Pe mandatul noului inspector general – ȘCOLILE INTRĂ ÎN LEGALITATE!…

Se știe, de fiecare dată când vine începutul anului școlar, subiectul cel mai abordat de toată lumea este acela al avizelor de funcționare pentru instituțiile respective. Mai precis pentru clădirile școlilor.
Două tipuri de avize – cel contra incendiilor și cel sanitar. Cel cu incendiile a devenit din ce în ce mai dificil de obținut după dezastrul “Colectiv”, în timp ce avizul sanitar reprezintă o mare problemă în comunitățile rurale, acolo unde se spune că elevii nu au wc-uri moderne, că merg în curte, fără a se ține cont de faptul că și acasă la ei, tot în curte merg!…

AN ȘCOLAR CU… BINE!

În acest an școlar, inspectorul școlar general al Inspectoratului școlar Județean Călărași, prof. Elena Mihăilescu ne-a transmis câteva informații demne de interes. În primul rând că spre deosebire de anul anterior, 10 școli au reușit să obțină în plus aviz se funcționare față de perioada raportată . Mai mult decât atât, autorizațiile sanitare de funcționare au fost obținute de 25 la sută în plus dintre spațiile alocate școlilor, în judetul Călărași.

CLĂDIRI REABILITATE! ȘASE GRĂDINIȚE NOI!…

Trebuie ținut cont de faptul că există clădiri în reabilitare, pe programele de implementare și modernizare, clădiri care, la rândul lor, vor obține avizele de funcționare în momentul în care vor fi gata lucrările respective. Mai mult decât atât, în acest an școlar au fost construite în plus șase grădinițe, la nivelul județului! Ceea ce, față de imaginea negativă care ne este prezentată mereu aduce informații realmente pozitive, lucruri bune pe care le notăm cu bucurie!…

ȘCOLILE DIN CĂLĂRAȘI AU AVIZE MAI MULTE DECÂT ANUL TRECUT!

„Dacă discutăm depre modul în care unitățile de învățământ s-au pregătit pentru debutul anului școlar vă pot preciza faptul că toate unitățile sunt pregătite acum, s-au efectuat toate lucrările de igienizare, de reparații. În ceea ce privește autorizațiile de funcționare, spre exemplu autorizațiile de scuritate la incendiu, este adevărat că nu toate unitățile de învățământ din județ dețin aceste autorizații la acest moment însă un lucru bun este faptul că față de debutul anului școlar anterior pentru acest an școlar încă 10 unități de învățământ cu personalitate juridică și-au obținut aceste autorizații de securitate la incendiu bineînțeles prin eforturile unităților de învățământ și a primăriilor. Avem în continuare și structuri ale unităților de învățământ care nu dețin autorizație sanitară de funcționare iar printre motivele pentru care aceste unități de învățământ nu dețin la acest moment aceste autorizații aș enumera faptul că multe dintre ele sunt în reabilitare, avem la acest moment 34 de clădiri, unități de învățământ, în reabilitare completă, ca să nu mai vorbesc de faptul că sunt în construcție 6 grădinițe noi prin fonduri ale Ministerului Educației Naționale prin Programul de formă educație timpurie. Cam 25% din unitățile cu personalitate juridică nu au autorizație de securitate la incendiu, dar aici aș vrea să fac o precizare, de exempu în cazul unităților de învățământ cu mai multe structuri, dacă doar una dintre structuri nu are autorizație atunci se consideră că întreaga unitate nu are autorizație de securitate la incendiu. Din 304 structuri în jur de 100 de structuri nu au autorizație sanitară de funcționare, fie pentru că sunt în reabilitare, fie pentru că unele dintre acestea au grupurile sanitare în exteriorul clădirii, sau pentru că de exemplu există localități întregi care nu sunt conectate la rețeaua de apă și canalizare” a declarat Inspector General ISJ, Elena Mihăilescu.