Punctul pe… “NE FAC LEGI ȘI NE PUN BIRURI! NE VORBESC FILOZOFIE”!…

Dacă tot a mai fost o dată 15 ianuarie și cu ocazia omagierii Poetului Național Mihai Eminescu s-a sărbătorit și ceea ce s-a instituit ca sărbătoare oficială – Ziua Culturii Naționale am fost chiar curioși gândindu-ne la ce ar spune Eminescu, astăzi, în calitatea lui și de poet, dar, mai ales de jurnalist, despre acest prezent?
Este un element care nu te provoacă foarte mult la teorii și la presupuneri, pentru că există texte ale lui Eminescu extrem de actuale, astăzi ale jurnalistului Mihai Eminescu. În egală măsură, însă există și versuri care ne trimit la realitatea imediată, dar aicea Eminescu nu mai este vioara întâi, pentru că realitatea vine peste el! De parcă am fi vorbit despre niște premoniții!…
Așadar, versurile din titlu se găsesc în Scrisoarea a III-a și ele aduc o imagine pe care, cel puțin teoretic nu poți să nu o asemeni cu prezentul. Dincolo de ele, însă sunt niște realități care mi-au fost aduse la cunoștință chiar în aceste zile, de parcă de acolo, din Ceruri poetul ne-ar fi trimis mesaje ca să înțelegem ce se întâmplă cu noi!
•Primul caz este legat de o mașină foarte scumpă, de la una dintre cele mai puternice firme de transport din lume! Despre o mașină care a fost cumpărată, la vremea ei de un om care avea foarte mulți bani în acel moment și care a fost invitat chiar de producător să meargă în țara respectivă și să ia această comandă specială! Extrem de interesant este faptul că mașina merge perfect, iar după o vreme a vândut-o unui prieten care avea nevoie de o mașină cu care să se mândrească! Nu la multă vreme după aceea din cauza unui șofer beat care a intrat în plin în mașina respectivă, aceasta a fost făcută praf! Din fericire pentru el noul proprietar a scăpat neatins tocmai pentru că mașina era perfect făcută ca să elimine orice posibilitate de rană în timpul unui posibil accident! Și s-a ajuns la asigurator… Care printr-un mesaj pe SMS, că așa se poartă în Colonie, nu într-o țară normală i s-a transmis mesajul că s-a făcut un calcul la vechimea în ani și la numărul de kilometri și de fapt nu trebuie să primească asiguratul decât vreo 10 la sută din valoarea mașinii! Șocul a fost foarte mare pentru primul cumpărător mai ales că omul avea la îndemână o hârtie prin care i se spunea că motorul respectiv de-abia de la 300 000 kilometri se așează! Ori mașina vreo 200 000, deci încă nu ajunsese să se …așeze, nicidecum să-și piardă valoarea după cum își dorea firma de asigurare! Interesându-se, mai departe la specialiștii în domeniu, omul a aflat (cum ați aflat și dumneavoastră, acum!) cu stupoare că există o lege, în această țară ca să nu-i spunem Colonie prin care asiguratorul are voie să facă asemenea calcule și aceasta este valoarea prin intermediul unei legi! Lege făcută, bineînțeles pentru a-l face praf pe asigurat, în favoarea asiguratorului!
•Al doilea caz vine tot din domeniul comercial, de data asta o mare firmă de electronice, tot din Colonia poreclită țară, firmă de la care a fost cumpărat pentru a fi dăruit cadou unui copil, un laptop! Nou nouț, ba și de o anumită culoare, pentru că așa și-a dorit copilul! Omul a luat laptopul pe care nu avea cum să-l verifice pentru că nu se pricepe în domeniu. Dar când i s-a spus că există și posibilitatea unei asigurări all inclusive pentru toate cele, având în vedere că laptopul va fi folosit de un copil care poate să-l scape sau să verse ceaiul ori ceașca de lapte peste laptop, omul a plătit și banii în plus pentru a se asigura că nu vor fi niciun fel de probleme! A ținut aparatul ascuns până a venit Moș Crăciun, a dăruit aparatul dar, a doua zi a aflat,tot cu stupoare că acesta nu funcționa! Desigur s-a îndreptat către primul magazin al firmei respective, a prezentat actele, aparatul și a solicitat un alt aparat așa cum i se spusese! “Nu, nu putem să vă dăm nou, trebuie să-l reparăm”! Păi mi s-a spus că dacă se varsă laptele pe el!… “Păi nu s-a vărsat lapte”! Păi dați-mi-l înapoi să vărs niște lapte peste el! – a spus părintele, de-a dreptul enervant!
În fine, atunci am văzut că în actul de asigurare all inclusive se spunea că în caz de defecțiune se schimbă niște piese, în niciun caz nu se dă un alt aparat! Contestând această idee i s-a spus că există o lege! Iar o lege?!… Da, tot în favoarea comerciantului!… Desigur, atunci i-a spus cineva că a căzut în capcană că a semnat asigurarea respectivă pentru că altfel ar mai exista o lege, a consumatorului prin care în caz de defecțiune ăia sunt obligați să-i dea aparat nou, nu reparat!
După cum vedeți legile sunt făcute nu în interesul oamenilor care locuiesc în acest teritoriu, cândva numită țară, ci in interesul celor care stăpânesc acest spațiu în realitate – O Colonie!
În care – “ne fac legi și ne pun biruri! Ne vorbesc filozofie”!

 

prof.dr.Sorin DANCIU