Povestea lui DOGAN BUMBIRAŞCU, ginerele celebrului… BIBA!

DIN CICLUL „LEGENDE… LOCALE“- POVESTEA FUNCŢIONARULUI PUBLIC CARE DISTRUGE AFACERI PRIVATE! PENTRU ASTA, ÎŞI BAGĂ ŞI PRIETENII LA PUŞCĂRIE!

A FOST ODATĂ, CA NICIODATĂ, DAR MAI APROAPE DE AZI!…
Povestea noastră se petrecere într-o ţară, îndepărtată (de civilizaţie) în care hoţii au ajuns conducători, unii munceau, dar nu prea gândeau, iar vorba tradiţională devenise- „proşti, dar mulţi!” Atât de rău evoluaseră lucrurile în ţara aia, încât acum nu mai erau nici măcar… mulţi! Pentru că ăi mai dibaci plecaseră, din acea ţară, care încotro văzând cu ochii, pentru că acolo le mergea din ce în ce mai rău! Lor le mergea rău, pentru că, altfel, hoţii, „jmecherii”, bandiţii, ocnaşii, derbedeii, golanii se găseau la motoare, apăsau pe butoane, se „dicstrau” cât se putea de mult şi de bine!
Între aceste personaje se găseşte şi personajul nostru… funcţionarul public- ginerică! Pe numele său DOGAN Bumbiraşcu, respectivul personaj făcuse şcoala la fără să-nveţe, cărase ta-su cât putea, la capitalie, ca să ia fraieru’ diplomă, încât devenise legendar când fusese văzut, fix în zona facultăţii de drept (aia particulară, bineînţeles!) cum împingea, de la spate, cu bâta, un porc! Cetăţenii, şocaţi, îl întrebau: „da’ unde duci animalul ăla, măi, omule?!” iar răspunsul a fost: „ăsta-i porc, animalul e la facultate şi duc porcul ca să ia animalu’ examenele!…” DOGAN ajunsese, printr-un fericit joc al coincidenţelor, în stare de… ginerică! Ginerica, la români, e după cum îţi dă Dumnezeu (sau Dracu’) noroc în viaţă!
Aşa că el fusese pus pe o funcţie importantă, de unde putea să-şi tragă şi el, dar să tragă şi pentru tata socru! Ceea ce, de altfel, cică s-ar fi şi întâmplat, de nenumărate ori.

DE UNDE NUMELE… DOGAN?
Păi, mă-sa, când l-a fătat, anticipase că se va uita, tot timpul, la… Kanal?!

CUM SE ÎMPĂCAU EI BINE CU AFACERIŞTII CARE DĂDEAU BANI LA… PARTID!
Aşa zice legenda, ne aflăm într-o teribilă poveste şi (vă asigurăm!) înainte mult mai este! Aşadar, care era sistemul de joc? Păi, DOGAN, în calitatea lui de funcţionar public (organ de control, să ne înţelegem) mergea la diferite firme care aveau nevoie de anumite subvenţii pe care statul, în imensa lui dărnicie, le dădea! Ăia, ca oamenii- mai temători, mai cu dare de mână, nu puteau să-i zică şpagă pentru a-şi primi dreptul cuvenit, până la urmă… Şi atunci s-au inventat „banii pentru partid”!

BANII PENTRU PARTID!
Din una în alta, DOGAN Bumbiraşcu spunea celui luat în vizor că una, că alta, până la urmă e nevoie de bani la… partid, că partidul nostru în frunte, poate multe! Am uitat să vă mai spun că preşedintele partidului respectiv era nimeni altul decât celebrul… „BIBA”, cunoscut pescar în ape tulburi, „jmecher” nevoie mare, din toate timpurile! Se dusese legenda şi despre ăsta, de când devenise mare ştab la partid, că nici musca nu trecea ne… jumulită (de multe ori şi la propriu, dar şi la figurat!) În numele lui tata socru, ginerica propunea o anumită înţelegere pentru… partid… Oamenii, oameni! Ce să facă? Desigur, fără chitanţe, facturi şi alea-alea, că doar trăim în ţara de care vă vorbeam, mai devreme! Dom’le, ce să vezi- lucrurile au mers binişor, chiar bine, până când s-au întâmplat două evenimente nasoale-

TATA SOCRU A FOST DAT AFARĂ, DE LA PARTID!
Pentru că devenise legendară toată activitatea lu’ tata socru, dar şi pentru că venise unul mai „jmecher” decât el care voia să ia rosturile în mâna lui (le-a luat şi a ajuns la… pârnaie!) s-a pornit tamjă mare împotriva lui BIBA, care, la un moment dat, a fost dat afară din fruntea partidului! Mai precis, cu şuturi- chiar din partid! Nu-i problemă, Omu’ şi-a găsit în altă parte pentru că toată viaţa lui aşa a făcut- s-a descurcat! Problema este că exact în aceeaşi perioadă s-a mai întâmplat un eveniment:

RACOLAREA!
Unul dintre oamenii de afaceri care jucau în această piesă (şi care se jură şi în ziua de astăzi ca a dat, cât a dat- având casierul care îl şi certa, la un moment dat, pentru că din punctul lui de vedere, dădea prea mult) avea un „dujman” tare şi mare- SĂNĂTESCU! S-au războit ăştia, şi-au tras la gioale, s-au reclamat, s-au împuns, nu s-au bătut la propriu, deşi poate era mai bine, încât orice făcea fiecare, împotriva celuilalt! Pe fondul schimbării din zona politică, pentru că nu mai putea s-o dea p-aia cu partidul (deja, la omul de afaceri respectiv veniseră reprezentanţii partidului şi-i ziseseră- „Dom’le, nu-i mai da bani lu’ ăla, că niciun leu n-a ajuns de la tine, la partidul nostru!”) SĂNĂTESCU („jmecher”, la rândul lui!) se spune că l-ar fi chemat pe DOGAN, întrebându-l, direct- „Mă, cât îţi dă ăla?“ La o întrebarea atât de bruscă, răspunsul a fost năucitor- a spus suma! La care ăsta, a venit cu replica: „-Eu îţi dau dublu! Dar mă ajuţi să-l „facem“, până la capăt!“

ŞI DIN ACEL MOMENT A ÎNCEPUT… ACŢIUNEA ÎN… „INTERESUL STATULUI!“
Nu vă puteţi imagina (nici astăzi nu avem răspunsul) cum este posibil ca un funcţionar public, dintr-o instituţie de stat, timp de câţiva ani să nu aibă niciun fel de problemă cu societăţile omului de afaceri respectiv, totul să meargă bine şi curat, fără probleme, până când, dintr-o dată, acelaşi funcţionar de stat devine rău, aspru, dur, al dracu’, ce mai- diavolul în persoană! Din punctul de vedere al omului de afaceri, pentru că, altfel, funcţionarul DOGAN al nostru avea argumente foarte tari: „E vorba de banii statului! Ne luptăm pentru banii statului! Că d-aia suntem plătiţi!…“ Răspunsul l-a dat un alt om de afaceri, aflat într-o situaţie asemănătoare: „-Să mori tu! Păi, fir-ar mă-ta…, dar când îţi dădeam banii pentru partid, nu te interesau banii statului, fir-ar mă-ta a dracu’?!…“ Ei, oameni răi! Deşi o chestie nasoală este şi aici- ILEGALITĂŢILE descoperite ACUM ar fi fost făcute ÎN ANII ANTERIORI! Când DOGAN NU le descoperise, da’ decloc! Nici UNA! Să fi fost din vina… banilor pentru partid?!
Nu ştim replica directă care a fost, o ştim p-aia indirectă- CONTROALE! Şi de la controale, vine şi o probă a „corectitudinii“ «foncţionarului» nostru public:

DIRECT LA… PARCHET!
Se ştie, atunci când o instituţie de stat, un funcţionar public, descoperă ceva care nu este în regulă, se fac documentele necesare şi omul este fie pus să plătească amendă, fie i se iau banii înapoi, în fine- ce trebuie făcut. Numai că, în cazul nostru, DOGAN după ce făcea controlul, ce credeţi dumneavoastră că făcea? Plângere, DIRECT la Parchet! De ce? Păi poate ne dă el răspunsul! Evident, să-i facă lu’ ăla necazuri, să-l împingă spre bulău, pentru că aşa se practică, în lumea acelei ţări amărâte, nenorocite şi distruse de hoţie şi nemernicie- în serviciul duşmanului, faci tot ce trebuie!

CUM ŞI-A BĂGAT DOGAN PRIETENII, LA PUŞCĂRIE!
Este o altă legendă care circulă, prin zonă (nu o prezentăm, acum, în amănunt- că înainte de poveste tot mai este!) cert este că, la un moment dat, nişte prieteni de-ai lui DOGAN au vrut să facă şi ei un ban! Cu DOGAN! După ce, iniţial, DOGAN nici n-a vrut să auză, după foarte scurt timp a fost tare curios- semn că se dusese către cine trebuie, iar ăla i-a zis- „Hai să-l băgăm p-ăsta la puşcărie! Acum e momentul!“ Povestea e că şi ăla avea, la rândul lui, ochişori albaştri în jurul său care i-au atras atenţia că nu e bine, chiar că este rău, aşa că e bine să se ducă şi să se plângă şi el la… Parchet! Al dracului Parchet, ce-a mai evoluat el, în ţara respectivă- de la un amărât de lemn de pus pe jos pe care îl lustruiai cu ceară, a ajuns să conducă totul, într-o ţară! Şi uite aşa ăla care dădea banii s-a autodenunţat, ăla care lua banii, la rândul lui, s-a autodenunţat, iar fraierii ăia de prieteni ai lui DOGAN au ajuns la… mititica, puşcărie, bulău- ziceţi-i cum vreţi, că tot acolo au ajuns!

DOGAN, ŞTII CE URMEAZĂ?
Desigur, în acest moment DOGAN este foarte liniştit pentru că (aşa zice legenda) s-ar fi „acoperit“ şi el, ca mulţi domni de viţă veche, în haine noi şi prin acoperirea lui l-ar ajuta inclusiv pe tata socru! Care, altfel, a făcut la boroboaţe de scrâşneau ustensilele la operaţie în spital, din cauza asta! Ei, să vezi drăcia dracului, noi am mai văzut d-ăştia care au fost tari şi mari până la un moment dat, după care… li s-a cam înfundat! De ce oare? Mama nu se supără! Iar din poveste, vă asigurăm noi încă mult mai este!
Aceasta a fost, pe scurt, povestea noastră pe care vă rugăm să o ţineţi pentru dumneavoastră- orice legătură cu realitatea este numai în închipuirea dumneavoastră!
GRIGORE într-o URECHE!…

P.S.: Aflând de gândul nostru, anunţat deja, unii cititori ne-au sugerat să spunem şi POVESTEA celebrului… BIBA!
Se sparie gândul!…