Radiografia unui… dezastru! SIDERCA!…

RECURS LA MEMORIE…

Pentru că distrugerea economiei naționale, inclusiv a județului Călărași pare a fi fost un plan bine coordonat de-a lungul celor aproape 30 de ani și pentru că, iată – avem dovada, acest ziar a prezentat, de-a lungul timpului realitățile așa cum erau ele, în acel moment, iar timpul ne-a dat dreptate, republicăm o serie dintre materialele apărute în “Jurnalul de Călărași” în cazul a ceea ce s-a numit Combinatul siderurgic de la Călărași. Ce a fost… Care au fost părțile implicate… Cine ce interese a reprezentat… Cum s-a prezentat sub formă de eșec total un proiect care părea a avea șanse… Toate acestea și multe altele într-un remember pe care vi-l propunem ca să vedem ce și cum!… Combinatul-Siderca

A CUMPĂRAT FĂRĂ SĂ PLĂTEASCĂ UN CENT ȘI A….VÂNDUT CU 53 DE MILIOANE DE EURO! BERCARU I-A SCRIS PREȘEDINTELUI
BĂSESCU!

Domnule Preşedinte Traian Băsescu,
Permiteţi-ne să ne adresam din nou Domniei Voastre, aducându-vă la cunoştinţa fapte care, interpretate strict în limitele prevederilor legii, ar trebui să dea de gândit cu privire la imparţialitatea unor cadre din Poliţie, Parchete şi Instanţe de judecată.
Nu vom face încadrarea juridică a faptelor pe care le vom relata, dar nici nu vom accepta ideea că în această ţară legea se aplică după bunul plac al unora sau altora, ori că instituţii ale statului sunt aservite unor grupuri de interese obscure situate mult în afara legii.
Am semnalat în repetate rânduri faptul că în procesul de privatizare a SC SIDERCA SA s-au produs numeroase încalcări ale legii cu consecinţe grave pentru societate şi economia naţională, dar şi pentru firma noastră, SC LEMTRANS INTERNATIONAL PROD COM SA. Practic, partea viabilă a SIDERCA, evaluată la peste 90 milioane USD, a fost oferită aproape gratuit de către guvernul Năstase firmei italiene FI.AB. Aceasta- afirma reprezentanţii italieni- ar face parte dintr-un grup recunoscut pe plan mondial sub denumirea de AFV ACCIAIERIE BELTRAME.
Ulterior, prin diverse trucuri juridice, partea viabilă a societăţii, intitulată pompos SC DONASID SA a ajuns în mâinile firmei elveţiene SIPROFER AG care, fără să plăteasca ori să investească vreun cent în România, a vândut-o rapid cu suma de 53 milioane USD.
Prin materialul de faţă nu dorim să ne erijăm în avocaţi ai statului. Acesta are dreptul să procedeze cum crede de cuviinţă cu averea sa şi nu e problema noastră dacă se va sesiza cineva sau nu. Noi, pentru a ne proteja interesele şi drepturile constituţionale, vă adresăm rugămintea de a stăvili lungul şir de abuzuri iniţiate pe vremea fostului Guvern, de către persoane apropiate premierului de atunci, sub directa sa conducere şi protecţie, şi continuate sub guvernarea Tăriceanu.combinatul-siderca-din-calarasi-jaf-romanesc-38577-1
Edificator în acest sens este faptul că fostul prim-ministru Adrian Năstase a facilitat privatizarea SC SIDERCA SA în condiţii păgubitoare pentru societate şi, implicit, pentru firma noastră, una dintre cele mai mari creditoare ale combinatului siderurgic. Mai grav este faptul că fostul premier a fost informat cu privire la fraudele comise în procesul de privatizare a SIDERCA, dar nu a făcut altceva decât să acopere ilegalitatile, deoarece erau implicate persoane din anturajul său foarte apropiat, responsabile cu privatizarea unor societăţi de stat.
Astfel, pentru a se acoperi infracţiunea savârşită de reprezentata sa favorita din cadrul fostului APAPS, Roxana Ileana Bichel (supranumită de presa Naşa privatizării siderurgiei româneşti), fostul premier Adrian Năstase a emis Ordonanţa de Urgenţa nr. 40/2004, prin care s-a permis vânzarea unor bunuri ale SC SIDERCA SA, evaluate la 90 milioane USD, cu suma de numai 20 de milioane USD, cu plata în rate pe 12 ani, cu o perioadă de graţie de doi ani, dar cu trecerea dreptului de proprietate către cumpărător chiar în ziua semnării documentelor.
De fapt, bunurile respective fuseseră vândute în aceleaşi condiţii încă din august 2002, când era în vigoare OG nr. 44, ce interzicea vânzarea prin negociere directă la preţuri mai mici decât cele evaluate.
Prin Ordonanţa nr. 40/2004, Guvernul Năstase şi-a scos prieteni de familie din starea de infracţionalitate în care s-au aflat doi ani şi a bagat pumnul în gură celor de la fostul AVAB, care refuzau să semneze un asemenea contrac fără o aprobare expresă din partea executivului.
Pentru a nu ramâne dator, Guvernul Tăriceanu, care cunoaşte gravele încălcări ale legii savârşite în procesul de privatizare a SC SIDERCA SA, promovează Ordonanţa nr. 68/2005. Printre prevederile acesteia referitoare la privatizarea SIDERMET CALAN (o alta capodoperă a privatizărilor Cabinetului Năstase) este strecurată şi „mandatarea AVAS pentru semnarea documentelor privind îndeplinirea obligaţiilor părţii române faţă de SIPROFER AG- Elvetia, în vederea privatizării SC SIDERCA SA”.
Ce alte obligaţii şi-a asumat Guvernul Năstase şi le va îndeplini acum Cabinetul Tăriceanu? De fapt, SIDERCA a fost privatizată prin înfiinţarea DONASID, iar ce-a mai rămas este în lichidare.
Ordonanţa nr. 68/2005 promovată de Guvernul Tăriceanu nu a trecut prin cele două comisii ale Parlamentului României, fără ca membrii lor să vadă mandatul acordat AVAS. Partea italiană nu a îndeplinit nici una dintre obligaţiile sale contractuale (nu a depus nici măcar un cent din capitalul social de şapte milioane USD, a decapitalizat DONASID şi SIDERCA), IAR Statul român se grăbeşte să-şi îndeplinească şi ultima obligaţie, probabil aceea de a-i dărui şi ce a mai rămas din SIDERCA.
De fapt, ce ascunde acest mandat? Şi, mai ales, ce legătura mai are partea româna cu SIPROFER care a vândut societatea DONASID?
Va asigurăm, Domnule Preşedinte, că vom afla şi vă vom informa, pentru ca cei interesati cu siguranţă nu o vor face.
Apreciem că în perioada Guvernarii Năstase, dar din păcate şi azi, instituţiile statului de drept, în special Poliţia, Parchetul şi Instanţele de judecată au fost folosite pentru acoperirea faptelor infracţionale comise pentru intimidarea celor care îndrăznesc să critice sau să dezvaluie aceste ilegalităţi.
Aşa cum am mai spus, societatea noastră are un interes la SC SIDERCA SA. Avem de recuperat o creanţă de circa 32 milioane USD, consfinţită prin hotărâri şi decizii ale tuturor instanţelor judecătoreşti din România, până la cel mai înalt nivel. La fel de adevărat este faptul că această creanţă mai e contestată încă în mod absurd, de anumite persoane şi grupuri de interese.
Noi am preluat din SIDERCA ceea ce foştii proprietari (APAPS) au considerat flux mort- un morman de fier vechi menit să asigure materia primă pentru fluxul viabil oferit cadou italienilor, precum şi o serie de ruine. Acestea, printr-o muncă asiduă şi o investiţie de peste 100 miliarde de lei, au fost transformate în flux viabil în stare de funcţionare, cum sunt forja, modelăria, secţia de pregătire şi prelucrare scule prin aşchiere, fabrica de mobilă, altele în faza avansată de reparare, dotare şi repunere în funcţiune, cum sunt turnătoria şi secţia de producţie aparate de cale ferată etc. În toate aceste obiective muncesc peste 300 de salariaţi, multi dintre aceştia fiind disponibilizaţi de SIDERCA. Avem de asemenea finalizate proiectele pentru fabrica de oxigen, centrala electrică, fabrica de cărămizi, ţigle şi olane etc.
În cele ce vor urmă vă vom informa constant asupra modului în care instituţiile statului au fost şi mai sunt folosite pentru acoperirea fraudelor comise în procesul de privatizare si, mai recent, de lichidare a SC SIDERCA SA.
Vă vom mai prezenta, Domnule Preşedinte, cazuri concrete de protejare a intereselor infracţionale ale persoanelor implicate în privatizarea şi lichidarea frauduloasă a SC SIDERCA SA.
(Jurnalul de Călărași, iunie 2006)

Acum 12 ani…