SALONUL DE CARICATURĂ

Eveniment cultural de excepție: Salonul Internațional de Caricatură- ediția a treia, 2019, Călărași, România.
Luni, 9 septembrie, orele 18.00 la Muzeul Municipal din Călărași a avut loc vernisajul Salonului Anual Internațional de Caricatură- ediția a III-a Călărași- România 2019.
Anul acesta salonul a reunit atât lucrări ale unor artiști călărășeni deja cunoscuți în țară și în regiunea dunăreană europeană: Victor Grigore, Petronela Milea, Gimmy Stănescu, Cornel Ursu-Dobrogea, cât și lucrări ale unor talentați artiști europeni reuniți în jurul caricaturistului spaniol Nestor Damaso del Pino (ce a expus și anul trecut în Călărași) precum Antonio Cerpa Perez, Alberto Maurique de Laray Fierlo, Hary Gardan Beuster, Rafaely Bethencourt, Carlos Rodriquez Carlines, Abraham Garcia Garcia.
Momentul a marcat și debutul artistic în caricatură, prin două lucrări aflate pe simeze, al domnișoarei Pavel Carmen (ce a mai expus și cu prilejul Salonului anual de acuarelă desfășurat la Călărași).
Evenimentul găzduit cu amabilitatea domnului Florin Rădulescu, Directorul Muzeului Municipal din Călărași, în clădirea fostei Primării a Municipiului Călărași, actual sediul Muzeului Municipal a avut numeroși invitați ce au apreciat lucrările expuse.
Manifestarea a debutat prin cuvântul artistului plastic Cornel Ursu-Dobrogea, ce a schițat în linii mari ce înseamnă a face caricatură și câtă nevoie este în lumea de astăzi de acte culturale educative dar și moralizatoare, de glume de bun simț, și de lucrări de artă vizuală care să ofere lumii echilibru dar și un plus de optimism.
După acest moment plin de sinceritate și însuflețire a urmat prezentarea critică a lucrărilor expuse cu deosebită acrivie științifică și profesionalism de Ana- Amelia Dincă, istoric și critic de artă, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, ce nu a uitat să aducă în atenția publicului și un cuvânt de apreciere pentru artiștii reuniți la prezentul vernisaj atât pentru expoziția prezentă (deschisă publicului călărășean și nu numai, în perioada 9- 23 septembrie 2019) cât și pentru prezența lor la alte manifestări recente la care au participat în spațiul european.
Ca moderator și facilitator al întâlnirii Cornel Ursu- Dobrogea a mulțumit apoi tuturor pentru prezență cât și partenerilor culturali implicați în buna desfășurare a evenimentului: Primăria Municipiului Călărași, Muzeul Municipal Călărași, Asociația Graficienilor, Umoriștilor și Caricaturiștilor din Grand-Canaria – Spania, Cenaclul Literar-Artistic Phoenix din Călărași.
Ca reprezentant al partenerilor, pr. Adrian Grigoriu, Președintele Cenaclului Literar și Artistic Phoenix- din Călărași, i-a felicitat pe toți artiștii prezenți peste hotare la manifestări ce aduc prestigiu României cât și pe artiștii străini că au ales să onoreze Municipiul Călărași aducând cu ei și alți graficieni și umoriști de valoare, și a înmânat tuturor artiștilor ce au expus o Diplomă Specială ( de Participare) în semn de recunoaștere profesionlă, sinceră apreciere a muncii și calității lucrărilor expuse dar și de bună colaborare pe tărâm cultural între artiștii, români și străini, prezenți la Călărași.
După înmânarea diplomelor a urmat programul liber, respectiv vizionarea expoziției, dezbateri ,,la cald,, sesiunea de gustări din produse europene cât și o ,,răcorire,, de sfârșit de zi de luni (ce a coincis din alt punct de vedere și cu sfârșitul primei zile a anului școlar 2019/2020). A urmat la încheierea vernisajului un moment muzical artistic folcloric ,,de zile mari,, oferit celor prezenți, de tânăra interpretă ,,Irina Dobrogeanca,, dar și ,,sesiunea foto,, cu gazdele întâlnirii, participanții la expoziție, și invitați.
(a consemnat Adrian Grigoriu, Călărași- România)