PUNCTUL PE… MAGHIARIZAREA TRANSILVANIEI! ASTĂZI!…

De când nu aţi mai fost în Transilvania? Ştiţi ce se întâmplă acolo?… În anul centenarului, se face totul pentru compromiterea ideii de UNIRE!…

ÎN PREGĂTIREA CENTENARULUI, CEI MAI ACTIVI SUNT… ADVERSARII UNIRII!
Aceasta a fost una dintre informaţiile pe care le-am primit, înainte de a pleca într-o deplasare în zona Transilvaniei. Auzisem, citisem, mi se spuseseră destule, în ultima vreme, aveam informaţii în legătură cu anumite situaţii ale şcolii româneşti din Transilvania, mai văzusem şi la televizor anumite emisiuni croite, parcă special, împotriva României mari, ştiam ce se întâmplă şi în Ardeal, dar… eram departe de a înţelege ceea ce se întâmplă, cu adevărat în Transilvania (nu… Ardeal, să fim bine înţeleşi!). Cu toate acestea, cele mai neguroase aşteptări mi-au fost depăşite atunci când am constatat o serie de lucruri, la faţa locului. O să încercăm să şi comentăm o parte dintre ele, lăsându-vă, totuşi, mai ales pe dumneavoastră să trageţi concluziile ce se impun… Şi să o luăm, pe rând. Începând cu cea mai şocantă, dintre toate… Oraşul Unirii, Alba Iulia este… Alba Carolina! Nu vă frecaţi la ochi, nu încercaţi să căutaţi explicaţii, ori să căutaţi pe „Goagăl” (treaba e rezolvată, deja, şi acolo!) dar odată ajuns în oraşul unirii (în prajma centenarului) am avut surpriza uriaşă de a constata câteva lucruri foarte tari! Dintre care, mi-a fost înlesnită pur şi simplu plimbându-mă printre tarabele (numeroase) de la Alba Iulia. Acolo unde, între numeroasele brelocuri şi magneţi, am avut surpriza să văd (multe, chiar foarte multe!) fotografii cu Alba Iulia, dar pe care scria… „Alba Carolina”! N-am înţeles, la început, despre ce e vorba, nici nu m-am ambalat prea tare până ce nu am citit, m-am informat, m-am documentat şi am început să pricep! Astăzi pot spune că am priceput bine de tot! Alba Carolina este numele pe care l-au dat, la un moment dat, austriecii cetăţii Alba Iulia- un oraş foarte important în Imperiul Austro-Ungar, chiar capitală a zonei Transilvănene, o perioadă foarte indelungată! Să fim bine înţeleşi, Alba Carolina nu înseamnă Alba Iulia! Iar dacă tot vrem să ne ducem înspre istorie, atunci s-o luăm de la începutul începuturilor, pentru că tot în zona respectivă se află ruinele castrului roman! Care se numea… Apulum! Apulum- Alba Iulia, o formulă readusă în actualitate, în anii comunismului când, iată, ideea naţionalistă fierbea de cealaltă parte- astăzi, se vede că nu întâmplător! Dar dacă tot intrăm în istorie şi ne-a apucat dragul de ea, hai să ne ducem şi la numele de Bălgrad! Pentru că şi ăsta a fost numele oraşului Alba Iulia, la un moment dat al existenţei sale! De ce Alba Carolina? Pentru că ideea Imperiului Austro-Ungar nu le-a ieşit unora dintre creştetele creierilor, niciodată! Iar duşmanii trianonului sunt mai activi ca oricând, astăzi! Vreţi dovezi? Avem, la grămadă!

SCHIMBAREA GĂRZII? CARE GARDĂ? AUSTRIACĂ!…
De mare interes turistic este momentul anunţat (în weekend, la mijlocul zilei, al schimbării gărzii!) Vin oamenii, cu sutele, se îngrămădesc să fotografieze cinci cai şi zece soldaţi care se deplasează, în zgomot de tobe, pentru… schimbare gărzii! În primul rând, dacă ne uităm cu atenţie, este un moment prost organizat, pentru că schimbarea EFECTIVĂ este între un soldat cu alt soldat! Atât se schimbă, se dă unul la o parte, vine altul care făcea, totuşi, parte din… garda veche! Dar să trecem peste asta, punând întrebarea, firească- CARE GARDĂ? Păi băieţii sunt îmbrăcaţi în costumele armatei… austriece! Chiar aşa mare interes şi necesar să fie să vedem, în Oraşul Unirii românilor, rămăşiţele gărzii austriece, din secolul al XVIII-lea?!… O minte ceva mai puţin scelerată a judecat şi, pentru că în zonă (chiar pe traseul gărzii!) se află şi Castrul Roman, s-a introdus şi ideea gărzii romane! Dacă tot ne uităm în istorie, să ne ducem până la capătul ei! Că dacă este cetate romană, înseamnă că ea a fost getodacă, înainte de a fi… austriacă! Şi chiar… ungurească! Că a existat şi un nume unguresc dat oraşului Alba Iulia! Şi s-a introdus garda romană, în anul 2013! N-a durat mult şi… a dispărut! De ce oare? Mama nu se supără! Dar observă destule…

URIAŞA CONFUZIE- ORAŞUL ALBA IULIA NU ESTE “ALBA CAROLINA”!…
În multe dintre ghidurile postate pe „feisbucile” „goagălului” vei găsi o uriaşă confuzie bine întreţinută: se vorbeşte despre Alba Carolina ca şi când ăsta ar fi numele real al cetăţii Albei Iulia! Nu doar bucăţica aia de cetate din care se trage cu tunul (cu gloanţe oarbe, să fim bine înţeleşi!) şi atunci, în Alba Carolina pot fi vizitate mai multe obiective, dintre care şi catedrala… şi Castelul Princial… clădiri care nu aparţin, sub nici o formă, Albei Carolina! Sunt clădiri reprezentative din Alba Iulia, Oraşul Unirii! Dar această confuzie să nu credeţi că este întâmplător întreţinută, mai mult decât atât, mergând în alt oraş (Hunedoara) am avut o altă mare surpriză:

maghiarizare 2

CUM A DISPĂRUT IANCU DE HUNEDOARA?…
Când am citit (iarăşi, pe „goagăl”) că vom vizita Cetatea Corvineştilor, ori a Huniazilor (!) am căutat, în memorie, numele sub care ştiam această cetate, încă din copilărie! Al istoriei comuniste, nu-i aşa?! Păi castelul se numea (şi este numit şi astăzi, de toţi oamenii din zonă!) Castelul lui Iancu de Hunedoara! De ce nu trebuie să fie Iancu în prim plan? Din mai multe motive, în primul rând pentru că din foarte multe surse, Iancu avea tatăl… român! Desigur, s-au introdus şi unele surse care ziceau că ar fi avut tatăl cuman! Ai dracu’ cumani, ce au rezistat ei, în Transilvania, aproape 2000 de ani de la trecerea lor, migratoare, din acea zonă! Dar lucrurile au mers şi mai departe, astfel încât Iancu de Hunedoara s-a constatat că nu era, în realitate, fiul tatălui său român, ci al unui rege ungur! Că aşa făceau regii ungari, mergeau prin teritoriu, regulau femeile pe care le găseau în preajmă, le lăsau câte ceva (pe care alea îl şi pierdeau!) după care îşi recunoşteau fii! Atâta porcărie, atâta badjocură la adresa istoriei naţionale şi… nimeni nu spune nimic!…

SĂ FIM BINE ÎNŢELEŞI, NU SUNTEM NAŢIONALIŞTI EXTREMIŞTI! DAR NICI PROŞTI NU SUNTEM!…
Desigur, propaganda îşi poate face locul, imediat şi putem fi atacaţi de acuzaţii de extremism, nu-i aşa (că se poartă!)? Numai că acestea sunt doar câteva elemente din multele care creează probleme, în acest moment, pentru românii din Transilvania! De exemplu:
1. ROMÂNII DIN HARGHITA ŞI COVASNA au ajuns în situaţia de populaţie minoritară (fiind goniţi românii care fuseseră aduşi, pe vremea lui Ceauşescu, atunci când se construise, cu adevărat şi o industrie în zona respectivă!), iar românii minoritari nu au nici un drept, în ţara lor! În aceeaşi ţară în care Ungurii solicită drepturi peste drepturi pentru că, nu-i aşa, sunt minoritari!… Aproape nimeni nu face nimic, cu excepţia câtorva activişti daţi şi ei, la o parte, ori ignoraţi!
2. ŞCOALA ROMÂNEASCĂ ARE PROBLEME! Mari probleme! Iar aici, Statul Român face compromisuri de-a dreptul diabolice! Am aflat de la rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca (Ioan Aurel Pop) o cifră uluitoare: Statul Român (român, atenţie!) alocă pentru fiecare elev care studiază limba maghiară de două ori şi jumătate decât pentru cel care învaţă limba română! Şi de două ori pentru cel care învaţă în limba germană! În România, oameni buni!
3. RETROCEDĂRILE ILEGALE! Atunci când s-a făcut Unirea au existat o parte dintre grofii maghiari care au refuzat să recunoască această Unire! Şi atunci, Statul Român le-a dat două posibilităţi:
a) Să recunoască Unirea, să rămână în ţară, cu proprietăţile neatinse!
b) Să nu recunoască Unirea, să plece în Ungaria şi să renunţe de bună voie la locuinţele pe care le aveau! Conform Legii!
Desigur, aceştia au plecat cu gândul că… se vor întoarce! Şi îşi vor lua toate bunurile înapoi! S-au întors, în ’40, după care, după al doilea război, lucrurile s-au reglat cu despăgubiri cu tot! Deci fără nici un drept pentru un urmaş al unui grof maghiar să îşi solicite retrocedarea! Ce a făcut statul românesc, post-comunist? Mai ales după anii 2000 a retrocedat în draci! Aşa s-a ajuns ca sate întregi din Transilvania să fie date, în mâna proprietarului maghiar!…
4. PROPAGANDA ANTI-UNIONISTĂ! Poate nu vă vine să credeţi, dar există emisiuni de televiziune croite în această direcţie! Şi n-am să ne referim decât la acel individ care se săturase de România (trebuia să plece, oriunde, în altă ţară, dacă de asta i s-a făcut scârbă!) care cetăţean are, astăzi, o emisiune la un post naţional de televiziune care emite din Cluj Napoca! În fiecare zi ăla face propagandă împotriva Unirii, împotriva Statului Român, împotriva Bucureştiului! Ce face CNA-ul? Nimic! În condiţiile în care, de exemplu, într-o singură emisiune am auzit că:
a) În 100 de ani de la întâlnirea cu românii nu s-a făcut nimic pentru dezvoltarea Transilvaniei! Chiar aşa a zis nenorocitul dându-şi şi el seama de prostiile pe care le zicea a cerut… publicitate!
b) A vorbit despre unul foarte deştept dar foarte prost- pe numele lui Nicolae Iorga! Alături de unul la fel de deştept, dar la fel de mare prost- precum Iuliu Maniu! Care ce nenorociri au dorit, nenorociţii? Ortodoxismul, dragi români! Astea, spuse toate, pe un post naţional de televiziune, în România, în limba română!… Mai mult decât atât, acelaşi nenorocit a aruncat pe postul naţional şi ideea (total anti-românească, folosită de propaganda şovină, de-a lungul timpului!) că de la plecarea romanilor, timp de 800 de ani, în Transilvania n-ar fi fost picior de român! Nu i-a tremurat glasul! Că doar e… propagandist bine plătit! „Dar CNA-ul, CNA-ul românesc, ce paştele mamii lui păzeşte?!”- ne-au întrebat destui cetăţeni… Păi păzeşte să-şi facă ăla de cap, ce să păzească?!…

maghiarizare 3

CE MAI RESPECTĂM NOI DREPTURILE ALTORA, IAR ALŢII ATÂTA ÎŞI BAT JOC DE NOI!…
Este concluzia pe care mi-au transmis-o mai mulţi locuitori din Harghita, Covasna şi chiar Mureş, oameni care constată că statul lor, statul naţional (unitar, nu-i aşa?) nu ia nici o măsură în favoarea lor, în beneficiul lor, în ajutorul lor!… Aşa este, iar lucrurile sunt vizibile când vedem câte drepturi s-au dat maghiarilor, în România (şi e bine că s-au dat, că aşa este civilizat) dar românii nu ăia din Ungaria (care nici nu visează la asemenea drepturi) ăştia din România nu au în zonele unele sunt minoritari nici măcar drepturile pe care le au maghiarii din România…

PĂI SĂ SCRIEM ŞI NUMELE ŢIGĂNEŞTI, LA LOCALITĂŢI!…
Şi pentru final, încă una, bună (de fapt, rea de tot!). Ştiţi ce scrie la intrarea în oraşul Sibiu?- Sibiu, iar dedesubt numele german- Hermannstadt! De ce scrie aşa? Pentru că aşa spune legea, în localităţile în care minorităţile sunt mai mari de 25%, obligatoriu numele trebuie scris şi în limba minorităţii respective! Păi, am căutat cifrele oficiale- câţi germani credeţi dumneavoastră că mai sunt în Sibiu, astăzi? 1120, din 120.000! Adică… 1%! Şi atunci? Au fost, într-adevăr, 26000, în anii ’70, dar după ’90 au tăiat-o, inclusiv rudele lui Klaus Iohannis! El a rămas, prietenii ştiu de ce! Păi dacă nu mai avem decât 1% populaţie germană, de ce mai scrie dedesubt Hermannstadt? Nu de alta, dar mâine-poimâne vin ţiganii şi o să ne spună la 80% din localităţile din România că şi ei sunt 1%, în fiecare oraş, de exemplu şi atunci trebuie să scriem şi numele în ţigăneşte? Doar e libertate şi democraţie, nu-i aşa?!…
Aşteptăm comentariile dumneavoastră! Fără patimă, fără nervi, cu seriozitate!…

prof. dr. Sorin Danciu