,,RĂZBUNAREA TINERILOR PE COMUNITATE!”

* ,,Trebuie să existe o cooperare între comunitate, părinţi şi tineri!”
* ,,Tinerii sunt teribilişti şi în felul acesta ei se răzbună pe comunitate!”

Mobilierului public vandalizat şi sportul spargerii de seminţe fac amândouă parte din estetica Călăraşiului, dar sunt şi probleme la care tinerii, în special, contribuie. Este vorba despre o lipsă de educaţie şi bun simţ, despre care au vorbit săptămâna trecută Viorel Ivanciu, viceprimarul municipiului Călăraşi, şi Adrian Stoica, preşedinte TNL Călăraşi.

PREŞEDINTELE TNL, ADRIAN STOICA: – “TINERII SUNT TERIBILIŞTI ŞI ACESTA ESTE MODUL LOR DE A SE RĂZBUNA PE COMUNITATE!”
presedinte pnl adrian stoica
,Înainte să îi condamnăm pe copiii, pe tineri în general, că sunt teribilişti, trebuie să înţelegem că acesta este modul lor de a se răzbuna pe comunitatea care nu îi acceptă. Dacă nu le valorificăm calităţile, ci doar le evidenţiem defectele, este normal să nu se schimbe ceva. Copii fac ceea ce văd, iau exemple negative din jur, nu sunt integraţi cum trebuie în viaţa comunităţii. Instituţiile publice ar trebui să creeze programe pentru ei sau să organizeze activităţi, care, în prezent, nu sunt suficient de multe.
În primul rând, totul pleacă de la educaţie. Acei copii care scriu cuvinte urâte pe pereţii clădirilor şi felul în care se manifestă au fost învăţate de la cei mai mari. Şcoala este foarte importantă. Trebuie să existe o legătură foarte apropriată între profesori şi elevi, dar şi între părinţi şi copii. Trebuie să tratăm şi cauza, nu doar efectul. Sunt convins că ar trebui să se aplice măsuri celora care devastează spaţiul public. Dacă aş fi în locul viceprimarului Dragoş Coman sau viceprimarului Viorel Ivanciu, aş încerca să fac să fie respectată legea şi să încerc să colaborez cu instituţiile statului pentru a opri aceste manifestări. Puterea exemplului este foarte importantă şi trebuie folosită.”

VICEPRIMARUL IVANCIU: ,,NOI TREBUIE SĂ COOPERĂM!”
viorel ivanciu articol tinerii
,,Este responsabilitatea noastră, a tuturor, dar în special a părinţilor. Dacă aceştia nu acţionează, atunci noi, cetăţenii acestei comunităţi, va trebui să luăm atitudine. Se pot da amenzi, însă doar dacă se dovedeşte cine a făcut aceste măzgălituri pe blocuri, însă nu putem face treaba asta fără ajutorul cetăţenilor, căci nu putem avea membrii ai poliţiei locale la fiecare colţ al străzii. Noi toţi ar trebui să cooperăm. Cu ajutorul cetăţenilor, am cerut să ne fie date aceste locuri mai obscure în care tinerii se întâlnesc cu diferite preocupări pentru a le curăţa şi pentru a le igieniza şi a le lumina.”
Tinerii nu pot fi forțați să ia parte la aceste activități şi nici comunitatea nu este obligată să îi educe, ci părinţii lor. Într-adevăr, se poate folosi puterea exemplului, însă trebuie să fie prezentă şi atitudinea poliţiei şi jandarmeriei locale, care au responsabilitatea să folosească metodele de pedepsire a devastării domeniului public: amende și prestația de muncă în folosul comunității.