Punctul pe… VIN ALEGERILE! SĂ NE AȘTEPTĂM LA ORICE!…

Recunosc, în naivitatea acelor 20 de ani de care vorbea Silviu Brucan și l-a înjurat toată lumea pentru asta, unul dintre elementele pe care le așteptam de la noua societate care a venit peste noi (nu ne-am dus noi peste ea -să fim sinceri pentru că așa au fost înțelegerile internaționale!), unul dintre visele mele pentru democrație erau Alegerile Libere!
Confruntat cu bătaia de joc a așa-ziselor alegeri care se petreceau în România comunistă – sistem despre care am foarte multe cuvinte de laudă, nu sunt un propagandist idiot – dar una dintre prostii erau acele așa-zise alegeri în care candidatul era de unul singur pe listă și puteai să-l votez… doar pe el! Eventual mâzgăleai foaia, dar asta nu se punea pentru că… erau și foi de rezervă! Deci era nevoie de alegeri libere, de mai multe partide, de confruntare democratică, de dreptul poporului de a alege și de a fi ales! Și au venit primele alegeri…

•20 mai 1990 –“Duminica Orbului”!
Sunt primele alegeri libere care s-au desfășurat în România după 50 de ani de Comunism! Desigur, ele au fost precedate de o campanie electorală extrem de intensă în care, pentru prima oară în România contemporană am văzut ura, ura viscerală, violența, prostia, îndărătnicia exprimate la modul fățiș, în gura mare! Fără jenă! Fără semne de întrebare!… Atunci au apărut primele lozinci electorale de la – “Coposu vrea osu”! Sau “Boșorogii fără dinți/Vor s-ajungă președinți”! Până la Ion Rațiu și ai lui/să se ducă dracului”!… Era poporul muncitor! Desigur, rezultatul a fost cel care a fost, nu îl comentăm acum, acum înțelegem că nu putea să fie altfel!…
•1992 – Președinte – Regele Mihai?!…
Am vorbit mereu despre rolul pe care îl are opoziția în democrație, iar acest rol este de cele mai multe ori de vină pentru abaterile de la normele și regulile cel puțin teoretice ale acestui sistem! Opoziția slabă s-a văzut în alegerile din 1992 atunci când s-a mai echilibrat ceva față de ”Duminica Orbului”, dar cu ideea de a-l aduce drept candidat la postul de președinte pe regele Mihai s-a arătat cât de rupți de realitate erau, din păcate, politicienii noștri!
•1996 – Prima Schimbare!
Este momentul în care eu, de exemplu, mi-am asumat susținerea “Convenției Democrate”împotriva faptului că în jurul meu totul era “roșu”, iar opțiunile se îndreptau către aceeași zona politică! Într-o discuție pe care am avut-o câțiva ani după aceea -cu domnul Ion Iliescu acesta informând – mă că știe că am susținut Convenția iar eu confirmându-i asta și afirmând că și dacă ar mai avea loc încă o data situația din 1996 tot formațiunea de dreapta aș fi susținut-o! Pentru că trebuia o schimbare, prima conform normelor democratice, iar aducerea acestora la putere a alungat o legendă ce se putea construi –“Doamne, dacă ar veni țărăniștii”! Au venit și acum pedesereul număra zilele până se întorcea la Putere! Desigur, a fost prima și ultima oară când am susținut o formațiune politică, pentru că după aceea la toate înjurăturile pe care mi le-am luat, pe stradă, din partea oamenilor nu aveam replică pentru că nu eram responsabil, nu aveam niciun control asupra celor pe care le făceau cei pe care îi susținusem să ajungă la Putere!
•2000– Anul lui Vadim !…
Este, probabil singura situație în care totul era să scape de sub controlul celor care au, cu siguranță, sub control așa-zisele alegeri libere și corecte! Din România!… Atunci s-a jucat pe variantele Isărescu – Iliescu sau Iliescu – Stolojan și s-a ajuns la așa-zisa surpriză – Iliescu-Vadim Tudor! Pe care noi am prezis-o încă din luna martie 2000 , tocmai pentru că era evident acest munte de nemulțumire al românilor împotriva modului în care evoluau lucrurile în țara lor!
•2004 – Cum s-a ales președintele în Ambasada americană!
Am mai spus povestea respectivă, nu o mai reiau în totalitatea ei, doar vă reamintesc că era noaptea în care toată lumea vorbea despre 50 % la 50 % timp în care Năstase, Băsescu și Ion Iliescu au fost chemați la ambasada SUA iar acolo li s-a spus – “punctele sunt în favoarea lui Năstase, dar dacă e să rămână Năstase veți avea revoluție ca-n Ucraina ! Mai bine rămâne Băsescu “! Și Băsescu a rămas!…
•2009 – Geoană s-a culcat președinte! Și s-a trezit a doua zi cu Băsescu în post!
El rămânând, totuși, al doilea om în stat – președintele Senatului! Aceasta ar fi fost propunerea care i s-ar fi făcut doamnei Costea, mama soacră, pentru a accepta plimbarea la Vântu, aceea care ar fi fost fatală în pierderea procentelor!
•2014 – Cum s-au pierdut 1 milion de voturi!
Este ceva incredibil în istoria alegerilor libere și corecte, ca după ce în primul tur un candidat – Victor Ponta – să aibă 1 milion de voturi în plus, el să le piardă în turul al doilea în beneficiul contracandidatului! Asta dincolo de manipularea cum că Diaspora nu ar fi fost lăsată să voteze, în condițiile în care voturile din străinătate au fost de cinci ori mai multe decât cele din anul 2009! Asta ca probă că nu suntem chiar atât de proști cum ne crede EI!
Ce vedem că se aseamănă în fiecare rând de alegeri? Că rostul votului nu a fost, niciodată cel final, mult mai importantă fiind înțelepciunea – cu ghilimelele de rigoare — a lui Stalin: ”Important nu este cine votează, important este cine numără voturile”! Formula finală din ultima perioadă fiind adaptată la – “cine anunță rezultatele”!
Dar până se ajungem acolo, de fiecare dată în campania electorală – de fapt o parodie de campanie – se întâmplă de toate, dar chiar de toate! Așa că să ne așteptăm și de data aceasta la orice!…Despre campanie, cu siguranță, vom vorbi data viitoare!…

prof.dr.Sorin DANCIU