SCANDAL! CINE I-A SUSŢINUT PE „AUROLACII PRESEI“?!

O mare confuzie s-a creat, nu numai la Călăraşi, dar- la Călăraşi, cu adevărat! *Nişte indivizi, nişte rataţi, nişte oameni fără căpătâi şi-au găsit loc de refugiu în… presa locală! *În mod normal, la o simplă dictare, ăştia scriu „miau” ca pisica! *În orice ţară normală, ei n-ar avea acces la niciun leu (sau dolar) şi n-ar putea să se numească „ziarişti”! *Dar, la Călăraşi, oameni din conducerea locală- le-au dat bani, cu nemiluita! *De ce oare? Mama nu se supără!… *În timpul acesta, ADEVĂRATA PRESĂ nici nu a fost băgată în seamă!

O GRAVĂ ŞI URIAŞĂ CONFUZIE!
Am mai scris despre ceea ce se întâmplă în aşa-zisa presă locală, în ultima vreme. Am atras atenţia asupra unor fenomene care au creeat adevărata criză a presei, dincolo de jocurile care s-au făcut cu ajutorul factorilor politici, prin care presa a fost pusă pe butuci! Presa reală era cea în care apăreau dezvăluiri, anchete, pagini care puneau pe gânduri oamenii şi deranjau, cu siguranţă, mulţi politicieni- hoţi! A fost motivul pentru care s-a creeat criza publicitară care a îngropat presa, în aproape totalitatea ei! Dincolo de asta, însă, a apărut şi uriaşa confuzie între instituţiile REALE de presă (sedii de redacţii, angajaţi, mijloace de transport, tipografii şi toate cele ce înseamnă un sediu de redacţie funcţional) cu nişte indivizi (ei înşişi, în persoană!) care la capătul unui calculator îşi fac un blog, un site, ori o simplă pagină de „feisbuci” şi, peste noapte, se transformă în… ziarişti! De fapt, „ziarici”! Asta nu-i scuteşte să vină la conferinţele de presă, să se lăfăie ca mari jurnalişti ce se consideră ei, iar pe internet, omul care caută presa, din Călăraşi, de exemplu- ce constată? Că există nu ştiu câte instituţii care s-ar numi de presă! În realitate sunt două-trei asemenea instituţii, restul- ei însuşi, în persoană- vorba lui Caragiale, dacă nu v-aţi prins că n-aţi citit!…

ÎN MOD NORMAL, EI N-AR AVEA DIN CE SĂ SE ÎNTREŢINĂ!
Alt element extrem de important este că spre deosebire de presa reală, presa care există pentru a cultiva informaţia, pentru a-şi ţine aproape un lanţ de cititori, ascultători, telespectatori, respectivii folosesc instituţia de presă respectivă pentru (pur şi simplu) propria lor supravieţuire! Din asta trăiesc! Pentru asta fac… presă! De ce? Păi aici apare celălalt element foarte important- toţi rataţii se fac… „ziarici”! Dacă luăm, pe rând, mulţi dintre cei care emană danfuri de nespălat, ori de alcoolist, la conferinţele de presă, împuţind, pur şi simplu, la propriu şi la figurat, atmosfera presei serioase şi reale, vom constata că destinul fiecăruia dintre aceştia se leagă de câte un… eşec! O ratare!

CINE-S ĂŞTIA?…
Unul? A fost aşa-zis om de afaceri (de fapt, preluând afacerile unui om serios şi priceput cum a fost ta-su’!) a făcut de s-a ales praful de tot, a dat faliment, l-au urmărit recuperatorii, ori cămătarii, până la ameninţarea cu moartea, a rămas fără nimic! Moment în care, ce să vezi- s-a făcut… ziarist- mie-mi spui?! Deşi lumea-i zice, în faţă- „Faliment“, el se recomandă drept ziarist!
Şi există nătărăi care-i dau speranţa să chiar creadă asta!
Altul- condamnat, penal, cu închisoare! A fost la puşcărie, oameni buni! Şi, la reîntoarcere, în loc să facă fireasca penitenţă şi să se apuce de o muncă, oarecare, muncă fizică, desigur, că cu creierul (e ca respectiva cacofonie pe care am folosit-o acum!) el s-a transformat în… ziarist! Nici n-are ziar, se duce să-şi ia banii cu copie trasă la xerox de pe pagina pe care o are la calculator! Şi ăsta, se prezintă ziarist!
Altul! A fost plecat, la muncă, în Spania, dar cum lui nu i-a plăcut munca, niciodată, i-au dat ăia cu şutu-n… ce are mai bombat! Şi a venit acasă! Unde, firesc, n-avea cum să se apuce de muncă! Aşa că, ce să vezi, s-a făcut… ziarist!
Altul face pe patronul de presă şi prosteşte tineri dornici de afirmare pe care-i pune la muncă fără a-i plăti- lăsându-i cu ochii în soare, după câteva luni de muncă şi de… aşteptare, în zadar!
Altul, perorând ca mare democrat şi gură bogată, în realitate este prins că e un hoţoman, la drumul mare, emiţând fără licenţă, într-o ţară în care, timp de mai mulţi ani, nimeni n-a băgat de seamă asta!
Ce să mai spui de ăla care n-a muncit, în viaţa lui, a ajuns să facă pe ziaristul pentru că l-a tras nevasta ca să facă şi el ceva, a prins câte ceva de la ea, după care l-a lăsat şi aia, l-a părăsit, luându-şi şi copiii, nemaiputând suporta o asemenea arătare!
Un altul care nu are treabă, în realitate, cu oraşul în care a primit, probabil, misiune să activeze pentru o anumită perioadă, face pe ditamai patronul de presă, îi foloseşte pe cei pe care îi angajează (în realitate, el neştiind să angajeze oameni de valoare şi fugind ca dracul de tămâie de cărţile de muncă!)
Exemplele pot continua, „aurolaci ai presei” există, din nefericire şi populează conferinţele de presă, acolo unde cei care organizează asemenea manifestări chiar cred că au în faţă ziarişti! Aceste arătări sunt aşa-zişii ziarişti, în realitate… „aurolacii presei”!
Am dat doar câteva exemple, dar ei sunt mulţi şi destinelele le sunt asemănătoare! În mod normal, aceste panarame n-ar avea ce să caute nicăieri în lumea presei! Pentru că, iarăşi, în mod normal, nu dă nimeni un leu să le cumpere ziarul (dacă mai apare, pentru că majoritatea s-au mutat pe „feisbuci”) aşa că ar sta acasă şi s-ar visa, în sinea lor personală… ca ziarişti- cu burţile lihnind de foame, desigur! Păi, lucrurile nu stau aşa, oameni buni, pentru că, din nefericire, unii indivizi aflaţi în autorităţile locale le dau, din bani publici, bani acestor hahalere! Nebăgând în seamă (aici lucrurile devin foarte grave!) ADEVĂRATA PRESĂ DIN CĂLĂRAŞI! DE AICI SITUAŢIA DEVINE GRAVĂ!

aurolaci presa

DE LA CLUBUL FDE FOTBAL- SUTE DE MILIOANE DE LEI! CĂTRE… „AUROLACII PRESEI“!
Vreţi să vă convingeţi? Păi iată măcar un exemplu- cu promisiunea că vom reveni şi cu altele! De la clubul de fotbal- sute de milioane de lei! Către… „aurolacii presei”! Am citit, cu interes, nişte documente (apărute şi într-o publicaţie locală) în care sunt prezentaţi unii dintre aceşti indivizi, cu nume şi prenume, cu persoane (noi nu vrem să le facem publicitate, că nu merită!) informaţiile fiind de-a dreptul şocante- sute de milioane de lei vechi au luat drumul acestor „aurolaci ai presei”, pe motiv că publică despre… fotbal! Cu o singură excepţie, o singură instituţie de presă care, cu adevărat, se ocupă de fotbal, restul nu au nicio legătură cu acest domeniu! Dar niciuna! Iar dacă au publicat ceva, nu au făcut decât să preia nişte articole scrise de un alt aşa-numit ofiţer de presă de fotbal (ai dracu’ ofiţeri, au ajuns şi-n fotbal!) care le furnizează materialele respective, ca să aibă şi ei ceva de publicat! Ca să-şi ia banii, nu-i aşa?! Cine le-a aprobat lor aceşti bani, foarte mulţi?! Cine le-a prilejuit situaţia respectivă? Gurile rele zic că respectivul ofiţer, dar el nu era factor de decizie, putea doar să pună o vorbă, acolo, iarăşi, alte guri vorbesc despre un înalt funcţionar al unei instituţii de nivel judeţean care probabil, a gândit că pe această cale îşi asigură liniştea cu… presa!

SE IMPUNE O ANCHETĂ!
Că metoda respectivă a mai folosit-o şi cu alţii, de-a lungul timpului! Nu ştim, nu avem, în acest moment, dovezile clare- abia am declanşat propria noastră anchetă! Totuşi, cineva a semnat pentru aceşti bani! Furnizaţi, pe de-a moaca, unor neica-nimeni care nu au nicio legătură cu presa reală! Măi, domnilor conducători ai judeţului şi oraşului, măi, oameni buni, stimaţi cetăţeni- reţineţi, n-am văzut o factură (una singură!) de la Antena1 Călăraşi! Radio Voces Campi! Observatorul de Călăraşi! Şi, cu voia dumneavoastră, Jurnalul de Călăraşi! Instituţii serioase, reprezentative, cu angajaţi, cu sedii de redacţie, cu istorie în urma lor! Nu i-a băgat nimeni în seamă pe aceştia! A dat bani, cu nemiluita, la rataţii locului! De ce oare? Păi, noi credem că ar trebui să analizeze cineva foarte serios această situaţie, nu să pună batista pe ţambal! Credem că a venit momentul adevărului şi aici!
Departamentul Anchete