SCANDALUL – “ALIMENTELE CU DUBLU STANDARD!” – CONFIRMAT!

*Chiar dacă România şi-a bătut joc de români şi nu a fost prezentă la marea dezbatere!…

Vă mai amintiţi? Iar am avut dreptate din…păcate! Atunci când am publicat pentru prima oară, informaţiile legate de situaţia cel puţin ciudată a unor produse purtând branduri recunoscute pe care cetăţeni ai ţărilor occidentale nu-l recunoşteau în România, la gust (deşi ambalajul era acelaşi!) mulţi s-au mirat de această situaţie.
Au trecut doar câteva zile! Într-adevăr nu au trecut prea multe zile de când „Jurnalul de Călăraşi” a atras atenţia asupra scandalului alimentelor cu dublu standard european, scandal în urma căruia a devenit evident faptul că alimente ale aceluiaşi producător au calităţi diferite dacă vin din vest ori din est. Ceea ce ne-a scandalizat pe noi, la momentul respectiv, a fost că România şi-a bătut pur şi simplu joc, de prezenţa la această dezbatere! Iată articolul:

„Politica dublului standard practicată de unele firme, se văd deja în piaţă! Scade consul de carne la nivel european…Ca să fie acoperiţi unii producători au schimbat etichetele, cele din est sunt vândute sub titulatura de ediţie specială! Un milion de euro a alocat Comisia Europeană pentru verificarea şi analizarea produselor vândute pe piaţa europeană. Comisarul venit la Bucureşti după Sammitul de la Bratislava la cererea a patru state care au reclamat dublul standard al producătorilor de alimente pentru ţările din Estul Europei. România a fost reprezentată doar de un secretar de stat în condiţiile în care Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia au fost reprezentate de premieri. Autorităţile române ne liniştesc în schimb şi spun că acest lucru nu duce la o calitate inferioară. Industria este conştientă că pentru imaginea sa persistenţa acestui subiect face foarte mult rău. Efectele privind scandalul în ceea ce priveşte calitatea hranei se văd în scăderea consumului. Sunt producători care şi-au schimbat strategia după izbucnirea celei mai noi controverse privind calitatea hranei. În magazine au apărut producători de pizza congelată care vând cu etichetă de ediţie specială! Din 29 de alimente comparate în România cu produsele similare din vest la nouă au arătat diferenţe de compoziţie sau gramaj!”

ROMÂNIA A ‘UITAT’ SĂ TRIMITĂ REPREZENTANT LA SUMMIT-UL PE DUBLUL STANDARD ÎN ALIMENTAȚIE

Criticată cu declarații dure, făcute un ton grav de către oficialii de la București, problema dublului standard între alimentele din Vestul Europei și cele din Estul Europei nu mai pare o problemă la fel de presantă, când vine vorba de a purta mesajul în Europa. România a ”uitat” să-și trimită reprezentant la Summit-ul în care s-a discutat această problemă, o întrunire la care toate statele din Estul Europei au fost reprezentate la nivel de prim-ministru.
Premierii Cehiei, Ungariei, Poloniei și Slovaciei și reprezentanții Comisiei Europene au participat la Bratislava la un summit pe tema calității hranei în Europa de Est, după ce mai multe state est-europene au reclamat existența unui dublu standard practicat de multinaționalele din UE la alimente.
Retorica autohtonă pe tema țărilor de mâna a doua din UE, tratate cu dublă măsură în privința calității alimentelor rămâne doar una de uz intern, menită a înfiera cu mânie proletară UE și multinaționalele dar lipsită de măsuri efective sau de implicare a autorităților române atunci când se ivește ocazia schimbării unei situații care pune în pericol sănătatea cetățenilor.
Catapultată într-o criză a orgoliilor din partidul care deține guvernarea, România nu a avut reprezentant la summitul de la Bratislava unde au participat premierii Cehiei, Ungariei, Poloniei și Slovaciei.

CE SPUN, ÎN ACEST TIMP, PREMIERII CELORLALTE ȚĂRI EST-EUROPENE, CARE SE CONFRUNTĂ CU ACEEAȘI PROBLEMĂ

Mesajul celor patru premieri central-europeni catre Bruxelles: nu doresc pe pieţele lor produse de o calitate mai slab calitative decât cele vândute în Vest.
Robert Fico, premierul Slovaciei: „Scopul nostru comun este să ne asigurăm că multinaţionalele de pe piaţa din Uniunea Europeană păstrează standarde egale de calitate şi nu vor trimite în unele state produse mai proaste (…) Nu e loc pentru consumatori de mâna a doua într-o Uniune Europeană egală”.

CEI PATRU PREMIERI AU CERUT REGULI MAI DURE, PENTRU ÎMPIEDICAREA DUBLULUI STANDARD ÎN ALIMENTAŢIE.

Beata Szydlo, premierul Poloniei: „Polonia susţine acţiunile menite să elimine practicile neloiale pe piaţă şi să garanteze consumatorilor produse de calitate înaltă.”
Bohuslav Sobotka, premierul Cehiei: „Când ai o piaţă comună este important să avem şi reguli comune care să asigure protecţia consumatorilor din Franţa, Cehia, Germania, Ungaria la acelaşi nivel”.
Teste efectuate în mai multe state din estul şi centrul Europei au arătat că unele companii folosesc ingrediente mai ieftine sau mai puţine în alimentele şi detergenţii vânduţi pe acele pieţe în comparaţie cu aceleaşi produse vândute în Austria şi Germania.
De cealaltă parte, Comisia Europeană promite că va analiza modul în care sunt respectate regulile.
Vera Jourova, comisar european pentru Justiţie: „Această problemă nu priveşte doar calitatea cărnii sau a za hărului din anumite produse, ci priveşte ceva mult mai important, încrederea cetăţenilor UE în piaţa comună europeană”, spune comisarul Jourova, citată de Digi 24.
Printre ţările unde s-a constatat un standard dublu în privinţa calităţii alimentelor se numără şi România, însă niciun oficial de la Bucureşti nu a participat la summitul privind calitatea hranei de la Bratislava. Ce gândește premierul României pe subiect, nu știm. Știm doar, până la literă, ce a declarat premierul Mihai Tudose la Antena 3 despre relația sa cu Dragnea și bătălia de orgolii cu care au catapultat țara în criză.

ŞI TOTUŞI…ROMÂNIA
A EVITAT SĂ DERANJEZE…”STĂPÂNUʼ ”?!…

Este cel puţin ciudată lipsa de interes a oficialilor români ca să nu mai vorbim despre lipsa unor măsuri adecvate, inclusiv acţiuni cât se poate de clare care să confirme că şi România este una dintre ţările deranjate de această situaţie! Din informaţiile pe care le-am primit, o delegaţie oficială nu s-a deplasat acolo! Am fost singura ţară în această situaţie, doar cu un singur reprezentant stingher…
Vorba cuiva: „ Să nu se supere… „stăpânuʼ”! Şi acesta nu este decât un domeniu, dacă stăm să ne gândim cine alege între interesele românilor şi interesele …altora!