Replica preşedintelui Republicii Moldova după DECLARAŢIILE ambasadorului SUA de la Chişinău: „Sunt ROMÂN şi vorbesc limba română!“

Limba română este limba oficială a Republicii Moldova, iar cei care susţin că vorbesc „limba moldovenească” nu fac decât să scindeze şi mai mult societatea, a declarat preşedintele Nicolae Timofti cu ocazia unui discurs susţinut cu prilejul Zilei Naţionale a Limbii Române la Academia de Ştiinţe din Chişinău.
Preşedintele a amintit de evenimentele din anii 1988-1989, atunci când societatea moldovenească a intrat pe făgaşul adevărului şi a menţionat numele intelectualilor care au luptat pentru mişcarea de eliberare naţională. „Piaţa Marii Adunări Naţionale era atunci o mare de suflete însetate de libertate şi democraţie. Am avut de ales între limba română sau o variantă a limbii române. Atunci s-a pus problema dualităţii acestui aspect. În declaraţia de independenţă se ţine cont de opinia scriitorilor, lingviştilor, această opinie fiind susţinută şi de sutele de mii de scrisori ajunse la redacţiile ziarelor de limbă română şi într-un final declaraţia de independenţă consimte limba română ca limbă de stat”, a precizat Nicolae Timofti.
La adoptarea Constituţiei Republicii Moldova din anul 1994 se decide ca limba de stat să fie considerată cea „moldovenească”. „În locul formulării corecte s-a ales această formulare care a declanşat nenumărate dispute şi proteste. Vehicularea a două denumiri pentru aceeaşi limbă înseamnă scindarea societăţii. Cu trei ani în urmă Curtea Constituţională a decis ca termenul corect este cel de limbă română. Această decizie este un gest de corectitudine şi trebuia luată demult”, a spus şeful statului.
Acesta a mai spus că se consideră român, aşa cum sunt toţi cetăţenii Republicii Moldova.
„În discuţiile mele cu preşedinţii altor ţări am spus mereu că sunt de origine română, aşa cum au fost părinţii, buneii mei şi toţi cei care trăiesc pe acest pământ.”
Precizările preşedintelui Nicolae Timofti sunt o replică usturătoare la adresa ambasadorului american, care afirmase:
-„Moldova nu este România.”
-„Moldova îşi are propria ei istorie.”
-„Alăturarea de România nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune în Republica Moldova.”
-„Este important ca moldovenii să se recunoască a fi moldoveni, o naţiune aparte.”
Spre deosebire de preşedintele Nicolae Timofti, care a demonstrat că este bărbat de stat, la Bucureşti, nici preşedintele Iohannis, nici premierul Cioloş nu au deschis gurile să comenteze declaraţiile provocatoare şi scandaloase ale ambasadorului american.
www.evz.ro