SCANDALUL DE LA FĂUREI – VA DECLANȘA ALTE SCANDALURI!

*Într-adevăr, adolescenta s-a plâns celor din Centru! *Aceștia au anunțat Direcția județeană! *S-a făcut un control după care s-a pus batista pe țambal!

MUȘAMALIZARE!…

Din păcate, iar am avut dreptate!… Atunci când am abordat subiec posibilului abuz sexual de la căminul de la Făurei am fost foarte atenți , de la bun început având, pe de o parte , informații ca acest caz ar putea fi folosit și pentru niște răfuieli politice, dar și pentru că, pe de altă parte, din câte am avut de întâlnit de-a lungul timpului am fost învățați să fim foarte atenți la detalii! Și analizând tot ceea ce s-a întâmplat din acel moment, toate reacțiile care au apărut din toate părțile, am ajuns la concluzia că totuși, la Făurei este ceva!

ŞI TOTUŞI LA FĂUREI E CEVA!…

Ca de obicei cititorii noștri sunt primii care sunt alături de ceea ce publicăm și, de cele mai multe ori, ei vin cu informații, cu date, cu elemente suplimentare la ceea ce publicam. Desigur, asta pentru că acest ziar abordează problematici proprii, nu întotdeauna cele mai la îndemână, teme de interes, unele chiar grele pentru ceea ce se publică, în general, în România contemporană. Dar aceste reacții ne dau curaj, ne apropie de realitățile concrete și, mai ales, generează alte acțiuni de presă la fel da de interesante.
Este și cazul anchetei de Căminul de copii de la Făurei, acolo unde circulă atât de multe informații, iar variantele făcute publice sunt, la rândul lor, extrem de contradictorii. Titlul nostru făcea referire și la abuzurile sexuale despre care s-a vorbit, dar și la potențiale abuzuri politice, fie între politicieni diferiți, fie din partea unor politicieni împotriva unor angajați în instituție. Toate la fel de interesante și, bineînțeles, dacă se dovedesc reale, extrem de grave!…
Între timp am primit, deja, numeroase reacții din partea unor cititori, ale unor oameni care ne-au adus informații suplimentare ori au confirmat cele pe care le-am prezentat până acum. Cum, din informațiile noastre mai există o anchetă în curs de desfășurare, iar în alta au și ieșit probe la lumină, cu siguranță că părererile noastre prezentate în text că, totuși, la Făurei, acolo se întâmplă ceva, este ceva, s-ar putea să ne pună în postura de a scrie că „Iar am avut dreptate!”

ACUM, DIN PĂCATE, AVEM DOVADA!…

Ceea ce, la început ni s-a părut a fi doar o simplă informație care putea fi reală sau nu pentru că în asemenea centre se-ntâmplă atâtea, bănuiala a devenit realitate așa cum s-a mai întâmplat de-a lungul marilor anchete pe care le-am realizat.
Astfel, după cum va amintiți, am solicitat un punct de vedere din partea instituției care coordonează acest cămin. Vă reamintim răspunsul primit.

Către Jurnalul de Călărași,

Urmare a adresei dvs., înregistrată la D.G.A.S.P.C. Călărași cu nr. 6943/12.02.2018, vă comunicăm următoarele:
În data 8.09.2017, de către C.T.F. Făurei, a fost depusă la sediul D.G.A.S.P.C. Călărași o sesizare având la bază o declarație a unei minore, cu privire la un posibil abuz sexual, din partea șefului de centru.
În aceeași zi, conducerea DGASPC Călărași a dispus constituirea unei comisii de verificare, pentru confirmarea sau infirmarea celor declarate de minoră, fiind luate declarații atât rezidentei, cât și salariaților, care au putut da detalii despre situația sesizată.
În urma analizării aspectelor verificate, de către comisia dispusă la momentul respectiv, pentru acest caz, relevante au fost declarațiile specialiștilor Centrului, care observă, permanent, comportamentul copiilor în timpul programului zilnic, din care a reieșit că:,,nu au fost sesizate la minoră semnele unei traume fizice sau emoționale, aceasta având mereu un tonus emoțional bun, fiind cooperantă în activitățile zilnice și nimic din comportamentul acesteia nu este compatibil cu faptele sesizate, care să creeze suspiciuni privind comportamentul șefului de Centru față de ea.”
În urma verificărilor efectuate, Comisia a constatat că nu este susținută sesizarea minorei, conducerea DGASPC Călărași rezervându-și dreptul ca, în cazul în care ar fi apărut, ulterior, alte elemente care să ducă la indicii că fapta a existat, să sesizeze organele abilitate ale statului.
Menționăm că o comisie de cercetare disciplinară nu a putut fi constituită, deoarece șeful de centru avea depusă, la momentul efectuării verificărilor de către comisie, demisia din funcție.
Dorim să facem precizarea că, ori de câte ori a existat o sesizare de orice fel, din partea rezidenților pe care îi avem în Centrele de Plasament, conducerea DGASPC Călărași a dispus, imediat, măsuri de verificare și cercetare a aspectelor sesizate și, în funcție de natura celor constatate, acestea s-au soldat cu concedieri (contestate ulterior și câștigate de instituția noastră) sau plângeri către organele de cercetare penală, în vederea efectuării investigațiilor specifice și luării măsurilor care se impuneau.
DGASPC Călărași consideră că este necesar ca opinia publică să cunoască faptul că se respectă legislația în vigoare, activitatea fiind centrată pe principiul respectării si promovării cu prioritate a interesului superior al copilului.
Compartiment Relații cu Publicul

IATĂ ȘI RĂSPUNSUL CONSILIULUI JUDEȚEAN!

Către, Agenţia Sorida Press
Jurnalul de Călăraşi e-mail:stiri@calarasi1.ro

Ca urmare a adresei dumneavoastră transmisă prin e-mail şi înregistrată la Consiliul Judetean Călăraşi sub nr. 3259/21.02.2018, formulată în temeiul Legii nr,544/2001 privind liberul acces la informaţie de interes public, cu modificările şi completările ulterioare, vă comunicăm urmatoarele:
1. Consiliul Judetean Călăraşi a luat la cunostinţă de acest caz din presa locală, neexistând vreo adresă oficială în acest sens către instituţia noastră;
2. După autosesizarea din presa locală, preşedintele Consiliului Judeţean, Dl. Vasile Iliuţă a dispus deplasarea unei comisii de analiză la Centrul de Plasament Făurei, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Călăraşi.
Astfel, în data de 14.02.2018 membrii comisiei pentru analizarea cazului s-au deplasat la sediul Centrului de Plasament Făurei, în baza dispoziţiei nr.39/14.02.2018. Au fost convocaţi spre a fi audiaţi salariaţi ai Centrului de Plasament Făurei. Comisia de analiză, în urma audierii salariaţilor, consideră că la nivelul Centrului de Plasament Făurei, la aflarea evenimentului, s-a procedat conform legii, anunţând eventualul abuz la Directia Generală De Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Călăraşi. Astfel că la Direcţia Generală De Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Călăraşi a existat (înca de a doua zi) o adresă care informa cu privire la acest subject sensibil, în care era implicată o minoră, dar nu a fost adus la cunostinţă conducerii Consiliului Judeţean Călăraşi, preşedintelui sau vicepreşedintelui care răspunde de activitatea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
Analiza acestui caz este în desfăşurare, urmând a se dispune măsuri după finalizarea cercetărilor.
Cu stimă, Preşedinte, Ec. Vasile ILIUȚĂ
Secretarul Judeţului, Emil MUŞAT

ATENȚIE – EXISTĂ DECLARAȚII! ACESTEA SUNT INFORMAȚIILE NOASTRE!

Dacă acestea sunt răspunsurile oficiale pe care le-am primit, în nota obișnuită a instituțiilor oficiale din România, noi nu ne-a mulțumit doar cu atât! Cum presa, în principiu, nu se mulțumește numai cu răspunsuri oficiale și cum până în acest moment nu a apărut, încă, nicio concluzie a unei eventuale anchete pe care președintele Consiliului Județean Călărași a solicitat-o, am pornit noi să căutăm informațiile necesare.
Și prima dintre ele este că există oameni care au declarat ca acest lucru s-a întâmplat! Mai precis că minora a reclamat abuzul sexual al celui care coordona centrul, dar nu s-a făcut nimic! Și mai precis deși acolo s-au îndreptat tot felul de persoane cu mai multe și mai puține, mai bune sau mai rele intenții ajungandu-se la concluzii de toate felurile, există persoane care și-au asumat acest caz! Și care, mai ales, au reclamat la superiori ceea ce s-a întâmplat!…

ASISTENTA SOCIALĂ A FOST INFORMATĂ DE MINORĂ!…
ScanImage001

ScanImage002

ScanImage003

ScanImage004

ScanImage005

ScanImage006
Astfel, din informațiile intrat în posesia noastră, o angajată a complexului de servicii din Făurei ar fi declarat că avea informații despre abuzul sexual! Mai precis, tânăra A. i-a mărturisit acesteia că nu mai suportă ceea ce practică șeful instituției, acesta chemându-o să vadă împreună filme porno, oferindu-i vibratoare, aducând-o într-o situație de neînchipuit! Imediat asistenta a informat forul superior și, mai ales, s-a adresat celei mai îndreptățite să știe și să intervină imediat în acel caz, psihologului instituției !

PSIHOLOAGA A ÎNȚELES GROZĂVIA ŞI A ALERTAT, LA RÂNDUL EI, CONDUCEREA DIRECȚIEI!

După ce a fost informată de asistentă despre toate cele pe care le-a aflat, specialista in psihologie a instituției a stat de vorbă cu tânăra. A. Care i-a mărturisit că a fost chemată de mai multe ori de către domnul Birjaru , in biroul acestuia, punându-i filme pentru adulți, timp în care o pipăia pe sâni și pe coapse! Mai mult decât atât, a luat-o de mai multe ori cu mașina iar în mașină avea un comportament indecent, chiar dându-i un vibrator să-l folosească iar el să se uite la ea în timpul acesta! Tânăra a refuzat! În schimb îi dădea țigări, alte avantaje, lucru pe care tânăra nu l-a mai acceptat!

ATUNCI A IEȘIT LA PENSIE BIRJARU!

Deși varianta aruncata în public ar fi că toate cele relatate s-ar fi petrecut după ce șeful instituției a ieșit la pensie, în realitate, așa cum reiese din declarațiile pe care le dau angajații instituției, Birjaru era angajat în momentul în care s-au făcut reclamațiile! Iar ieșirea la pensie a fost formulata pentru….mușamalizare! Ca ieșire din încurcătura!

ȘI UN ALT ANGAJAT A VĂZUT UN VIBRATOR ÎN MAȘINA ȘEFULUI!

Totodată, din informațiile intrate în posesia noastră, încă un angajat al instituției a mărturisit că atunci când a fost rugat de șeful său să-l ajute la reparatul mașinii, acesta a văzut în torpedou o cutie pentru un vibrator!… Desigur, omul nu putea să asiste la altceva, dar a văzut respectivul obiect care intră în categoria jucăriilor sexuale despre care auzisem noi, de la bun început! S-a susținut și varianta că domnul respectiv ar fi fost lăsat de nevastă tocmai pentru că nu mai putea să-i satisfacă necesitățile sexuale, dar asta nu înseamnă că dacă nu mai poate… nu vrea!… Ba, spun specialiștii, cu atât mai mult în asemenea cazuri!

PÂNĂ LA URMĂ, DE CE NU S-A LUAT NICI O MĂSURĂ OFICIAL!

Aceasta este întrebarea pe care o punem noi, în acest moment, când cazul, din punctul nostru de vedere încă nu este rezolvat! Avem informații , dar nu avem certitudini, mai mult decât atât lucrurile nu sunt clare deloc în privința modului în care au intervenit superiorii, cei care trebuiau să ia imediat măsurile necesare!
Aici, desigur, apare cealaltă variantă ca acest caz ar fi folosit tocmai pentru schimbarea directoarei Directiei respective, lucru pe care noi l-am luat în calcul Deși, iată, sunt oameni de acolo, de la Făurei care confirmă că s-a întâmplat ceva! Pe noi asta ne interesează pentru că acea instituție pentru asta este făcută, să-i ocrotească , să-i protejeze pe minori de asemenea situații! Și în niciun caz chiar șeful instituției să facă așa ceva!

PÂNĂ LA URMĂ, POATE SE AUTOSESIZEAZĂ ȘI… ORGANELE!…

Așa zicem noi că ar fi normal într-un stat normal, atunci când apar informații de o asemenea grozăvie, mai ales dacă ai fost întrebat în legătură cu acest caz și ai schimbat-o de pe o stradă pe alta aducând vorbirea în legătură cu un alt caz, tu, organ al statului român să te autosesizezi și să vezi dacă aceste lucruri sunt reale! Pentru că sunt oameni care își asumă tot ceea ce s-ar fi întâmplat acolo! Cu atât mai mult cu cat, pe această cale s-ar și evita ideea unor implicații politice, a folosirii acestui caz pentru alte interese decât protejarea minorilor!
Să vedem ce vor face organele de forță care, altfel, au atâta forță în lucruri mult mai puțin grave decât cele ce s-ar fi întâmplat la Făurei!

Bombă!
ȘI ALȚI OAMENI ȘTIAU!…

După publicarea primului nostru articol am primit numeroase mesaje din partea cititorilor. Unii dintre ei aducându-ne alte informații, alții confirmând ceea ce noi aflasem deja! Citiți și vă cruciți!…

O ANCHETĂ ÎN CARE ACUZATULNICI NU A FOST ÎNTREBAT

Buna ziua!! In primul rand vreau sa va spun ca imi place foarte mult articolul scris despre ce se intampla la Faurei. Va felicit!! Dar sa incepem cu inceputul: intradevar seful de centru a abuzat o minora de acolo cu sau fara voia ei dar stiu ca ii oferea bani tigari si alte beneficii. Birjaru N dupa ce fata a marturisit ca s-a saturat de toate perversiunile la care este supusa (asta in scris) si-a depus demisia in aceiasi zi in care reclamatia a fost depusa la dgaspc.(ciudat lucru nu?). Conducerea dgaspc a instituit imediat o comisie de cercetare disciplinara numai ca cei ce au fost anchetati nu aveau nici o vina in toata aceasta poveste dar cu toate aceste pe ei au casunat. Domnul birjaru nu a fost intrebat si nu a fost anchetat de catre aceasta comisie ci doar personalul de acolo. La nici o saptamana a fost numita coordonator dna Georgeta Paraschivoiu care printr-o minune era chiar persoana de referinta a fetei (cea la care fata se putea destainui un fel de mama adoptiva o persoana de incredere pt copil). Ciudat din nou pt ca in vacanta de vara copii au fost in excursie la munte unde fata a povestit ca dna Paraschivoiu a luat-o sa doarma cu dansa in camera pt ca seful sa nu o poata abuza. Deci doamna stia despre ce se intampla dar tacea malc. Deci ce sa intelegem ca a fost inlaturat un pervers si i-a luat locul chiar persoana care ii acoperea faptele ce le comitea asupra fetelor din centru. Din cate am inteles fata a fost reintegrata de urgenta la mama tocmai pt a se uitat de tot si de toate
Mai stiu ca Birjaru N-o lua pe fata sub pretextul ca o duce la tatal ei dar din cele povestite de fata de cele mai multe ori ajungeau pe vreun camp unde se intamplau abuzurile. Ii dadea fetei bani si tigari sa ii cumpere tacerea iar daca cineva intreba sustinea ca tatal ei i-a dat bani
Si mai stiu tot de la angajati ca la un moment dat unu alt copil din centru ar fii gasit in sertarul biroului in timp ce facea curatenie in biroul sefului un vibrator iar cand acesta a observat ca,copilul a gasit „jucaria” i-a aplicat o corectie(o mama de bataie).
Sa nu mai spunem cum ii muncea la plantatia dansului de lavanda cat era vara de mare si cum a cumparat o casa in ulmu pe numele lui dar pe banii celor doi frati iesiti din centrul de plasament. Asta se poate.verifica foarte simplu la primarie sau la usa celor doi frati pt ca am inteles ca si ei sunt certati cu dansul acum din cauza asta.

Vom reveni! Că avem cu ce!…