Reluăm o campanie de interes – CUM S-A ALES PRAFUL DE ECONOMIA JUDEȚULUI CĂLĂRAȘI!

ERA CÂT P’ACI SĂ AVEM O ȚARĂ! …

Acestea sunt cuvintele pe care le-a rostit, la un moment dat, poetul Adrian Păunescu, cu mult înaintea vremurilor contemporane când lucrurile devin, cu adevărat, evidente, iar situațiile generate de aceste realități economice, sociale și, mai ales, politice se răsfrâng asupra vieții oamenilor! Chiar dacă există o sumedenie de elemente criticabile în realitățile care au precedat realitățile contemporane, nimeni nu poate contesta faptul că în judeţul Călărași a existat o economie de care s-a ales praful, pur și simplu!
Pornind de la Combinatul Siderurgic, ajuns o relicvă din care se înfrântă, ca la parastasele de după înmormântările de șapte ani, tot felul de troglodiți, până la Șantierul Naval de la Oltenița, ori platforma industrială de acolo care producea atât de multe! Ca să nu mai vorbim despre industria locală, extrem de vizibilă, de-a lungul timpului!
Dacă facem o radiografie a tuturor unităților economice care produceau, aduceau beneficii, ofereau locuri de muncă în judeţul Călărași, așa cum zicea cronicarul – “se sparie gândul”! Este incredibil cu câtă ușurință s-a putut distruge totul, atenție – în timp de pace, nu de război! Așa cum s-a întâmplat și la nivel național unde platforme industriale cu mari beneficii economice au devenit locuri de construit supermagazine și cartiere, fără a mai produce nimic în beneficiul țării respective, așa s-au întâmplat lucrurile și în Călărași!
Noi am atras atenția de la bun început! Făcând o radiografie a atitudinii acestui ziar, în acești aproape 30 de ani de când apare, am constatat că de la primele mișcări s-au semnalat toate elementele care nu erau în regulă și care reprezentau un adevărat pericol pentru evoluția unui județ care, altfel, avea toate condițiile de dezvoltare! Pornind de la o agricultură foarte bine organizată și ajungând la o industrie care producea, la rândul ei! Le vine greu să creadă locuitorilor acestui județ, mai ales celor tineri, că in urmă cu 30 de ani de aici, de la Călărași, porneau caiete produse la Călărași în toată lumea! Se realizau vapoare de toate tipurile , la Oltenița! Ca să nu mai vorbim despre fabricile de conserve, de zahăr, de alte produse alimentare extrem de căutate! Ori de stațiunea de cercetare agricole de la Fundulea care dădea, de cele mai multe ori, cap-compasul dezvoltării agriculturii și cercetării în domeniul rentabilizării acestor activități! S-a ales praful!…
Cum s-a ales praful?!… De ce s-a ales praful?!… Sunt răspunsuri la care vom căuta sa obținem toate datele necesare, reluând anchetele noastre pe această temă! De atunci, de pe vremea când speranțele păreau foarte mari iar șmecherii știau bine ce fac! Pentru ei, desigur!… Începem cavalcada dezvăluirilor!…nrg1