Punctul pe… BIATA ȚARĂ!…

REVENIM LA VECHEA NOASTRĂ IDEE!

•Un lanț de supermarketuri românești! •O linie de telefonie mobilă – comunicații, inclusiv televiziune prin cablu – proprietatea României! •Că băncile românești, alea care mai sunt, sunt în favoarea României!

Aceste idei le-am susținut de multă vreme, în naivitatea noastră am și crezut în ele, în anii ‘90, atunci când, cu adevărat se putea construi o nouă societate de tip capitalist în România. Dacă primii așa- zișii oameni de afaceri, inimoșii oameni dinamici care au făcut primele consignații, primele magazine erau lăsați din banii pe care îi strânseseră la început să cumpere ei fabricile și uzinele românești, credeți că s-ar fi închis vreuna dintre ele?
Mai mult decât atât, obișnuiți să facă ei singuri comerț, fără ajutorul nimănui, fără niciun fel de sprijin, nu ar fi putut să-și diversifice sistemul de comerț, să deschidă mai multe magazine, peste tot în România, până la urmă? Au și fost asemenea investitori care, rând pe rând și încet încet, dar cu migală, ca să nu spunem… pas cu pas au fost fie scoși din sistem, fie arestați, fie au dispărut, pur și simplu! Pentru că aceasta este realitatea – se știa bine de către cine trebuie că sistemul comercial din România trebuie luat sub controlul altor state, altor instituții – le zice multinaționale! Cine se ascunde și în spatele lor este o poveste care pe noi ne depășește, dar este evident că tot ceea ce se spune este apropiat de o realitate mai mult decât dramatică!
Nu avem voie să uităm că a existat, în mai toate orașele mari, un lanț de supermarketuri care aparținea unui român. Și care arăta exact ca mall-urile marilor corporații! Și care, prin câteva acțiuni bine conturate, a ajuns la pușcărie! Iar de rețeaua lui – ultimul comerciant român la nivel de supermarket – s-a ales praful!
Nu mai vorbim de faptul că produsele românești, la rândul lor, au ieșit din circuit, ajungându-se în situații dramatice cum este aceea că, astăzi, în România nu mai avem decât trei fabrici de ciocolată! Trei!… Desigur, în România, dar aparținând în tot unor corporații! Fabricile românești de altădată, tradiționalele produse de ciocolată, dulciurile românești cu vechime de un secol au dispărut, efectiv, de pe piață! Fiind înghițite, efectiv și scoase din circuit de marile corporații care au făcut în țara asta ce au vrut ele!
Desigur cu largul sprijin al “cozilor de topor” instalate la cârma țării!… Suntem, astăzi, amenințați de telefonia mobilă, de comunicațiile care au pătruns până în ultima cameră a ultimului cătun că dacă nu știu ce taxe se vor legaliza , se retrag de pe piață! Ei, ia să vedem și minunea asta! Vorba regretatului avocat Cerveni – “nu pleacă, niciodată, câinele de la măcelărie”!… Vă aduceți aminte, cu siguranță mulți au uitat, în primii ani de telefonie mobilă se taxau convorbirile cu sume astronomice! Ajungea un dolar minutul! Astăzi o ard cu gratuități peste gratuități – așa făceau în acel moment în țările mari, dar într-o Colonie cum este România au făcut ce-au vrut ei pentru că li s-a permis! Și li se permite!
Pentru că românii nu au fost în stare să-și facă ei înșiși o corporație care să reziste în fața năvălitorilor! Așa cum este Deutsche Telekom, în Germania, de exemplu! Ca să dăm exemplu celei mai puternice țări din Europa! Nu a deranjat pe nimeni că s-a procedat în asemenea fel, într-o țară care își dorește normalitatea și care este, încă, normală deși acolo migranția a înnebunit lumea! Și când se pune problema că nu se mai poate așa și că trebuie să mai bage mâna în buzunare, deja, să vezi drăcie – explodează în apărarea lor toți ratații, toți escrocii, toți mafioții, ca să nu mai vorbim de cozile de topor aflate în așa-zisa presă care urlă din toți rărunchii în apărarea banilor… ălora! Mulți dintre ei făcând și pe mari patrioți – de fapt, mari patru… hoți ! Vânduții!…
Să mai vorbim și despre bănci și despre eternul mugur care a ajuns o spârcâitură veștejită în folosul unora și altora, în niciun caz în folosul românilor! Care când a văzut că și-a luat-o în bot cu băncile lui cu tot, a făcut ce știe el mai bine – a trecut la devalorizarea artificială a leului! Sau leul care a fost ținut în mod artificial la un anumit nivel, după care s-a dat drumul, pentru că așa joacă euro în funcție de leu – după cum vor mușchii veștejiți ai Mugurelui sfârșit!…
Desigur, pot exista contraargumente că au existat marile firme naționale românești de care s-a ales praful, ele fiind conduse chiar de români! Așa este, dar hoții ăia nenorociți au fost puși la putere ca să distrugă tocmai de cei care aveau interesul ca România să fie distrusă!
Și toate astea sunt posibile într-o țară în care, din nefericire, populația a încetat să existe ca populație! Partea sa cea mai activă a plecat din țară și muncește pentru alții, plătește taxe pentru alții, le plătește pensiile ălora și nu părinților lor, bunicilor lor, înaintașilor lor care au făcut posibilă existența lor, educația lor și creșterea lor! Goniți din țara lor, Partea cea mai activă a populației active sunt acești oameni care nu mai sunt în țară! Și care trimit bani de acolo în țară, bani care se întorc de unde vin pentru că se duc oamenii la supermarket-uri… La bănci… La telefonia mobilă… Peste tot unde stăpânii sunt în altă parte iar banii pleacă acolo de unde au venit!
Aceasta este realitatea dar și realizăm cu tristețe cât de naivi eram când credeam, cu adevărat că sunt oameni de interes, de bună credință care chiar vor binele acestei țări!
Nu au fost!…

prof. dr. Sorin Danciu