RAED ARAFAT – NOILE MĂSURI CARE TREBUIE APLICATE!

Raed Arafat a anunțat, miercuri, de la Palatul Victoria, care sunt măsurile adoptate de Guvern pentru limitarea răspândirii noului coronavirus. Deşi iniţial se vorbea de impunerea unei distanţări fizice pe litoralul românesc pentru toate persoanele care nu fac parte din aceeaşi familie, Raed Arafat a anunţat că Guvernul a eliminat aceste măsuri din Hotărârea de Guvern. „Nu mai este în Hotărârea de Guvern. A fost o propunerere care a fost aprobată în cadrul CNSU, a avut logica ei, a fost discutată inclusiv în grupul de suport tehnico-științific, însă după analiza actelor normative care deja existau, ordinul ministrului Sănătății, în acest sens, s-a constatat că există regulamente suficiente care să fie aplicate pe zona plajei, cu condiția ca ele să fie respectate, drept pentru care nu s-a mai inclus în Hotărârea de Guvern o prevedere pentru plaje”, a declarat Raed Arafat, după şedinţa de guvern.
Șeful DSU a precizat că este posibil, totuși, să se revină cu alte prevederi pentru anumite amplasamente din zona plajelor și din zona litoralului și din alte zone din alte județe care să stabilească exact orarul de lucru și care sunt restricțiile și condițiile acolo.

RAED ARAFAT: DANSUL NU ESTE PERMIS!

„Acest lucru se menționează ca interacțiune fizică, ce înseamnă inclusiv dansul. Deci, în locațiile care vor avea restricții pe programul lor, pot fi puse și astfel de restricții la decizia Comitetului național pentru situații de urgență. Oricum, dacă vrem să luăm regulile actuale impuse prin ordinele ministrului Sănătății în comun și cu alți miniștri, dansul în spațiile respective oricum nu este permis. Faptul că s-a întâmplat și au fost interacțiuni între persoane, asta a fost o chestiune care a fost interpretată că se poate pentru că nu s-a scris clar acest lucru”, a subliniat Raed Arafat.

MĂSURI ADAPTATE ÎN FUNCȚIE DE JUDEȚ

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a anunțat marți noi măsuri pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus prin care doar soții și copiii erau exceptați de la distanțarea de pe plajă. Tot potrivit hotărârii CNSU, terasele vor fi închise la ora 23.oo, iar „operatorii economici au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune, precum și a oricăror activități care presupun interacțiunea fizică între clienți, inclusiv dansul”.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a spus că perioada în care vor fi impuse măsurile „depinde de evoluție” și că propunerile CNSU vor fi adaptate de fiecare comitet județean pentru situații de urgență acolo unde există focare.