Roxana Paţurcă – MESAJ LA FORUMUL MONDIAL!

Roxana Paţurcă transmite un mesaj excepțional, alături de colegul său: au fost doar doi politicieni din România prezenți la acest eveniment! Iar Roxana Pațurcă transmite un mesaj cu toată deschiderea pentru… viitor!

NOUA GENERAŢIE ÎN TOATĂ LUMEA!

Doamnă/Domnule Președinte
Dragi colegi
Numele meu este Roxana Pațurcă, sunt membru în Senatul României.
Permiteți-mi să mulțumesc colegilor noștri canadieni pentru ospitalitatea și primirea călduroasă.
Atât în calitate de femeie cât și de tânăr parlamentar, voi începe prin a vă informa că, în urma ultimelor noastre alegeri generale din decembrie 2016, procentul femeilor din parlament a crescut de la 12% la 21%, cel mai ridicat nivel din 1990. Și mai mult de jumătate dintre ele (56%) sunt tinere femei parlamentar.
Și, vorbind despre egalitatea de gen în politică, permiteți-mi să vă dau un exemplu de acțiune pozitivă. În România am modificat legea privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale pentru a încuraja partidele politice să includă femeile pe listele lor electorale, pe poziții eligibile. Aceste partide vor primi o finanțare suplimentară de la bugetul de stat, proporțional cu numărul mandatelor câștigate de femei.
Astăzi, tinerii noștri parlamentari, bărbați și femei, au responsabilități importante în Birourile Permanente ale celor două Camere, ca lideri ai grupurilor politice și președinți ai comisiilor parlamentare permanente.
În cadrul Executivului, un sfert din miniștrii de cabinet sunt sub vârsta de 45 de ani. Cei mai tineri trei miniștri au 32, 33 și 34 de ani și dețin portofolii cheie: afaceri și antreprenoriat, consultare publică și dialog social, afaceri europene.
De asemenea, un număr considerabil de tineri primari și consilieri locali au fost aleși în administrația publică locală.
Acestea sunt evoluții încurajatoare și pot spune că reprezentarea tinerilor în politică este pe un pas pozitiv în țara mea, inclusiv din perspectiva de gen.
Cu toate acestea, în cadrul societății noastre, generațiile tinere, ca și în multe alte părți ale lumii, au un interes scăzut în politică.
Un studiu recent în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani arată că: 84% consideră că opiniile lor sunt ignorate de politicieni; 76% spun că doresc să voteze, dar mulți nu reușesc să facă acest lucru pentru că nu au încredere în politicieni și partide politice; dacă ar candida la alegeri, 56% și-ar lansa candidatura pe Facebook sau Twitter; nu în ultimul rând, ei cred că politicienii ar trebui să acorde prioritate educației, sănătății și creării de locuri de muncă.
În actualul program de guvernare și în agenda parlamentară, ne concentrăm astfel pe accesul egal al tinerilor la educația de calitate, relevantă și incluzivă, pe crearea de noi locuri de muncă pentru tineri, pe sprijinirea familiilor tinere și pe stimularea antreprenoriatului tânăr.
Și în acest sens, vreau să vă informez că am lansat recent programul Național Start-up, care prevede acordarea ajutorului de stat pentru 10.000 de întreprinderi mici și mijlocii înființate în 2018 și 2019. Suntem foarte mulțumiți de faptul că că mai mult de jumătate dintre participanții care și-au înregistrat proiectele de afaceri sunt tineri bărbați și femei sub 35 de ani.
De asemenea, cred că Obiectivele Dezvoltării Durabile ne oferă o oportunitate majoră de a integra o perspectivă a tineretului în întreaga gamă de domenii politice și legislative. Aceasta este o problemă de actualitate pentru organele noastre parlamentare de specialitate: Subcomisia pentru Dezvoltare Durabilă, Camera Deputaților și Subcomisia pentru Populație și Dezvoltare din Senat.
Una dintre prioritățile noastre legislative este simplificarea, unificarea și actualizarea cadrului legislativ prin adoptarea unei noi legi privind tineretul. În acest sens, vrem să abordăm aspecte precum coordonarea politicilor centrale și locale cu privire la măsurile privind tineretul sau mecanismele de dialog privind problemele tinerilor între autoritățile centrale și locale și societatea civilă.
În calitate de parlamentari, eforturile noastre de angajare politică a tineretului implică o strânsă colaborare cu autoritățile administrației publice la nivel local și județean, în circumscripțiile noastre respective.
Este o parte importantă a activității noastre, deoarece aceste autorități au obligația legală de a furniza cadrul instituțional necesar, condițiile și procedurile pentru consultări cu ONG-urile și fundațiile pentru tineret, în toate problemele legate de tineret.
O asemenea experiență de lucru la nivel de circumscripție poate avea ca rezultat modificări legislative. De exemplu, la Senat am modificat recent Legea tineretului pentru a crește finanțarea activităților care creează oportunități de dezvoltare profesională și personală pentru tinerii din localitățile mici.
Un alt domeniu de interes este cooperarea pentru dezvoltare, ca vector pentru incluziunea tinerilor și participarea tinerilor la guvernarea democratică. Din nou, un exemplu din țara mea: în 2016, România a finanțat prin ODA campania GlobalCool! , care a adus la cunoștință elevilor de liceu cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani cunoașterea relevanței naționale și internaționale a SDG din perspectiva tineretului.
Bineînțeles, în calitate de tineri politicieni, avem o responsabilitate specială de a comunica mai bine cu generațiile noastre și de a găsi modalități inovatoare de a le angaja în procesele de luare a deciziilor, folosind mediile sociale și tehnologia informației.
Acesta este un mod important de a spori calitatea guvernării democratice.
Dragi colegi,
În concluzie, voi menționa un studiu recent care arată că generațiile tinere de astăzi din țările OCDE se vor confrunta cu un risc mai mare de inegalitate și sărăcie la vârste înaintate decât generațiile vechi, iar experiența lor în vârsta înaintată se va schimba dramatic.
Prin urmare, este datoria noastră să ne asigurăm că vocile tinerilor sunt auzite nu numai în ceea ce privește politicile care îi afectează în mod direct, ci și atunci când elaborează politici care să le modeleze viitorul. Un viitor când nu vor mai fi tineri.