spus Nicu Cocheci, vărul lui Marcel Țundrea.
Fiica bărbatului a vrut să facă dreptate măcar după moartea tatălui ei. Astfel că a cerut despăgubiri pentru suferinţa îndurată de bărbat. După ani de procese a venit şi sentinţa la Curtea de Apel Craiova. Statul român o despăgubeşte cu 5.000 de euro. Mai exact, un euro pentru fiecare zi de închisoare, deşi familia a cerut 12 milioane de euro.
„Despăgubirea acordată este inechitabilă şi deloc în acord cu prejudiciul suferit, această situaţie a distrus o familie”, a spus avocatul Giani Militaru.
Adevăratul criminal era un vecin al fetei, Gheorghe Avram, care a ajuns în cele din urmă după gratii.
„Cu greu recunoaşte sistemul când greşeşte în România. Sunt infracţiuni, cum este cazul domnului Ţundrea, unde există persoane vinovate care scapă nepedepsite, deci faptul că sistemul nu funcţionează cum trebuie afectează şi victimele infracţiunii”, spune Diana Olivia Hatneanu, avocat specializat în drepturile omului.