PNL SE PREGĂTEȘTE PENTRU ALEGERILE EUROPARLAMENTARE DIN 2019

PNL va adopta într-o următoare şedinţă, hotărârea privind criteriile şi procedurile de desemnare a candidaţilor la alegerile europarlamentare, a declarat senatorul PNL, Răducu Filipescu: „În aproape două săptămâni vor fi gata criteriile pentru selectarea candidaţilor pentru alegerile europarlamentare şi alegerea va fi făcută în funcţie de aceste criterii. Nu a fost făcută nici un fel de analiză privind activitatea fiecărui europarlamentar din cei pe care îi avem acum! O activitate laborioasă are Adina Vălean care este vicepreşedinte al Parlamentului European, Marian – Jean Marinescu care este ancorat destul de serios în comisii la nivel european. Contează foarte mult să faci parte din comisii şi să ai un aport! Să ai o propunere legislativă…! Va fi o bătălie serioasă cu foarte mulţi pretendenţi. Criteriile ţin cont de cariera politică, să cunoşti cel puţin o limbă străină, nu vom mai aduce din afară pe X sau Y, nu vom mai face gesturi nobile… PNL nu a beneficiat în nici un fel de pe urma acestor propuneri! Tinerii liberali şi femeile liberale vor fi pe liste dar nu se vor afla pe liste parlamentari sau primari! Ţi-ai asumat o poziţie te duci pe aia pentru patru ani, nu te duci tu, pe toate poziţiile! Criteriile vor fi foarte dure, trebuie să selectăm, să trimitem în Parlamentul European oameni care să ne onoreze nu să facă act de prezenţă!”vlcsnap-2018-03-20-13h35m36s848
Viitoarele alegeri pentru Parlamentul European se vor desfăşura între 23 şi 26 mai 2019, potrivit unei decizii adoptate marţi, la Bruxelles, de miniştrii afacerilor europene din statele membre ale Uniunii Europene, reuniţi în Consiliul Afaceri Generale (CAG), transmit AFP şi dpa.
Reînnoirea Parlamentului European are loc la fiecare cinci ani. Conform legislaţiei europene, viitorul scrutin european urma să aibă loc între 6 şi 9 iunie anul viitor, dar „statele membre au considerat că este imposibilă” organizarea alegerilor în intervalul menţionat. Perioada reţinută (23-26 mai 2019) este cea preconizată de Parlamentul European.
Decizia finală va fi luată la finalul procedurii oficiale – sfârşitul lunii iunie 2018 – care include o consultare cu eurodeputaţii şi un vot cu unanimitate în Consiliul European (şefii de stat sau de guvern ai ţărilor membre).
Alegerile europarlamentare din mai 2019 vor avea ca rezultat un Parlament European cu 705 membri, faţă de 751 în prezent. Diferenţa este dată de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană – dintre actualele 73 de mandate europarlamentare deţinute de britanici, 46 vor dispărea, iar celelalte 27 vor fi repartizate acelor state membre care sunt subreprezentate în legislativul UE.